WALL STREET: ΝΕΕΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ 10% ΓΙΑ DOW JONES ΚΑΙ S&P 500

Με ισχυρές απώλειες διαπραγματεύονται και πάλι οι δείκτες της Wall Street, καθώς παρά την προσπάθεια της αμερικάνικης κυβέρνησης και τα γενικευμένα μέτρα, οι αγορές δείχνουν να μην «πείθονται» ακολουθώντας εκ νέου καθοδική πορεία.

Ο S&P 500 υποχώρησε 8,14% λίγο μετά το άνοιγμα, οδηγώντας το δείκτη σε αναστολή διαπραγμάτευσης διάρκειας 15 λεπτών. Στη συνέχεια ο δείκτης διαπραγματεύεται με απώλειες 9,6%. Ο Dow Jones υποχωρεί κατά 11,4% ή 2.645 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq καταγράφει απώλειες 10,74% ή 7.033 μονάδες.

Παρότι οι ενέργειες της κεντρικής τράπεζας μπορούν να διευκολύνουν τη λειτουργία των αγορών, πολλοί επενδυτές δήλωσαν ότι τελικά θα ήθελαν να δουν τα κρούσματα κορονοϊού να υποχωρούν στις ΗΠΑ, πριν θεωρήσουν πως είναι ασφαλές να αναλάβουν κινδύνους και να ξαναγοράσουν μετοχές.

Χτες η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αποφάσισε να μειώσει τα επιτόκια δανεισμού στο μηδέν για πρώτη φορά μετά την οικονομική κρίση του 2008, δεν κατάφερε να φέρει «ασφάλεια» στις τάξεις των επενδυτών. Η ανακοίνωση αναφέρει ότι η Κεντρική Τράπεζα θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που διαθέτει ώστε να αντιμετωπίσει τον αντίκτυπο του κορονοϊού στην οικονομία, ανακοινώνοντας παράλληλα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης 700 δισ. δολαρίων.

Η τελευταία εβδομάδα  βαπτίστηκε ως η χειρότερη εβδομάδα για τις κεφαλαιαγορές από την οικονομική κρίση του 2008 και για τις ΗΠΑ πλέον, καθώς η  έλλειψη ρευστότητας στην αμερικανική διατραπεζική και στα αμερικανικά ομόλογα αποκαλύφθηκε σε όλη της την έκταση.

Η μητέρα των αγορών S&P συντονίστηκε απόλυτα με  τις συνθήκες ρευστότητας, με μεταβλητότητα «καρμιανιόλα» για τους traders, ειδικά μεταξύ Πέμπτης και Παρασκευής, όπου η παρέμβαση της Fed επανέφερε την αγορά πάνω από την κομβική στήριξη των 2638 μονάδων καίγοντας τα χέρια και των short, ειδικά όσων είχαν ποντάρει σε μοχλευμένα προϊόντα επί 2 και επί 3.

Μέχρι ο ιός να κάνει το peak του και να πάρει ο ρυθμός του επιτέλους την πολυπόθητη καθοδική πορεία, θα διαβάζουμε ειδήσεις όπως αυτή της Apple ότι κλείνει όλα της τα καταστήματα εκτός Κίνας εως τις 27 Μαρτίου, ή  τη χτεσινή της ΝΙΚΕ για κλείσιμο όλων των καταστημάτων σε ΗΠΑ, Καναδά, Δυτική Ευρώπη, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία, ή την αναζήτηση λιμανιών για «παρκάρισμα» των κρουαζιερόπλοιων ή ότι οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες δίνουν μάχη ακόμα και για την επιβίωση τους.

Πηγή: liberal.gr