«Τυχερή» μέσα στην τρικυμία αποδεικνύεται η ελληνική οικονομία έχοντας ως σωσίβιο (ξανά) τον τουρισμό, η πορεία του οποίου έχει φέρει χαμόγελα στο οικονομικό και κυβερνητικό επιτελείο. Αρμόδια στελέχη προαναγγέλλουν βάσει της παρούσας πορείας μία άκρως θετική σεζόν θυμίζοντας το καλοκαίρι του 2019. Μία τέτοια προοπτική δίνει όχι μόνο ώθηση στο ΑΕΠ αλλά και φέρνει έσοδα στα κρατικά – με τις εκτιμήσεις για τον Μάιο- να στέλνουν θετικά μηνύματα σε μία πολύ δυσμενής συγκυρία για την κατανάλωση εξαιτίας της ακρίβειας σε βασικά προϊόντα και στα καύσιμα.
Το βάρος -για να «σωθεί» ένα μεγάλο μέρος των προβλέψεων για την ανάπτυξη και η μείωση των ελλειμμάτων- δεν πέφτει μόνο στον τουρισμό αλλά και στις επενδύσεις. Η κυβέρνηση ποντάρει στα μεγάλα ονόματα που προσελκύει η Ελλάδα για επενδύσεις όπως Google και Microsoft προκειμένου να πετύχει περαιτέρω ενίσχυση του οικονομικού κλίματος και έχει αναγάγει σε πρώτο στόχο την αύξηση των ροών μέσω των συνεχών ζυμώσεων τόσο του πρωθυπουργού όσο και των αρμόδιων υπουργείων.
Τα στοιχεία που παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εμφανίζουν την Ελλάδα πρωταθλήτρια στην Ευρώπη για την τριετία 2021 – 2023, με διψήφια άνοδο των επενδύσεων για το 2021 και το 2022.
Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο η ετήσια μεταβολή του συνολικού όγκου επενδύσεων το 2021 ήταν 19,6% ενώ στην Ευρωζώνη 4,2%, ενώ για το 2022 προβλέπει αύξηση 14,7% και για το 2023 8,5%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι εισροές για το σύνολο του 2021, ξεπέρασαν τα 4,8 δις. ευρώ (4.846 εκατ. ευρώ), έναντι 2,8 δις. (2.813 εκατ. ευρώ) το ίδιο διάστημα του 2020. Όχημα για την αύξηση των επενδύσεων είναι φυσικά και το Ταμείο Ανάκαμψης όπου πρόσφατα εντάχθηκαν 57 έργα και ανεβάζουν τον αριθμό των έργων του «Ελλάδα 2.0» στα 230, με τον συνολικό προϋπολογισμό τους να διαμορφώνεται στα 10,2 δισ. Ευρώ.
Σεζόν από Μάρτιο και προβλέψεις για έσοδα στο ρεκόρ του 2019
Ο τουρισμός έσωσε την παρτίδα και το 2021 όταν οι εισπράξεις έφτασαν τα 10,5 δισ. Ευρώ, χαμηλότερα από το ρεκόρ του 2019 που τα ταξιδιωτικά έσοδα ανήλθαν στα 18,179 δισ ευρώ, από 16 δισ. Ευρώ το 2018. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος το 2019 η ταξιδιωτική κίνηση έφτασε τους 34 εκατ. ταξιδιωτες και η μέση δαπάνη ανα ταξιδιώτη ήταν περίπου 500 ευρώ. Αντιστοιχως το 2021 οι ταξιδιώτες ηταν 15,2 εκατ.
Με μέση δαπάνη τα περίπου 690 ευρώ. Τα πρώτα μηνύματα από την τουριστική αγορά γεμίζει αισιοδοξία και ειδικά από τα στοιχεία των ηλεκτρονικών συναλλαγών σε αεροπορικά, ξενοδοχεία, νησιωτικούς προορισμούς αλλά και οι κρατήσεις. Το κλίμα παραπέμπει σε επίπεδα του 2019 και αυξάνει τις προσδοκίες για σημαντικα έσοδα παρά τις αντίξοες συνθήκες που έχει προκαλέσει η ακρίβεια.
Τα πρώτα μηνύματα από την τουριστική αγορά γεμίζουν αισιοδοξία, όπως επίσης και τα στοιχεία των ηλεκτρονικών συναλλαγών σε αεροπορικά, ξενοδοχεία, νησιωτικούς προορισμούς αλλά και οι κρατήσεις. Το κλίμα παραπέμπει σε επίπεδα του 2019 και αυξάνει τις προσδοκίες για σημαντικα έσοδα παρά τις αντίξοες συνθήκες που έχει προκαλέσει η ακρίβεια. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από τις κρατήσεις και τις αφίξεις η σεζόν έχει ξεκινήσει από τον Μάρτιο, και καταγράφονται 500.000 ταξιδιώτες που φτάνουν στο Ελ. Βενιζέλος με απευθείας πτήσεις από την Αμερική.
