ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΣΤΥΛ ΤΟΥ MOHAMED SALAH

Μια ωδή στον «Φαραώ» του Άνφιλντ, του ανθρώπου που μέσα σε 8 μήνες έχει πετύχει 43 γκολ σε 47 αγώνες και οδηγεί τη Λίβερπουλ σε μια ονειρική χρονιά στην Ευρώπη.

Το ημερολόγιο έγραφε 22 Ιουνίου 2017, όταν η Λίβερπουλ ανακοίνωνε την απόκτηση του Mohamed Salah από τη Ρόμα έναντι 42 εκ. ευρώ – ποσό που έσπασε το ρεκόρ που κατείχε ο Andy Carroll από το 2011 για την ομάδα του Άνφιλντ. Πολλοί τότε φάνηκαν αρκετά σκεπτικοί με αυτή την κίνηση του Jürgen Klopp. Όχι ότι ο 25χρονος Αιγύπτιος δεν ήταν ένας ταλαντούχος παίκτης, αλλά κουβαλούσε πάνω του τις ταμπέλες του «χασογκόλη» και του αργού ποδοσφαιριστή.

Οκτώ μήνες μετά ο Salah είναι ο νέος ήρωας της Λίβερπουλ, έχοντας καταφέρει να πετύχει 43 γκολ και να δώσει 15 ασίστ σε 47 αγώνες, να είναι ο πρώτος σκόρερ στην Ευρώπη, μαζί με τους Roberto Firmino και Sadio Mané αποτελούν μια επιθετική τριάδα φόβο και τρόμο για κάθε αντίπαλο, ενώ το πιο σημαντικό είναι ότι κανείς πλέον δεν θυμάται στο Άνφιλντ τον Philippe Coutinho – τον άνθρωπο που το Γενάρη αποφάσισε να βγάλει την κόκκινη φανέλα και να πάει στη Βαρκελώνη.

Ο τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ μοιάζει πιο κοντά από ποτέ μετά το 5-2 επί της Ρόμα στον πρώτο ημιτελικό στο Λίβερπουλ. Ναι, ο Salah είχε την τύχη να πετύχει την πρώην ομάδα του στους «4» του CL. Ή για την ακρίβεια η Ρόμα είχε την ατυχία να βρει μπροστά της τον Salah. Ο «Φαραώ» έδινε ώρες-ώρες την αίσθηση ότι αιωρείται μέσα στο γήπεδο. Με ήρεμες, «χορευτικές» θα έλεγε κανείς, κινήσεις και απαλά αγγίγματα στη μπάλα, λες και την χάιδευε, φιλοδώρησε με δύο γκολ την παλιά του ομάδα και μοίρασε δύο ασίστ στους συμπαίκτες τους, κερδίζοντας τον τίτλο του κορυφαίου της αναμέτρησης. Και -να σημειώσουμε- ότι δεν πανηγύρισε τα τέρματα ως ένδειξη σεβασμού στα χρόνια που πέρασε στη Ρώμη.

Κι όμως, ο 25χρονος επιθετικός από την Αίγυπτο, μέχρι το καλοκαίρι έμοιαζε να είναι «ανεπιθύμητος» από τις περισσότερες μεγάλες ομάδες. Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Γεννημένος στις 15 Ιουνίου 1995 στη περιοχή Γαρμπία της Αιγύπτου, ο Salah έκανε τα πρώτα του βήματα στα τμήματα υποδομής της ομάδας Αλ Μοκαουλούν στο Κάιρο. Από εκεί 4 χρόνια αργότερα πήρε «προαγωγή» στην ομάδα ανδρών, όπου αν και μόλις 15 ετών κατάφερε να κερδίσει φανέλα βασικού αλλά παράλληλα να κεντρίσει και το ενδιαφέρον διάφορων ευρωπαϊκών συλλόγων.

Το 2012 θα κάνει το ταξίδι στην Ευρώπη και πιο συγκεκριμένα στη Βασιλεία. Μια κίνηση που θα αποδειχθεί καθοριστική για το μέλλον του, καθώς εκεί θα αρχίσει να ξεδιπλώνει το ταλέντο του: σε 2 σεζόν θα πετύχει συνολικά 20 τέρματα για τους Ελβετούς και τα μεγάλα κλαμπ της Ευρώπης βλέπουν στο πρόσωπό του έναν δεινό σκόρερ.

