Πρόκειται για μια πολυδιάστατη προσωπικότητα. Είναι στο dna της να προσφέρει και αυτό το έχει αποδείξει πολλές φορές. Σοβαρή, προσγειωμένη, με στόχους και πρόγραμμα, κάνει την αλλαγή, στην Ανατολική Αττική.
Είσαστε αντιδήμαρχος Παιδείας, Ισότητας και Τουριστικής Ανάπτυξης στον δήμο Διονύσου Αττικής όπως και Αναπληρώτρια Γραμματέας Τομέα Τουρισμού του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛΛ. Πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τα κοινά και την πολιτική;
Είναι το λεγόμενο «μικρόβιο». Από μικρή ηλικία ήθελα να προσφέρω στους ανθρώπους που έβλεπα και είχα δίπλα μου. Ήθελα να κάνω τη διαφορά. Να βρίσκω εκείνα τα μικρά καθημερινά πράγματα που εύκολα και γρήγορα έκαναν την ζωή όλων μας καλύτερη. Ξεκίνησα από μικρή ηλικία, χωρίς να ανακατευτώ με κόμματα και πολιτικές έχοντας σαν μοναδικό στόχο να κάνω ότι καλύτερο μπορώ, είτε αυτό αφορά το περιβάλλον, είτε την εκπαίδευση, είτε τα δικαιώματα των ανθρώπων, την υγεία ή άλλες λεπτομέρειες της ζωής μας. Μετά το σχολείο λοιπόν, ήρθε η αυτοδιοίκηση, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει μεγαλύτερη δυναμική και δυνατότητα παρέμβασης στην καθημερινότητα των πολιτών και φαντάζομαι ότι περνούν τα χρόνια θα εξελίσσονται και οι στόχοι μου.
Το ζήτημα των ημερών αφορά τις τράπεζες και το ιδιότυπο «πινγκ πόνγκ» μεταξύ κυβέρνησης – τραπεζιτών. Υπάρχει λύση που θα «ανακουφίσει» τους πολίτες;
Η κυβέρνηση εμπαίζει εκατομμύρια Έλληνες. Ξαφνικά θυμήθηκε την κερδοσκοπία των τραπεζών. Όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εκείνος που άνοιξε την πόρτα στα funds. Στη συνέχεια η Νέα Δημοκρατία έφερε την κατάσταση στα όρια, όταν κατήργησε οριστικά το Νόμο για την προστασία της Πρώτης Κατοικίας. Και φτάσαμε στο σήμερα, όπου οι πλειστηριασμοί υπολογίζεται ότι θα φτάσουν τις 50.000 μέχρι το τέλος της χρονιάς, ενώ οι δόσεις των δανείων αυξήθηκαν 25% εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων.
Αυτό που πρέπει να γίνει άμεσα είναι η αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για τα φτωχά και πληττόμενα νοικοκυριά. Η κυβέρνηση διαρρέει συνεχώς ότι αναζητά λύσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας ενώ θα αρκούσε να υπερψηφίσει την τροπολογία του ΠΑΣΟΚ για να δοθεί υπό προϋποθέσεις μια δεύτερη ευκαιρία αξιοπρέπειας σε ιδιώτες και επιχειρηματίες, που είναι σε δυσχερή θέση ιδίως όσοι είχαν εγγυήσεις στα δάνειά τους. Αυτοί που αγωνίστηκαν έντιμα αλλά είχαν μια αστοχία, έχουν πια τη γνώση να μην βρεθούν στην ίδια θέση στο μέλλον.
Την ίδια ώρα, στη χώρα μας το χάσμα επιτοκίων καταθέσεων και μέσου όρου επιτοκίου των στεγαστικών δανείων είναι το μεγαλύτερο πανευρωπαϊκά. Οι συστημικές τράπεζες στην Ελλάδα παρά τη φτηνή ρευστότητα άνω των 50 δισεκατομμυρίων, που άντλησαν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δεν τόνωσαν επαρκώς την αγορά, με αποτέλεσμα σήμερα η κυβέρνηση να «παρακαλάει» στην ουσία τις τράπεζες να εξετάσουν την αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων.
Προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να υπάρξουν τα εξής μέτρα:
- Ρύθμιση 120 δόσεων για χρέη σε εφορία -ΕΦΚΑ, με κίνητρα για όσους τηρούν τη ρύθμιση.
- Το Ταμείο Ανάκαμψης να γίνει εργαλείο με κίνητρα για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, εστιασμένο στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και όχι ένα ταμείο φτηνής χρηματοδότησης λίγων μόνο επιχειρήσεων που έχουν ούτως ή άλλως πρόσβαση σε φτηνό δανεισμό.
- Βελτίωση των προτεινόμενων όρων αμοιβαίου διακανονισμού μεταξύ τράπεζας και οφειλέτη με το μεγαλύτερο δυνατό αριθμό δόσεων, ώστε να λαμβάνεται υπόψη η δυσμενής οικονομική συγκυρία και η συνακόλουθη έλλειψη ρευστότητας, αλλά και να τηρείται η ρύθμιση.
Αντίστοιχη όμως είναι η κατάσταση στον τομέα της ενέργειας με τις τιμές του ρεύματος να έχουν εκτοξευτεί; Πως θα μπορούσαμε στο συγκεκριμένο τομέα να βοηθήσουμε τον πολίτη;
Πρέπει να υπάρξει πλαφόν στη λιανική του ρεύματος. Αν δει κανείς τα νούμερα, θα γίνει αντιληπτή η χρησιμότητά του. Η επιβολή ενός πλαφόν στα 15-17 λεπτά/κιλοβατώρα για τα νοικοκυριά σημαίνει πως οι εταιρείες προμήθειας ηλεκτρισμού δεν θα επιτρέπεται να πωλούν (για όσο διαρκεί η κρίση) το ρεύμα σε τιμή πάνω από τα 15-17 λεπτά. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το έχει επιτρέψει αυτό εδώ και μήνες και έχει εντάξει τις ρυθμιζόμενες τιμές λιανικής (όπως είναι το πλαφόν) στη βασική εργαλειοθήκη που έχει προτείνει στα κράτη μέλη.
Κάθε μήνα λοιπόν θα έρχεται το κράτος και θα υπολογίζει ένα εύλογο επίπεδο τιμής για την πώληση ενέργειας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με βάση τις διακυμάνσεις στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού και τα χρηματιστήρια φυσικού αερίου. Αφού υπολογιστεί αυτό το εύλογο επίπεδο τιμής, η κυβέρνηση θα αποζημιώνει σε μηνιαία βάση τους προμηθευτές για τη διαφορά μεταξύ του εύλογου επιπέδου και του πλαφόν. Το πλαφόν στην λιανική, που το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής προτείνει από την αρχή της ενεργειακής κρίσης, έχει πολύ μικρότερες ανάγκες για επιδόματα από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Επιπλέον, η πρόταση του ΠΑΣΟΚ προβλέπει ότι οι εταιρείες παραγωγής ηλεκτρισμού θα συνεισφέρουν στη μείωση των λογαριασμών. Δηλαδή ένα μέρος από τα 13 λεπτά θα προέρχεται από τις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρισμού και ένα μέρος θα το εισφέρει ο κρατικός προϋπολογισμός. Η λύση λοιπόν υπάρχει, είναι περισσότερο δίκαιη και δημοσιονομικά αποτελεσματικότερη από το σύστημα που εφαρμόζεται σήμερα.
Για τις αλλαγές που επιχειρούνται στο ΕΣΥ ποια είναι η άποψη σας;
Η κυβέρνηση τροποποιεί τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών και αλλάζει τη θεμελιώδη φιλοσοφία του ΕΣΥ, το οποίο μέχρι τώρα παρέχει δωρεάν τις υπηρεσίες του στους πολίτες. Στον πυρήνα του νομοσχεδίου βρίσκεται η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ και η δυνατότητα των ιδιωτών γιατρών να εργάζονται στο δημόσιο σύστημα υγείας.
