Οι “artisans της εκπαίδευσης” όπως αυτοαποκαλούνται στο ελβετικό σχολείο Rosenberg, ισχυρίζονται ότι δημιουργούν ηγέτες.
Ο Bernhard Gademann λέει ότι το ελβετικό ιδιωτικό οικοτροφείο της οικογένειάς του, το Institut auf dem Rosenberg, διοικείται σαν μια startup 132 χρονών, όπου οι δεξιότητες και οι συμπεριφορές της επιχειρηματικότητας καλλιεργούνται στους μαθητές σε ένα υπερσύγχρονο, ολιστικό περιβάλλον μάθησης.
«Όταν μιλάμε για επιχειρηματική σκέψη, δεν εννοούμε υποχρεωτικά να ιδρύσετε μια επιχείρηση» αναφέρει o Headmaster και Director του ελίτ οικοτροφείου που βρίσκεται πάνω από την πόλη St. Gallen. «Σημαίνει να αναλάβεις την ευθύνη για την θέση σου στη ζωή, να την προωθήσεις, να την αναπτύξεις, να ρισκάρεις και να δημιουργήσεις κάτι όμορφο. Θέλουμε να εμφυσήσουμε στους μαθητές τον ενθουσιασμό της δικής τους ικανότητας.»
Είναι εντυπωσιακό ότι οι περισσότεροι από τους μαθητές του Rosenberg προέρχονται από οικογένειες επιχειρηματιών και όχι από την κλασική αριστοκρατία. Το σχολείο ιδρύθηκε σε προνομιακή τοποθεσία το 1889 -τότε ονομαζόταν Voralpines Knaben-Institut Dr. Schmidt. Η οικογένεια Gademann ανέλαβε το σχολείο το 1930 -ο Bernhard Gademann και η σύζυγός του Anita είναι η τέταρτη γενιά που διαχειρίζεται το εκπαιδευτικό ίδρυμα.
Έχοντας την μακρά ιστορία και την παράδοση ως καθοδηγητές, το σχολείο προσφέρει εξατομικευμένη προσέγγιση στην εκπαίδευση και την διδασκαλία σε state-of-the-art εγκαταστάσεις. Στόχος του είναι να προσφέρει στους 230 μαθητές του, ηλικίας από 6 έως 18 ετών, «μια εκπαίδευση στο σχολείο του μέλλοντος».
Η έκταση 62 στρεμμάτων με θέα στη λίμνη της Κωνσταντίας περιλαμβάνει ένα campus που αποτελείται από 13 προσεκτικά ανακαινισμένες αρτ νουβό βίλες ανάμεσα στις οποίες υπάρχουν και αρχιτεκτονικά ορόσημα, όπως το παλιότερο ιδιωτικό γυμναστήριο της Ελβετίας και η παμπ του σχολείου σε παλιό αγγλικό στιλ που θυμίζει μυθιστόρημα Χάρι Πότερ. Σε αυτά τα κτίρια, οι μαθητές περνούν τον περισσότερο χρόνο τους -είτε κοιμούνται, είτε παρακολουθούν μαθήματα.
Σε αυτό το «σκηνικό πέντε αστέρων», όπως το είχε αποκαλέσει η εφημερίδα The Guardian, κυριαρχεί η υψηλή τεχνολογία και «μια προσέγγιση 360 μοιρών στην εκπαίδευση». Tο σχολείο διαθέτει Creative Lab, Future Park καθώς και ένα φουτουριστικό Climate Garden. Στο εξωτερικό, ο Κήπος του Κλίματος θυμίζει διαστημικό σταθμό. Μέσα, τα παιδιά ερευνούν π.χ. πως θα αντιδράσουν τα φυτά σε μια άνοδο της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 3 βαθμούς. Στο Future Park, oι μαθητές καλλιεργούν κάθετους κήπους ή σχεδιάζουν ανεμογεννήτριες. Και η μασκότ του σχολείου είναι ένα σκυλί-ρομπότ. Για να μυήσει τους μαθητές του στις τελευταίες εξελίξεις στην επιστήμη της κυβερνητικής, στην έρευνα για το κλίμα και άλλους τομείς, το σχολείο συνεργάζεται με ιδιωτικές επιχειρήσεις και δημόσια πανεπιστήμια. Για παράδειγμα, σε συνεργασία με την εταιρεία ρομποτικής Boston Dynamics, το γραφείο design Saga Space Architects και την εταιρεία κάθετης γεωργίας Yasai, οι μαθητές εξετάζουν πώς θα είναι η ζωή στο μέλλον τόσο στη Γη όσο και μακριά από αυτήν.