Το 2014 έρχεται το μεγάλο βήμα στην καριέρα του: «μετακομίζει» στην Τσέλσι του José Mourinho και όλα δείχνουν ότι ο Salah έχει βρει τον δρόμο του. Ωστόσο με τον Πορτογάλο τεχνικό ποτέ κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τίποτα: ο νεαρός Αιγύπτιος δεν γεμίζει το μάτι του Mourinho και σύντομα καταλήγει δανεικός στη Φιορεντίνα. Τα ίδια και την επόμενη χρονιά, όπου η Τσέλσι τον στέλνει πάλι δανεικό, αυτή τη φορά στη Ρόμα.

Βέβαια η παραμονή του στο Λονδίνο δεν ήταν όλη για πέταμα. Βλέπεις εκεί θα έρθει στη ζωή το 2014 η κόρη του, την οποία και θα ονομάσει Makka – δηλαδή «Μέκκα», εμπνευσμένος από την ιερότερη πόλη των Μουσουλμάνων.

Η Ρώμη όμως μοιάζει να του ταιριάζει καλύτερα. Εκεί θα δείξει τις ικανότητές του, θα κερδίσει το βραβείο του Παίκτη της Χρονιάς για την ομάδα και το 2016 οι Ρωμαίοι τον παίρνουν μια και καλή από το Λονδίνο για 15 εκ. Η θητεία του στη Ρόμα μόνο επιτυχημένη μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς τη σεζόν 1016-17 θα πετύχει 19 γκολ και θα βοηθήσει στα μέγιστα ώστε η ομάδα να βγει 2η στο πρωτάθλημα.

Το καλοκαίρι του 2017, ο Jürgen Klopp θα δώσει 42 εκ. ευρώ για να τον φέρει στη Λίβερπουλ και δεν το μετάνιωσε. (Φωτογραφία: Shaun Botterill / Getty Images / Ideal Image)

Όμως, ποτέ δεν έπεισε για έναν παίκτη που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε σούπερ σταρ και μηχανή των γκολ. Στη Ρώμη είχε ακούσει αρκετή μουρμούρα για το πώς τελείωνε τις φάσεις, ενώ συχνά-πυκνά ο Τύπος του κόλλαγε την ταμπέλα του «χασογκόλη» και του «αργού». Ίσως να έφταιγε και αυτό το αέρινο, στα όρια του ντελικάτου, στυλ του μέσα στο γήπεδο, που πολλές φορές σου έδινε την αίσθηση πώς ούτε καν ιδρώνει.

Βέβαια, το τι έλεγε ο Τύπος και οι προπονητές των καφενείων, ουδέποτε επηρέασαν τον Klopp, που το περασμένο καλοκαίρι θα σπάσει τον κουμπαρά της Λίβερπουλ (για τα δεδομένα της ομάδας πάντα) και θα τον φέρει στο Άνφιλντ. Και ο Salah όχι μόνο δικαίωσε τη κίνηση του Γερμανού τεχνικού, αλλά τον έκανε να νιώθει ότι έβγαλε λαγό από το καπέλο του: ο 25χρονος Αιγύπτιος δεν διανύει απλά μια καλή σεζόν, είναι εξωπραγματικός σε αυτούς τους 8 μήνες στην Αγγλία.

Μάλιστα οι οπαδοί έχουν βρει στο πρόσωπό του το νέο τους είδωλο. Δεν είναι τυχαίο ότι μια μερίδα φανατικών Reds έφτιαξαν ένα τραγουδάκι (που βασίζεται στο κομμάτι «Good Enough» των Dodgy) στο οποίο λένε πώς αν συνεχίσει ο Salah να σκοράει με τέτοιο ρυθμό θα ασπαστούν τον ισλαμισμό! Οι περισσότεροι βέβαια προτιμούν να τραγουδούν το «Egyptian King» στους ρυθμούς του «Shit Down» των James.

«Δεν θέλω να φανώ ψώνιο, ούτε αγνώμων, αλλά όταν ήρθα στη Λίβερπουλ περίμενα ότι θα τα πάω καλά» δήλωσε πριν από λίγο καιρό ο Salah και συμπλήρωσε: «Την προηγούμενη φορά που βρέθηκα στην Αγγλία για λογαριασμό της Τσέλσι δεν πήρα ιδιαίτερες ευκαιρίες. Και τώρα ήθελα να δείξω σε όλους τι αξίζω».

Και η αλήθεια είναι ότι το έδειξε και με το παραπάνω.

Πηγή: andro.gr