Σπάνια βλέπεις τέτοια ταύτιση ενός ανθρώπου με ένα συγκεκριμένο τύπο ρολογιών. Ο Paul Newman συνδέθηκε συναισθηματικά με τα Daytona, καθώς όλα ήταν δώρα της αγαπημένης του συζύγου Joanne Woodward. Η εμπράγματη αξία τους φάνηκε χρόνια μετά όταν μοσχοπουλήθηκαν σε διάφορες δημοπρασίες.
«Τσεκάρω τον παλμό μου, και για όσο τον βρίσκω ξέρω πως έχω μια ευκαιρία». Ίσως από τις πιο ρωμαλέες συνδέσεις ενός ρολογιού με ένα φυσικό πρόσωπο. Αυτή μεταξύ του Paul Newman και του Rolex Daytona. Σπάνια εθεάθη να φορά άλλο ρολόι πέρα από ένα Daytona. Και αυτό, όχι μονάχα γιατί του άρεσε το ρολόι και λάτρευε την σύνδεση της εταιρίας με τους αγώνες αυτοκίνητων, αλλά γιατί του δώρισε κατά καιρούς διάφορα η σύζυγος του Joanne Woodward. Η οποία φημολογείται πως πήρε την ιδέα από μια σκηνή που είχαν στην ταινία The Fugitive Kind με τον Marlon Brando.
Αναφερόμαστε στον πληθυντικό γιατί μιλάμε για τρία Daytona, παρακαλώ. Εκ των οποίων το πρώτο, του το πρόσφερε ως δώρο περίπου δέκα χρόνια μετά τον γάμο τους, το 1958. Σημειωτέον: ο γάμος τους κράτησε μισό αιώνα και έληξε με τον θάνατο του Newman το 2008. Το πρώτο ρολόι δεν είναι άλλο από το χαρακτηριστικό 6239. Το Daytona Paul Newman όπως αναφέρεται συχνά. Ένα τροπικό μπεζ καντράν. Σαν αμμουδιά παραλίας. Με μαύρους χρονογράφους για να κρατήσουν την ισορροπία μέσω της αντίθεσης, και ασύμμετρα Pushers.
To συγκεκριμένο Daytona πουλήθηκε σε δημοπρασία έναντι 17,8 εκατ. δολαρίων.
Λόγω του γνωστού του πάθος με τους αγώνες αυτοκινήτων, η γυναίκα του χάραξε στην πίσω πλευρά του ρολογιού «drive carefully / me». Ένα στοιχείο που σίγουρα βοήθησε την ανοδική πορεία της αξίας του, καθώς το 2017 πουλήθηκε για 17,75 εκατομμύρια δολάρια σε δημοπρασία του οίκου Philips.
Η ταπεινή στιγμή που δίνει στο ρολόι μια διαφορετική αξία, είναι πως το καλοκαίρι του 1984 η κόρη του Newman, Nell Potts, βρισκόταν με τον σύντροφο της Jame Cox στο σπίτι τους στο Westport, Connecticut. Βοηθούσε τον Newman να χτίσουν ένα ξύλινο δεντρόσπιτο. Όταν κάποια στιγμή ο Newman ρώτησε τον Cox τι ώρα είναι, εκείνος ανταποκρίθηκε «δεν γνωρίζω, δεν έχω ρολόι». Τότε ο Newman έβγαλε το ρολόι του και του το προσέφερε, λέγοντας του «Έλα, ορίστε ένα ρολόι, εφόσον το κουρδίζεις θα δείχνει πολύ καλά την ώρα». Τα υπόλοιπα ανήκουν στην ιστορία.
Κάθε Daytona σήμαινε κάτι για τον Paul Newman.
Δυο χρόνια μετά τον θάνατο του Newman η κόρη του ίδρυσε το ίδρυμα Nell Newman και ο ταμίας αυτού, ανέφερε στη κοινότητα των συλλεκτών την πρόθεση να πουληθεί το ρολόι. Κανένας άλλος πέραν από τον Aurel Bacs δεν θα μπορούσε ν’ αρπάξει την ευκαιρία. Και έτσι έφτασε στην δημοπρασία. Το δεύτερο Daytona που πρόσφερε ως δώρο η Joanne Woodward στον Paul Newman το 1983, ήταν το 6263 ή όπως είναι το παρατσούκλι του «Big Red» λόγω του μεγάλου «Daytona» που αναγράφεται με κόκκινα γράμματα πάνω από τον χρονογράφο στην ώρα έξι.
Η χαραγμένη υπογραφή της συζύγου του δεν απουσιάζει ούτε από αυτό το ρολόι. «Drive slowly/Joanne» θα έγραφε πίσω από το ρολόι. Ίσως το πιο πολυφορεμένο ρολόι στον καρπό του Newman. Μέχρι να το δωρίσει στη κόρη του, Clea Newman. Που δεν δίσταζε να το φοράει και η ίδια αρκετά συχνά. Ένα ρολόι που έφτασε και αυτό στον οίκο δημοπρασιών Phillips, για ν’ αγγίξει τα 5,5 εκατομμύρια δολάρια.
Όταν ο Newman χάρισε στην κόρη του το 6263, η γυναίκα του φρόντισε να μην μείνει χωρίς ρολόι. Χωρίς Daytona καλύτερα! Έτσι του πρόσφερε το τρίτο και τελευταίο Daytona που φορούσε μέχρι το τέλος της ζωής του. Ένα πιο μοντέρνο σε σχέση με τα υπόλοιπα δυο Daytona, με κωδικό 116519.
O Paul Newman με την κόρη του Clea Newman που φορούσε το Big Red του πατέρα της.
Σαφώς και υπήρχε χαραγμένη υπογραφή στο πίσω μέρος, «Drive Very Slowly/Joanne». Κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει φτάσει στα χνάρια αυτού του Daytona. Μπορεί κάποια στιγμή να εμφανιστεί σε κάποιον οίκο δημοπρασιών ή γιατί όχι και στο… χέρι μου (!).
Η ιστορία των Daytona’s του Paul Newman, μας δείχνει αν μη τι άλλο έναν άνθρωπο που αγαπούσε την ταχύτητα και τους αγώνες αυτοκινήτων. Και τα ρολόγια… Και μας θυμίζει το μεγαλείο της αγάπης, αφού είχαν μια πραγματικά υπέροχη σχέση με τη γυναίκα του. Φλογερή και μακροχρόνια. Απολαύστε τον χρόνο που κυλά! Σίγουρα αυτό φρόντιζε να κάνει και ο Newman.
Πηγή: Andro.gr