ΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟΤΕΡΟ BRUNCH ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ ΣΕΡΒΙΡΕΤΑΙ ΣΤΟ WINTER GARDEN

To λαμπρό αίθριο του εμβληματικού ξενοδοχείου Grande Bretagne προτείνει ένα νέο, μεγαλειώδες brunch κάθε Σάββατο και Κυριακή. Με αυγά ποσέ, αστακό, βουτυρένια κρουασάν και παγωμένη σαμπάνια, για λίγη μητροπολιτική ντόλτσε βίτα.

Με το που μπαίνεις στην περιστρεφόμενη πόρτα του Grande Bretagne, του εμβληματικού ξενοδοχείου των Αθηνών, έχεις ήδη βρεθεί σε έναν άλλο κόσμο. Διασχίζεις το lobby και κατευθύνεσαι προς το Winter Garden.  Ένα μεταξένιο κουκούλι είναι το Winter Garden, κομψό μα καθόλου δήθεν, φωτεινό μα όχι εκτυφλωτικό, πολύβουο και ζωντανό, μα καθόλου φασαριώδες.

Το Winter Garden είναι ένας από τους ομορφότερους και πιο φωτεινούς χώρους του κέντρου. Είναι όμορφο και ευγενές να κάθεσαι σε μια ιστορική σάλα.

Εκεί βρεθήκαμε την περασμένη εβδομάδα, για να δοκιμάσουμε πρώτοι και να σας μεταφέρουμε τα νέα από το καινούργιο project “Weekends at Winter Garden”.  Η υποδοχή από τον κ. Παναγιώτη Καραλάϊο, υπεύθυνο του Winter Garden, αλλά και όλο το προσωπικό της ομάδας του, ήταν όπως πάντα θερμή και άψογη. Στο τέλεια στρωμένο τραπέζι μας περίμενε ένας κατάλογος-κομψοτέχνημα.  Με την πρώτη κιόλας ματιά καταλαβαίνεις πως δεν έχεις να κάνεις με τα πασπαρτού μενού του brunch που τα τελευταία χρόνια κατακλύζουν την Αθήνα. Όπως πάντα, οι μόδες στη χώρα μας έρχονται με καθυστέρηση, αλλά άπαξ και εμφανιστούν, αυτό ήταν, καίγονται. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που η διεύθυνση του ξενοδοχείου και ο κ. Αστέριος Κουστούδης, Executive Chef εδώ και επτά χρόνια, απέφυγαν να δώσουν αυτό το όνομα στο μενού.

Το εγχώριο φρέσκο βούτυρο με τη σφραγίδα του ξενοδοχείου θα μπορούσε να μπερδευτεί και με γλύκισμα. Ή απλά έργο τέχνης.

Μελετώντας τον κατάλογο και μιλώντας με τον κ. Κουστούδη, αντιλαμβάνεσαι το σκεπτικό πίσω από τον σχεδιασμό ενός γεύματος που ξεκινά από τα κλασικά εδέσματα ενός χαλαρού Σαββατιάτικου ή Κυριακάτικου πρωινού και καταλήγει σε early lunch.  Ενός γεύματος αντάξιου αυτού που αντιπροσωπεύει το πρώτο ξενοδοχείο της πρωτεύουσας, σε έναν χώρο μαγευτικό. Το μενού καταφέρνει το απίθανο: να είναι πλούσιο και μαζί λιτό, επιβεβαιώνοντας πως αυτό ακριβώς είναι το χάρισμα των εκλεκτών πραγμάτων.

Εσάνς Νέας Υόρκης: Αυγά benedict με αστακό και σάλτσα hollandaise, αρωματισμένη με εσπεριδοειδή.

Επίσης, βλέπεις ολοκάθαρα το πάθος που οδηγεί τον chef στη δημιουργία των πιάτων του. Πρώτα απ’ όλα η δύναμη της μνήμης που αποτυπώνεται στο απίστευτα νόστιμο σταφιδόψωμο και το όλο αρώματα μαστιχωτό τσουρέκι, που κάνουν παρέα στις κλασικές –και τέλεια εκτελεσμένες–  viennoiseries του πανεριού που καταφθάνει πρώτο στο τραπέζι.

Δεύτερον ο σεβασμός στην εποχικότητα και η αγάπη στην πρώτη ύλη, τα δύο απαραίτητα στοιχεία που κάνουν να ξεχωρίζει ένα μενού από ένα άλλο, ένας μάγειρας από τον συνάδελφό του και τα εστιατόρια μεταξύ τους. Δίπλα στις διεθνείς γεύσεις που κάθε luxury hotel οφείλει να προσφέρει στην πελατεία του, ο chef έχει επιλέξει με προσοχή, και θα συνεχίσει να το κάνει ανάλογα με την κάθε εποχή, κάποια αμιγώς ελληνικά προϊόντα, που στέκουν επάξια ως πρεσβευτές της χώρας μας. Αυτά ήταν εμφανέστατα σε κάθε τι που δοκιμάσαμε, ξεκινώντας από το βούτυρο, το μέλι καστανιάς, το γιαούρτι, περνώντας στα αγριομανίταρα του ορεκτικού ημέρας, στα βιολογικά αυγά και το καλαμποκόψωμο του κυρίως πιάτου και καταλήγοντας στα γλυκά.