Η διοικητική ομάδα του Rosenberg δεν ενδιαφέρεται να διευθύνει ένα οικοτροφείο που απλώς προετοιμάζει τα παιδιά εύπορων οικογενειών για βέλτιστη απόδοση. «Η γνώση, από μόνη της, δεν κάνει μια καλή εκπαίδευση», υποστηρίζει το σχολείο. Γι’ αυτό επενδύουν στην εξατομικευμένη προσέγγιση και επικεντρώνονται στο παρακάτω ερώτημα: Τι είδους εκπαίδευση θα προετοιμάσει αποτελεσματικά τους μαθητές για το μέλλον; Θέλουν οι μαθητές τους να μαθαίνουν δημιουργικά και να συνεργάζονται. Στόχος τους είναι να παρέχουν μια εκπαίδευση που να είναι όσο το δυνατόν πιο επίκαιρη. Και με τον αριθμό των μαθητών σε κάθε τάξη να μην ξεπερνά τους οκτώ, διασφαλίζουν ότι κάθε μαθητής λαμβάνει τη βέλτιστη ποσότητα προσοχής.
Εκπαίδευση για 0,0045%
Σε ένα από τα κτίρια του σχολείου, κρέμεται μια αφίσα στην οποία είναι γραμμένος με μεγάλους χαρακτήρες ο αριθμός 0,0045%. Είναι το ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού που έχει την οικονομική ευρωστία να στείλει τα παιδιά του στο Rosenberg. Τα δίδακτρα κοστίζουν 142.000 ελβετικά φράγκα -ξεπερνώντας κατά πολύ εκείνα του φημισμένου Eton College στην Αγγλία. Η αφίσα υπενθυμίζει στους μαθητές ότι το προνόμιο που έχουν, φέρνει μαζί του και μια μεγάλη ευθύνη. «Θέλουμε να τους μάθουμε τι σημαίνει ευθύνη. Οι μαθητές προετοιμάζονται για μελλοντικούς ηγετικούς ρόλους στις οικογενειακές τους επιχειρήσεις ή σε άλλους τομείς όπως τα οικονομικά, οι τέχνες ή η φιλανθρωπία» δηλώνει ο διευθυντής του σχολείου.
Οι μαθητές έχουν πρόσβαση και σε μια σειρά από άλλα προνόμια πέρα από τις εκπληκτικές σχολικές εγκαταστάσεις. Για παράδειγμα, μετακινούνται με σωφέρ και μέλη του προσωπικού τους συνοδεύουν σε αθλητικές προπονήσεις, βόλτες για ψώνια, ραντεβού με γιατρούς. Το μεσημεριανό γεύμα σερβίρεται στη μεγάλη τραπεζαρία όπου τρώνε μαζί με τους δασκάλους τους. Συνολικά 140 εργαζόμενοι φροντίζουν για την ευημερία των 230 παιδιών, όλο το εικοσιτετράωρο.
Οι επιλογές για σπορ και χόμπι είναι ατελείωτες -προσφέρονται πάνω από 40 διαφορετικά μαθήματα, από μουσική μέχρι τένις και γκολφ, ενώ το χειμώνα πηγαίνουν τακτικά για σκι.
Αν και ο διευθυντής του σχολείου έχει δώσει αρκετές συνεντεύξεις σε επιλεγμένα περιοδικά όπως Stern και Forbes, ελάχιστες πληροφορίες διαρρέουν για τους αποφοίτους του Rosenberg -ένας εκ των οποίων είναι ο Μεξικανός χημικός Μario Molina που τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ το 1995. Σε κάποια δημοσιεύματα αναφέρθηκαν και ονόματα άλλων διασημοτήτων που έχουν περάσει από τα θρανία του: ο θρυλικός Γερμανός εκατομμυριούχος και φωτογράφος Gunter Sachs, ο επιχειρηματίας Karl Friedrich von Hohenzollern, η σχεδιάστρια μόδας Chiara Ohoven και τα παιδιά του Ρώσου ολιγάρχη Mikhail Khodorkovsky. Όπως λέει και μια διαφημιστική αφίσα του Rosenberg, αυτό είναι ένα σχολείο που φτιάχνει ηγέτες…
Πηγή : newmoney.gr