Με εμβαλωματικό τρόπο, που μάλιστα δεν αφορά όλους τους γιατρούς του ΕΣΥ, προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης σε σχέση με τις αμοιβές των γιατρών και τα κενά στις δημόσιες δομές υγείας. Η αύξηση στους μισθούς είναι περιπαικτική και τα επιδόματα που δίνονται δεν αποτελούν κίνητρο για να εισέλθουν νέοι γιατροί στο σύστημα και να παραμείνουν οι ήδη υπηρετούντες.
Επιπλέον, μέσα στο ΕΣΥ δημιουργούνται γιατροί δύο ταχυτήτων, αφού με βάση τις προϋποθέσεις που τίθενται, δεν δίνεται η δυνατότητα σε όλους για την άσκηση παράλληλου ιδιωτικού έργου. Όφελος θα έχουν κυρίως τα μεγάλα ιδιωτικά funds στην υγεία, που θα εξασφαλίσουν φθηνό εργατικό δυναμικό.
Αυτοί που θα πληγούν κυρίως είναι οι ασθενείς, αφού το ΕΣΥ παραμένει σε κατάσταση οριακής λειτουργίας, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μεγάλες λίστες αναμονής σε χειρουργεία και τακτικά ραντεβού και η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας να υποβαθμίζεται. Στην ουσία, αντί να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα υγείας, ωθείται ο ασθενής να πληρώσει από την τσέπη του, σε μια συγκυρία μέγιστης ανασφάλειας και αδυναμίας για αξιοπρεπή διαβίωση. Το νομοσχέδιο μας πηγαίνει σε παλιότερες εποχές, όταν πρόσβαση στην περίθαλψη είχαν οι έχοντες χρήμα ή γνωριμίες. Οι κοινωνικές ανισότητες βαθαίνουν, η ιδιωτική δαπάνη υγείας έτσι, θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο, το κοινωνικό αγαθό της υγείας εμπορευματοποιείται. Αγνοείται το δίδαγμα της πανδημίας που προτάσσει την δημιουργία ισχυρών δημόσιων συστημάτων υγείας.
Πως μπορεί να εξασφαλιστεί ένα αξιοπρεπές επίπεδο ζωής για τον μέσο Έλληνα;
Η δική μας πρόταση για ένα αξιοπρεπές επίπεδο ζωής, όπως έχει εκφραστεί αρκετές φορές και από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ, Νίκο Ανδρουλάκη, στηρίζεται σε 7 άξονες:
- Τη μείωση του ΦΠΑ σε τρόφιμα και καύσιμα αλλά και την πρόνοια να παραμείνουν στον υπερμειωμένο συντελεστή τα βρεφικά είδη όπως το βρεφικό γάλα και οι πάνες.
- Πλαφόν στη λιανική αγορά ενέργειας.
- Στήριξη-και ενίσχυση- της Επιτροπής Ανταγωνισμού και της ΡΑΕ καθώς και των μηχανισμών ελέγχου της αγοράς, ώστε να αντιμετωπισθούν οι ολιγοπωλιακές πρακτικές και η αισχροκέρδεια στην αγορά.
- Ενεργειακή δημοκρατία για την απεξάρτηση από τα ολιγοπώλια.
- Στήριξη χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων
- Δημιουργία κοινωνικής κατοικίας-ενίσχυση της φοιτητικής στέγης.
- Προστασία της Α’ κατοικίας των αδύναμων δανειοληπτών.
Ποια είναι η εκτίμηση σας ως νομικός για το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση των υποκλοπών;
Υπό τον φόβο της καταδίκης σε ευρωπαϊκό επίπεδο και την πίεση των συντεταγμένων πολιτικών και νομικών ενεργειών που κάναμε όλο το προηγούμενο διάστημα, η κυβέρνηση έφερε ένα σχέδιο νόμου που παρά τα κάποια θετικά στοιχεία, δε θίγει τον πυρήνα των σοβαρών παθογενειών του συστήματος αλλά τα διαιωνίζει απροκάλυπτα.
