Οι Χρυσοί Σκούφοι στα καλύτερα εστιατόρια της χώρας απονεμήθηκαν την Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου στο Ball Room του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία», σε μια λαμπερή τελετή με ελληνικό άρωμα στα βραβεία και βρετανικές γεύσεις στα πιάτα.
Κέρκυρα και Αθήνα συνέχισαν για τρίτη χρονιά να συγκατοικούν στην κορυφή των καλύτερων ελληνικών εστιατορίων αφού το «Funky Gourmet» του Νίκου Ρούσσου και της Γεωργιάννας Χιλιαδάκη και το «Etrusco» του Έκτορα Μποτρίνι αναδείχθηκαν και φέτος πρώτοι των πρώτων στο σαφάρι των Χρυσών Σκούφων.
Συνολικά, από τη γευσιγνωστική ομάδα του Αθηνοράματος και του Alpha Guide, βραβεύτηκαν 24 εστιατόρια από όλη την Ελλάδα με Χρυσό Σκούφο. Επίσης ανακοινώθηκαν τα 34 ακόμη εστιατόρια που απέσπασαν Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας, στο πλαίσιο του θεσμού των Χρυσών Σκούφων ενώ για πρώτη φορά στην 24χρονη ιστορία του θεσμού απονεμήθηκε βραβείο κοινού.
Η τελετή, την οποία παρουσίασαν με κέφι ο Φώτης Σεργουλόπουλος και ο Δημήτρης Αντωνόπουλος ήταν γεμάτη πινελιές βρετανικού χιούμορ μιας και το γαστρονομικό κόνσεπτ της βραδιάς, το οποίο κάθε χρόνο φέρνει την Αθήνα σε επαφή με τις παγκόσμιες τάσεις, ήταν αφιερωμένο στη σύγχρονη βρετανική γαστρονομική σκηνή. Οι 280 προσκεκλημένοι απόλαυσαν, αμέσως μετά τις βραβεύσεις, στο δείπνο υψηλής γαστρονομίας της βραδιάς, τις δημιουργίες του Isaac McHale, ενός σεφ που είναι hot όνομα στο Λονδίνο μιας και το εστιατόριο του («The Clove Club») έχει ένα αστέρι Michelin και βρίσκεται στην 26η θέση της παγκόσμιας κατάταξης για το 2017.
Η γευσιγνωστική ομάδα του Αθηνοράματος και του Alpha Guide διένυσε για πάνω από 300 ημέρες 15.000 χιλιόμετρα και 3.000 ναυτικά μίλια δοκιμάζοντας περίπου 6.000 πιάτα σε εκατοντάδες εστιατόρια και ταβέρνες από το βορειότερο άκρο της Μακεδονίας μέχρι τη νοτιότερη ακτή της Κρήτης και από τις παραλίες του Ιονίου μέχρι τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Οι Χρυσοί Σκούφοι δόθηκαν σε 24 εστιατόρια, με πέντε από αυτά να αποτελούν νέες εισόδους. Τρία από τα περσινά βραβευμένα εστιατόρια έχασαν φέτος τους Χρυσούς Σκούφους τους. 10 από τα βραβευμένα εστιατόρια δημιουργούν ελληνική κουζίνα ενώ άλλο ένα χρήσιμο στατιστικό στοιχείο είναι ότι 14 από τα 24 χρυσοσκουφάτα εστιατόρια βρίσκονται σε ξενοδοχεία ανά την Ελλάδα.