Από το υπουργείο Τουρισμού αυτό μεταφράζεται σε πολύ μεγάλο εισόδημα τόσο για την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, όσο και για την υπόλοιπη Ελλάδα. Επίσης η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες προτιμήσεις των Γερμανών, πρώτη θέση στις προτιμήσεις των Ρουμάνων ταξιδιωτών όσον αφορά στον οδικό τουρισμό, ενώ ένας στους δύο Σέρβους που πρόκειται να ταξιδέψει στο εξωτερικό φέτος επιλέγει την Ελλάδα για τις διακοπές του. Ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία και από τις υπόλοιπες αγορές, σύμφωνα με το υπουργείο Τουρισμού, από προορισμούς όπως η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία και το Ισραήλ, ενώ τα πρώτα στοιχεία από τις κύριες αγορές μιλούν για αύξηση ακόμη και 30% με 40% σε κάποιους προορισμούς.
Ο τουρισμός υπενθυμίζεται ότι έσωσε την παρτίδα και το 2021 όταν οι εισπράξεις έφτασαν τα 10,5 δισ. Ευρώ, αν και χαμηλότερα από το ρεκόρ του 2019 που τα ταξιδιωτικά έσοδα ανήλθαν στα 18,179 δισ ευρώ (από 16 δισ. Ευρώ το 2018). Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος το 2019 η ταξιδιωτική κίνηση έφτασε τους 34 εκατ. ταξιδιωτες και η μέση δαπάνη ανα ταξιδιώτη ήταν περίπου 500 ευρώ. Αντιστοιχως το 2021 οι ταξιδιώτες ηταν 15,2 εκατ. Με μέση δαπάνη τα περίπου 690 ευρώ.
Ζυμώσεις, Νταβός και Άραβες
Μετά τις συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός την περασμένη εβδομάδα με κορυφαία στελέχη επενδυτών στο Νταβός, βρίσκεται στην Ελλάδα –ε επίκεντρο της επενδύσεις – πολυπληθής επιχειρηματική αποστολή από τη Σαουδική Αραβία, με επικεφαλής τον Σαουδάραβα υπουργό Επενδύσεων, 8 υφυπουργούς και υψηλόβαθμους αξιωματούχους, στο πλαίσιο της ενίσχυσης και εμβάθυνσης των οικονομικών και επιχειρηματικών σχέσεων Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας.
Την αποστολή πλαισιώνουν εκπρόσωποι από 59 σαουδαραβικές εταιρίες από τον τραπεζικό και χρηματοοικονομικό τομέα, την ενέργεια, τον τουρισμό, τις κατασκευές, την υγεία, τον αγροτοδιατροφικό τομέα.
Χθες, πραγματοποιήθηκε στη Αθήνα ολοήμερο Ελληνο-Σαουδαραβικό Επιχειρηματικό Φόρουμ, το οποίο διοργανώνει η Enterprise Greece, στη διάρκεια του οποίου θα παρουσιαστούν οι προοπτικές συνεργασίας στους εξής βασικούς τομείς: α) Τουρισμό, β) Ενέργεια/ Κατασκευές / Υποδομές, γ) Καινοτομία και δ) Αγροτοδιατροφή. Στο Φόρουμ θα συμμετέχουν με παρεμβάσεις αρμόδιοι υπουργοί και υφυπουργοί, καθώς και επιχειρηματίες και των δύο πλευρών. Από τον ελληνικό επιχειρηματικό κόσμο, έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον συμμετοχής από 100 και πλέον εταιρίες.
Στα μέσα της περασμένης εβδομάδας, κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησε με κορυφαία στελέχη της Microsoft, της Meta ( Facebook) και της Google την περαιτέρω ένταξη της Ελλάδας στα διεθνή δίκτυα υποδομών τους.
Συζητήσεις έγιναν και με άλλους επενδυτές και διαχειριστές fund όπως και με τον επικεφαλής του επενδυτικού ταμείου Mubadala των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Καλντούν αλ Μουμπάρακ. Με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Microsoft Σάτια Ναντέλα υπήρξαν συζητήσεις σχετικά με την πρόοδο στην υλοποίηση του κόμβου με τρία data centers στην Αττική.
Σημειώνεται ότι η Microsoft έχει προαναγγειλει επενδύσεις ύψους 400 εκατ. ευρώ για κόμβο data center στην Αττική και βρίσκεται στην διαδικασία αξιολόγησης των κατάλληλων χώρων για τις υποδομές. Με την Google έπεσε στο τραπέζι η ευρύτερη αξιοποίηση εργαλείων που ήδη διαθέτει η εταιρία στην Ελλάδα για προγράμματα ψηφιακής κατάρτισης και επιχειρηματικότητας. Μεταξύ αυτών είναι στον τομέα του τουρισμού, όπως επίσης και τα σχέδια της εταιρείας για υπόγεια καλώδια που θα συνδέουν Ευρώπη, Ασία και Μέση Ανατολή.
Πηγή: ot.gr