Ποιο εθιμοτυπικό θα ακολουθηθεί, ποιες αλλαγές έχουν επιβληθεί σε σχέση με τη στέψη της Ελισάβετ Β’ και ποια θα είναι τα πρώτα ταξίδια του νέου Βασιλιά στο εξωτερικό. Ο Ιωάννης Χουντής γράφει από το Λονδίνο όλες τις τελευταίες πληροφορίες.
Επιστρέφουμε με νέες ειδήσεις από την Βρετανία και δη το μέτωπο των νέων από το Παλάτι του Buckingham. Και καθώς πολλοί από εσάς ετοιμάζεστε για κάποια σύντομη εαρινή escapade, είστε πολύ τυχεροί αν βρεθείτε στο Λονδίνο την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου. Τούτο διότι θα έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε από κοντά ένα γεγονός που δεν συμβαίνει και τόσο συχνά.
Για την ακρίβεια το τελευταίο ανάλογο γεγονός, μάλλον, το παρακολούθησαν οι παππούδες σας, το μακρινό 1953. Γράφουμε, φυσικά, για την τελετή στέψης του Βασιλέα Καρόλου Γ’ στο Αββαείο του Westminster στις 6 Μαΐου. Και αν δεν έχετε λάβει ακόμη την πολυπόθητη πρόσκληση για την τελετή εντός του Αββαείου ή δεν είστε το plus one του Δούκα του Norfolk, μην ανησυχείτε, το Λονδίνο εκείνες τις ημέρες θα σας αποζημιώσει πολλαπλώς. Εκείνο το Σαββατοκύριακο θα τα έχει όλα: πολυτελείς τελετές με εθιμοτυπία αιώνων, street parties, συναυλίες και κονσέρτα. Η φράση κλειδί; Operation Golden Orb, η κωδική ονομασία όλων όσα θα λάβουν χώρα εκείνες τις ημέρες.
Η τελετή στέψης του βασιλικού ζεύγους στο Αββαείο του Westminster δεν θα ακολουθήσει σε όλα τα επίπεδα αυτήν της στέψης της Βασίλισσας Ελισάβετ Β΄. Σύμφωνα με τις κρατούσες πληροφορίες, θα αποτελεί μία συνύφανση του ρόλου της μοναρχίας στον σύγχρονο κόσμο από κοινού με σεβασμό στις παραδόσεις και τα εθιμοτυπικά σύμβολα και τελετουργίες που συνοδεύουν τον θεσμό αιώνες. Και αν ο Βασιλέας πρέπει εκ του ρόλου του να ορκιστεί «υπερασπιστής της (αγγλικανικής) πίστης», εκκλησιαστικοί και βασιλικοί παράγοντες θα προσθέσουν για πρώτη φορά κάποιες απαραίτητες επισημάνσεις πως σέβεται και αναγνωρίζει όλες τις θρησκείες, άλλωστε τούτο συνάδει με την θρησκευτική σκέψη του νέου βασιλιά.
Επιπλέον, η τελετή θα είναι συντομότερη, δύο αντί για τρεις ώρες, λιγότεροι καλεσμένοι, ενώ ο Βασιλέας θα φορέσει μάλλον την ίδια στρατιωτική στολή που φορούσε κατά την έναρξη εργασιών της Βουλής τον περασμένο Μάιο και όχι τις πολιτικές στολές που φορούσαν οι προκάτοχοί του βασιλείς. Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: ο Βασιλέας έχει ζητήσει ελληνορθόδοξη μουσική προς τιμήν του πατέρα του. Τέλος, είναι πολύ πιθανόν η τελετή να μεταδοθεί ζωντανά τηλεοπτικά και διαδικτυακά. Μετά από την τελετή ο Βασιλέας και η Βασιλική-Σύζυγος (Queen-Consort) θα επιστρέψουν εν μέσω λαμπρής τελετής στο Παλάτι του Buckingham, όπου θα χαιρετήσουν μαζί με άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας (τον Πρίγκιπα Harry συμπεριλαμβανομένου;) το συγκεντρωμένο πλήθος που σίγουρα θα μετριέται σε αρκετές χιλιάδες.
Το πρώτο ταξίδι του Καρόλου ως Βασιλέα θα είναι στο Παρίσι. Πριν απ’ όλα αυτά, όμως, ο Βασιλέας αποφάσισε να πραγματοποιήσει το πρώτο του διεθνές ταξίδι. Που αλλού μα στο Παρίσι (πάντα ένας εξαιρετικός προορισμός). Έτσι, από τις 26 Μαρτίου, συνοδευόμενος από τη Βασιλική Σύζυγο Καμίλλα, θα περιοδεύσει την χώρα.
Αυτή μάλιστα η κίνηση ενισχύει το κλίμα των τελευταίων μηνών περί αγγλό-γαλικής προσέγγισης, μετά και τις συνόδους κορυφής μεταξύ του Προέδρου Μακρόν και του Πρωθυπουργού Σούνακ. Φυσικά, ο Βασιλέας, όπως και πολλοί εκ των παλαιότερη γενεών, γνωρίζει άπταιστα γαλλικά και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε κατά πόσο θα τα χρησιμοποιήσει στο ταξίδι του. Θα ακολουθήσει και επίσκεψή του στη Γερμανία, με την κρίσιμη σημειολογία, όμως, να την τοποθετεί δεύτερη, μετά την Γαλλία.
Μάλιστα, ο Βασιλέας θα είναι πρώτος βρετανός μονάρχης που θα απευθυνθεί στα εθνικά κοινοβούλια των δύο χωρών κατά το εξαήμερο ταξίδι του στην Ηπειρωτική Ευρώπη. Κλείσιμο με μία ευχή, να επισκεφτεί και την χώρα των προγόνων του, την Ελλάδα, σύντομα, μετά από την αναγκαία πρόσκληση που πρέπει να απευθύνει στην βρετανική κυβέρνηση η ελληνική κυβέρνηση. Οψόμεθα, ίσως μετά από τις εκλογές;
Κεντρική φωτογραφία: WPA Pool
Πηγή: Andro.gr