Οι παρουσιαστές της βραδιάς Φώτης Σεργουλόπουλος και Δημήτρης Αντωνόπουλος
Κάθε φορά που ολοκληρώνεται το γευστικό οδοιπορικό των Χρυσών Σκούφων, εξάγονται χρήσιμα συμπεράσματα και διαπιστώσεις για το γαστρονομικό τοπίο της χώρας. Τα φετινά νέα είναι θετικά και περισσότερο αισιόδοξα απ’ ότι θα περίμενε κάποιος, εξ αιτίας της κρίσης. Για παράδειγμα, οι Έλληνες σεφ έχουν επιδείξει αξιοθαύμαστη κινητικότητα οργανώνοντας φεστιβάλ συμμετέχοντας σε ποπ-απ εκδηλώσεις ή σε guest cooking σε εστιατόρια κάνοντας έτσι τη δουλειά τους να αποκτά μεγαλύτερη δίοδο επικοινωνίας με το κοινό . Μια άλλη διαπίστωση είναι πως οι επιχειρηματίες της εστίασης και της φιλοξενίας έχουν συνειδητοποιήσει την αξία των γνωστών σεφ και επιζητούν πλέον μενού με την υπογραφή τους. Από την άλλη, και οι ίδιοι οι σεφ, όταν κάνουν επιμέλεια εκτός έδρας, φροντίζουν να αφήνουν πλέον πίσω τους καλά εκπαιδευμένες και οργανωμένες ομάδες σεφ και έτσι το αποτέλεσμα στέκεται στο επιθυμητό επίπεδο, πράγμα που δεν συνέβαινε παλιότερα. Τα εστιατόρια των ξενοδοχείων δείχνουν να έχουν ανεβάσει ταχύτητα και οι διεθνείς τάσεις εκφράζονται πλέον στην Ελλάδα πιο γρήγορα απ’ ότι στο παρελθόν. Αυτό το τελευταίο συμπέρασμα αποδεικνύεται με τις αναβαθμισμένες ασιατικές κουζίνες όπως και με την κουζίνα του Περού που αποτελεί πολύ ενδιαφέρουσα διεθνής τάση. Διαπιστώθηκε επίσης η προσπάθεια όλο και περισσότερων σεφ που δημιουργούν ελληνική κουζίνα να αναγάγουν τοπικές – παραδοσιακές πτυχές της σε υψηλή γαστρονομία, μελετώντας και διερευνώντας παλιά παραδοσιακά πιάτα και μετατρέποντάς τα σε avant-garde γαστρονομικές προτάσεις. Στα θετικά της χρονιάς αξίζει να αναφέρουμε την περίπτωση της Θεσσαλονίκης όπου αναβαθμίζεται η παράδοση με σύγχρονες τεχνικές και έξυπνα concepts. Επίσης, αρκετοί τουριστικοί προορισμοί όπως το Ναύπλιο, η Τήνος, η Ρόδος ή τα Σύβοτα και η Πάργα φέτος φάνηκαν να εξελίσσονται είτε γιατί παλιά γνωστά εστιατόρια αναβάθμισαν την κουζίνα τους είτε γιατί προστέθηκαν νέα σύγχρονα ελληνικά εστιατόρια.
Τις απονομές στα δυο κορυφαία εστιατόρια της Ελλάδας έκανε η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά ενώ Χρυσούς Σκούφους απένειμε ακόμη ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος. Επίσης ο Country Business Manager Nestle Waters Δημήτρης Χανιόγλου, η Commercial Manager της British Airways για την Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία Φρέντυ Στίαρ, η Market Director Nespresso Business Solutions Ελένη Μιχοπούλου, η Head of Marketing της Pernod Ricard Hellas Ελευθερία Τσόχατζη, η Marketing Manager της Jaguar Land Rover Σοφία Μητράκη και εκ μέρους του Αθηνοράματος η κα Άννη Ηλιοπούλου.
Ο Δήμαρχος της Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς με τον Γ.Γ. του ΕΟΤ Δημήτρη Τρυφωνόπουλο, τον Λευτέρη Λαζάρου, τον Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο και τον Θεοδόση Κακούτη
Το «παρών» στην τελετή απονομής έδωσαν σημαντικοί θεσμικοί παράγοντες, γνωστοί επιχειρηματίες και φορείς από το χώρο του τουρισμού, δημοσιογράφοι και πολλοί γνωστοί Έλληνες καλλιτέχνες, όπως η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, ο γ.γ του ΕΟΤ Δημήτρης Τρυφωνόπουλος, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, η Όλγα Κεφαλογιάννη, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο δήμαρχος της Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, ο πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Νίκος Θεοχαράκης, ο Λάμπης Ταγματάρχης της ΕΡΤ, η Κατερίνα Κοσκινά του ΕΜΣΤ, ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος, ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Αντώνης Καφετζόπουλος, ο Γιώργος Πυρπασόπουλος, ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, ο Άκης Σακελλαρίου, ο Στέλιος Μάινας, ο Τάσος Ιορδανίδης, η Στεφανία Γουλιώτη, ο Δημήτρης Πιατάς, η Δάφνη Λαμπρόγιαννη, ο Αντώνης Λουδάρος, η Δήμητρα Ματσούκα, ο Κρατερός Κατσούλης, η Ιωάννα Παππά, η Λένα Παπαληγούρα, ο Θεοχάρης Φιλιππόπουλος, ο Δημήτρης Μάρης η Λόλα Νταϊφά και πολλοί άλλοι.
Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης και η Δήμητρα Ματσούκα σε ανεβασμένη διάθεση
Χορηγοί των Χρυσών Σκούφων 2017:
Acqua Panna – S.Pellegrino
Beefeater London Dry Gin και ολόκληρη η γκάμα των προϊόντων του
Jaguar – Land Rover
British Airways – Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Δ.Α.Α.