Καλαθάκι με χειροποίητα κρουασάν βουτύρου, ρολλάκια πραλίνας φουντουκιού, τσουρέκι πολίτικο με μαστίχα, benoitons με Κορινθιακή σταφίδα, φρέσκα φρούτα εποχής και φυσικά πολλά ξεχωριστά γλυκίσματα. Από τον Chef Pâtissier, κ. Ευγένιο Βαρδακαστάνη και το ζαχαροπλαστείο της Μ. Βρετανίας.

Τρίτον οι γνώσεις, διότι χωρίς αυτές, όσο καλό προϊόν και να έχεις θα το καταστρέψεις, εάν δεν του φερθείς με τακτ. Εμφανέστατες κι αυτές σε όλη τη σειρά των πιάτων που παρέλασαν.  Στη μαρμελάδα μήλου, ευφυώς συνδυασμένη με το άρωμα των πρώιμων μανταρινιών, όπου τα μήλα είναι σχεδόν απείραχτα. Στη ζωντάνια των μανιταριών, στην βελούδινη σάλτσα hollandaise, στα άψογα εκτελεσμένα αυγά Benedict (που ειρήσθω εν παρόδω, δεν έχουν μαγειρευτεί σε κενό αέρος), στο απαλό ποσάρισμα του αστακού και βεβαίως στα γλυκίσματα του τέλους.

Ειδική μνεία αξίζει και για τον Chef Pâtissier, κ. Ευγένιο Βαρδακαστάνη, για τις συγκινήσεις που μας προσέφερε μέσα από τις γλυκές του δημιουργίες. Ένα μίνι Paris-Brest με την πιο νόστιμη πραλίνα φιστικιού Αιγίνης, που ήταν μοναδική γιατί δεν ήταν αλοιφή, όπως την έχουμε συνηθίσει. Ένα petit-four με τραγανή βάση granola, βελούδινη κρέμα γιαουρτιού με mango και στην κορυφή μια τσαχπίνικη gelée από φρούτο του πάθους. Η τάρτα ημέρας με αμυγδαλόπαστα και φρέσκα ξινούτσικα σμέουρα, απέδιδε τέλεια την ισορροπία μεταξύ γλυκού και ξινού.

Ένα από τα γευστικά θαύματα του Executive Chef κ. Αστέριου Κουστούδη. Αυγά με σολομό μπαλίκ.

Συνοψίζοντας, έχουμε ένα μενού που ξεκινά από το πρωινό με το πανέρι των viennoiseries, το γιαούρτι με τα φρούτα, το βούτυρο, το μέλι και τις μαρμελάδες.  Ο καφές ή το τσάι και οι φρέσκοι χυμοί, άριστης ποιότητας και τα τρία, πλαισιώνουν αυτό το πρώτο στάδιο. Ακολουθούν ένα ορεκτικό και ένα κυρίως πιάτο με τρεις επιλογές το καθένα, δύο μόνιμες και μία της ημέρας, ανάλογα με την εποχή και τα ευρήματα στην αγορά που εμπνέουν τον chef.  Ένα ποτήρι της δροσερής Veuve Clicquot είναι ο τέλειος συνοδός.  Το γεύμα κλείνουν τα φρέσκα φρούτα, η τάρτα ημέρας και τρία petits-fours.  Το κόστος είναι 42€, σε εξαιρετική, κατά τη γνώμη μας, σχέση ποιότητας-τιμής.  Η αυλαία του νέου μενού, που θα σερβίρεται Σάββατο και Κυριακή από τις 11 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, άνοιξε για πρώτη φορά στο κοινό το Σάββατο, 20 Οκτωβρίου 2018.

Με όποια αφορμή κι αν βρεθείτε εκεί, επίσημη ή μη, γιορτή ή επέτειο, την αποφοίτηση του βλασταριού σας, μια ευχάριστη ανάπαυλα από τα ψώνια με τη μητέρα σας, τη διήγηση ενός συναρπαστικού ταξιδιού, ή ακόμη αν θέλετε να το χαρείτε μόνοι σας ως δώρο στον πολύτιμο εαυτό σας ή αναζητώντας την έμπνευση για τα μελλοντικά σας σχέδια, το Winter Garden θα σας περιμένει για να κάνει τη ζωή λίγο πιο όμορφη, λίγο πιο γλυκιά.

Πηγή: andro.gr

10
10