Για τον Αριστοτέλη Ωνάση, η θαλαμηγός “Χριστίνα” δεν ήταν απλά ένα σκάφος, αλλά το πλωτό ανάκτορό του, ένας ναός αποπλάνησης για τους πλούσιους και διάσημους που ήθελε να προσεγγίσει, η καρδιά της οικονομικής του αυτοκρατορίας και ένα σύμβολο αίγλης και πολυτέλειας. Όταν φιλοξενήθηκαν εκεί ο Ρίτσαρντ Μπάρτον και η Ελίζαμπεθ Τέιλορ, ο Ουαλός ηθοποιός είπε: «Δε νομίζω ότι υπάρχει άνδρας ή γυναίκα στη Γη που δεν υποκύπτει σε αυτήν την ξεδιάντροπη επίδειξη ναρκισσισμού που υπάρχει στο σκάφος».
«Το έχω διαπιστώσει» του απάντησε ο Ωνάσης.
Ο Ωνάσης είχε αγοράσει τη θαλαμηγό το 1954. Ήταν ένα παροπλισμένο πολεμικό πλοίο και ξόδεψε τέσσερα εκατομμύρια λίρες προκειμένου να το διαμορφώσει σε πλωτό ανάκτορο, δίνοντάς του το όνομα της μονάκριβης κόρης του. Η Τίνα Λιβανού, πρώτη σύζυγος του Έλληνα κροίσου, έλεγε ότι ο Ωνάσης και το σκάφος ήταν ένα. «Το φροντίζει σαν νοικοκυρά», έλεγε, «κοιτάζει συνεχώς αν όλα είναι όπως πρέπει και προσπαθεί να βρει τρόπους να το βελτιώσει».
Αν και οι καμπίνες του σκάφους είναι μάλλον μικρές σε σχέση με τα σκάφη αναψυχής που κατασκευάζουν τώρα κατά παραγγελία οι σύγχρονοι μεγιστάνες του πλούτου, ο μύθος της “Χριστίνας” δεν αγγίζεται.
Το σκάφος είχε εννέα μεγάλες καμπίνες επιπλωμένες με κάθε πολυτέλεια, φιλοξενούσε πίνακες του Ρενουάρ του Ντε Κίρικο, του Γκόγια. Τα καθίσματα στα σκαμπό στο bar ήταν από δέρμα όρχεων φάλαινας. Η πισίνα με τη μαρμάρινη μινωική τοιχογραφία στο κατάστρωμα μετατρεπόταν σε πίστα χορού με το πάτημα ενός κουμπιού.
Και φυσικά η λίστα των επισκεπτών και φιλοξενούμενων έμοιαζε με το πιο τρελό όνειρο ενός p.r. agent. Τη μεγάλη σκάλα από όνυχα και ασήμι που οδηγούσε στο σαλόνι είχαν κατέβει ο Ρενιέ και η Γκρέις του Μονακό, η Γκρέτα Γκάρμπο, ο Ρούντολφ Νουρέγεφ και φυσικά η Μαρία Κάλλας και η Τζάκι Κένεντι.
Στη “Χριστίνα” πλέχθηκε το ειδύλλιο του Ωνάση με την Κάλλας, κάτω από τη μύτη του Μενεγκίνι και της Τίνας Λιβανού και με τον Ουίνστον Τσόρτσιλ προσκεκλημένο.
Στη “Χριστίνα” δόθηκε η γαμήλια δεξίωση μετά το γάμο του Ωνάση με την Τζάκι.
Και ποιος ξεχνά τα πάρτι με προσκεκλημένους όλους τους beautiful people της εποχής: Η Ζακλίν ντε Ριμπ, ο Μπάρτον και η Τέιλορ, η πριγκίπισσα Ράτζιβιλ, ο Πορφίριο Ρουμπιρόσα, όλοι πέρασαν από το κατάστρωμά της.
Μετά το θάνατο του Ωνάση το σκάφος κληρονόμησε η κόρη του Χριστίνα, προς τιμήν της οποίας είχε ονομαστεί. Η κληρονόμος του Έλληνα εφοπλιστή όμως το παραχώρησε στο ελληνικό Δημόσιο. Το αλλοτινό ανάκτορο πέρασε δεκαετίες παρακμάζοντας, μέχρι να επιστρέψει στα χέρια ιδιωτών και να αναπαλαιωθεί ξεκινώντας μια καινούργια ζωή ως θαλαμηγός πολυτελείας για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα να την ναυλώσουν.
Πηγή: elenasdiary.com