VITTORIO DE SICA: ΕΝΑΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ ΠΟΥ ΧΑΡΑΞΕ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟ ΣΤΟ ΣΙΝΕΜΑ

Ο Vittorio De Sica, ένας εκ των θεμελιωτών των σύγχρονων τάσεων στο κινηματογράφου, ηθοποιός και σκηνοθέτης ο ίδιος , άφησε τη δική του σφραγίδα  στην ιστορία της τέχνης, ανοίγοντας τον δρόμο στους νεότερους σκηνοθέτες να δημιουργήσουν. Γεννήθηκε το 1901 , λίγο έξω από την Ρώμη και έδειξε από μικρός την αγάπη του για το χώρο του θεάματος, όπου και κατάφερα να εισχωρήσει. Με τη σκηνοθεσία άρχισε να ασχολείται από το 1940 και λίγα χρόνια αργότερα το ρεαλιστικό του ύφος έγινε σήμα κατατεθέν του ιταλικού κινηματογράφου.

Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το 1946 δημιούργησε την ταινία Sciuscia ( Ο Λούστρος των Παπουτσιών) , ένα νεορεαλιστικό δράμα, στο οποίο απονεμήθηκε τιμητικό βραβείο Oscar. Δύο χρόνια αργότερα, το 1948 σκηνοθέτησε την ταινία Ladri di Biciclette (Οι Κλέφτες Ποδηλάτων) , μια ταινία η οποία επηρέασε τη ροή της κινηματογραφικής τέχνης. Τα αληθινά στίγματα ζωής που έδωσε ο De Sica στην ταινία άλλαξαν τον τρόπο με τον οποίο φτιάχνοντας οι ταινίες μέχρι τότε. Το 1951 με την ταινία Miracolo a Milano(Θαύμα στο Μιλάνο) , το πολιτικό μήνυμα που πέρασε η ταινία έδειξε να ενοχλεί δεξιά και αριστερά.

Το «Θαύμα στο Μιλάνο» τιμήθηκε με τον Χρυσό Φοίνικα του Φεστιβάλ Καννών. Ένα έργο το οποίο θεωρήθηκε αριστούργημα του σκηνοθέτη ήταν το Umberto D (Ότι μου αρνήθηκαν οι άνθρωποι) , μια ταινία στην οποία η συγκλονιστική ερμηνεία του ερασιτέχνη τότε Carlo Battisti τον έκανε να ξεχωρίσει. Ο Ιταλός δημιουργός υπέγραψε μεταξύ άλλων, δράματα και κωμωδίες με δημοφιλείς σταρ, σαν την La Ciociara( Η Ατιμασμένη) που χάρισε στην Σοφία Λόρεν το Oscar πρώτου  γυναικείου ρόλου και το  Ieri, oggi, domani ( Χθες, σήμερα, αύριο) του 1963, το οποίο κέρδισε το Oscar Καλύτερης Ξενόγλωσσης Παραγωγής. Βραβείο το οποίο κέρδισαν και οι ταινίες : Il Giardino dei Finzi-Contini, Sciuscia και  Ladri di Biciclette.

Ο Vittorio de Sica έχει χαρακτηριστεί ως ο «πατέρας του νεορεαλισμού» ενώ παράλληλα «κατηγορήθηκε» για θεματική ρηχότητα και συναισθηματική «ευκολία» στην προβληματική και στην προσέγγιση των θεμάτων του. Ο μεγάλος αυτός σκηνοθέτης υπήρξε ένας μαχητής του κινηματογράφου , ένας άνθρωπος ο οποίος έδωσε στο Ιταλικό σινεμά την αίγλη που του έλειπε και του χάρισε διεθνή αναγνώριση στην πιο  δύσκολη εποχή του.

Πηγή: mancode.gr

9
9