Nespresso
Υποστηρικτές: Κτήμα Θεόπετρα, M Dry Mastiha
Ο Δημήτρης Χανιόγλου, country business manager Nestle Waters, με τον Στέλιο Μάινα, τον Κωνσταντίνο Αλεξόπουλο, διευθύνοντα σύμβουλο της Domotel Hotels & Resorts, τη marketing director της Nespresso Business Solutions Ελένη Μιχοπούλου, τον Θεοδόση Κακούτη, ιδιοκτήτη του «Bill & Coo» και τον Άκη…
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ
Χρυσοί Σκούφοι 2017
- Etrusco, Κέρκυρα, 16,50/20 και δύο σκούφοι
- Funky Gourmet, Αθήνα, 16,50/20 και δύο σκούφοι
- Botrini’s, Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος
- Varoulko Seaside, Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος
- Σπονδή, Αθήνα, 16/20 και ένας σκούφος
- Bill & Coo, Μύκονος, 15,50/20 και ένας σκούφος
- Matsuhisa Athens, Αθήνα, 15,50/20 και ένας σκούφος
- Squirrel, Χαλκιδική, 15,50/20 και ένας σκούφος
- Treehouse, Χαλκιδική, 15,50/20 και ένας σκούφος
- Tudor Hall, Αθήνα, 15,50/20 και ένας σκούφος
- Water Restaurant, Χαλκιδική, 15,50/20 και ένας σκούφος
- Alfredo’s Grand Dining, Θεσσαλονίκη, 15/20 και ένας σκούφος
- Calypso, Κρήτη, 15/20 και ένας σκούφος
- CTC, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος
- GB Roof Garden, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος
- Hytra, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος
- Κουκούμαβλος, Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος
- Lycabettus, Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος
- Matsuhisa Μύκονος, Μύκονος, 15/20 και ένας σκούφος
- Ντομάτα, Χαλκιδική, 15/20 και ένας σκούφος
- Ocean, Κρήτη, 15/20 και ένας σκούφος
- Patio, Αθήνα, 15/20 και ένας σκούφος
- Santoro, Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος
- Σελήνη, Σαντορίνη, 15/20 και ένας σκούφος
Βαθμολογία 15/20 κι έναν Χρυσό Σκούφο απέσπασαν το «Matsuhisa Mykonos» και ο «Κουκούμαβλος» της Σαντορίνης. Ο Κωνσταντίνος Αλεξίου, area corporate director of food & beverage των Matsuhisa Restaurants, και ο σεφ-ιδιοκτήτης του «Κουκούμαβλου» Νίκος Πουλιάσης παρέλαβαν τα βραβεία από τη head of…
Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2017
- Aleria, Αθήνα, 14,50/20
- Bubo, Χαλκιδική, 14,50/20
- Elia’s, Σκιάθος, 14,50/20
- Ferryman, Κρήτη, 14,50/20
- Kenshō, Μύκονος, 14,50/20
- Κόκκινο Ποδήλατο, Σαντορίνη, 14,50/20
- Μαρίνα, Χαλκιδική, 14,50/20
- Μαυρίκος, Ρόδος, 14,50/20
- Milos Εστιατόριο, Αθήνα, 14,50/20
- Mylos, Σαντορίνη, 14,50/20
- Old Mill, Κρήτη, 14,50/20
- Παπαϊωάννου, Αθήνα, 14,50/20
- Τηλέμαχος Athens, Αθήνα, 14,50/20
- Αθήρι, Αθήνα, 14/20
- Αλέξης, Χαλκιδική, 14/20
- Alfredo’s Garden, Θεσσαλονίκη, 14/20
- Argentina, Κρήτη, 14/20
- Αυλή, Κρήτη, 14/20
- Γαστροδρόμιο εν Ολύμπω, Λιτόχωρο, 14/20
- Θωμάς, Αμύνταιο, 14/20
- FEEDέλ URBAN GASTRONOMY, Αθήνα, 14/20
- Kastri Bistro, Αθήνα, 14/20
- 6 Κλειδιά, Πήλιο, 14/20
- Κοντοσώρος, Αμύνταιο, 14/20
- Κρητικός, Αθήνα, 14/20
- Μαριγούλα, Χαλκιδική, 14/20
- Μπουκαδούρα, Χαλκιδική, 14/20
- Ναουμίδης, Αμύνταιο, 14/20
- On the Verandah, Σπέτσες, 14/20
- Τάσος, Θεσσαλονίκη, 14/20
- Taverna, Πύλος, 14/20
- Χρυσόστομος, Κρήτη, 14/20
- Xasteria, Κρήτη, 14/20
- The Zillers, Αθήνα, 14/20
Βραβείο Κοινού
- Pelagos Seaside Restaurant, Ιεράπετρα, Κρήτη
Η απονομή στα εστιατόρια της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης που συγκέντρωσαν βαθμολογία 15/20 κι έναν Χρυσό Σκούφο: ο Παναγιώτης Χριστοφόρου και ο σεφ Απόστολος Αλτάνης για το «Alfredo’s Grand Dining», η Γεωργία Παπαϊωάννου για την «Ντομάτα» και η marketing manager της Jaguar – Land Rover Σοφία…