Στην προσπάθειά τους να καλύψουν τις παρανομίες υποστήριξαν ότι δεν εξαιρείται κανείς του ελέγχου της ΕΥΠ πολλώ δε μάλλον οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι του λαού που θα μπορούσαν να ζημιώσουν πιο καίρια τα εθνικά συμφέροντα απ’ ότι ο «περιπτεράς της γειτονιάς». Στο σχέδιο νόμου της όμως η κυβέρνηση προτείνει το αυτονόητο, επιβεβαιώνοντας τη θεσμική νίκη του κόμματός μας καθώς θέτει αυστηρές προϋποθέσεις και την ανάγκη πρότερης έγκρισης του Προέδρου της Βουλής για την παρακολούθηση πολιτικών προσώπων.
Αυτό που ωστόσο συνεχίζει να εξοργίζει είναι η εμμονή της στη συσκότιση των πεπραγμένων της, η έλλειψη κάθε διάθεσης λογοδοσίας, για μια υπόθεση που πλήττει βάναυσα το κύρος των θεσμών μας και δυσφημεί τη χώρα διεθνώς.
Η ΑΔΑΕ που θα έπρεπε να είναι αυτή που αποφασίζει για τη γνωστοποίηση της παρακολούθησης, παραγκωνίζεται από ένα συλλογικό όργανο, στο οποίο την πλειοψηφία θα έχουν αυτός που πρότεινε (Διοικητής ΕΥΠ) και αυτός που διέταξε την παρακολούθηση (Εισαγγελέα ΕΥΠ) με άλλα λόγια οι ελεγχόμενοι που γίνονται και ελεγκτές. Ακόμα και η έννοια της εθνικής ασφάλειας, διευρύνεται τόσο ώστε να καλύπτει έως και τα ζητήματα δημόσιας υγείας. Ο στόχος προφανής: Η επικύρωση της παρακολούθησης χιλιάδων πολιτών. Η κυβέρνηση όμως, υποτιμά περεταίρω τη νοημοσύνη μας. Ενώ διαφημίζει ψευδώς ότι πρώτη πανευρωπαϊκά απαγορεύει τα κατασκοπευτικά λογισμικά, όχι μόνο ανοίγει επίσημα το δρόμο για την αγορά τους από το δημόσιο, χωρίς καν τη συμμετοχή της ΑΔΑΕ στη σχετική διαδικασία, δίνει και το δικαίωμα στο διοικητή της ΕΥΠ να αποφασίζει αυθαίρετα ποια λογισμικά θα απαγορεύονται και ποια όχι.
Εμείς προτείναμε ένα πλέγμα νομοθετικών παρεμβάσεων, απολύτως απαραίτητων ώστε να αποκατασταθεί η θεσμική ομαλότητα, με την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας της Ε.Υ.Π., την αποκοπή της φυσικά από το πρωθυπουργικό γραφείο και την ενίσχυση του ρόλου της Α.Δ.Α.Ε. ως ανεξάρτητης αρχής.
Τον τελευταίο καιρό φαίνεται ότι οι κακοποιήσεις ανηλίκων είναι στην καθημερινή διάταξη. Τι φταίει και το κυριότερο, τι μπορούμε να κάνουμε;
Ο κίνδυνος της κακοποίησης δεν είναι απλά δίπλα μας, είναι παντού και καθίσταται ανεξέλεγκτος με τη χρήση του διαδικτύου. Υπάρχουν πολλές χρόνιες παθογένειες στη χώρα μας, όπως η αδυναμία σχολικών μονάδων να αντιμετωπίσουν τέτοια φαινόμενα και να αναπτύξουν δράσεις πρόληψης, καθώς και η υποστελέχωση των υπηρεσιών του κρατικού μηχανισμού. Πρέπει να υπάρξει ένα ειδικό πρόγραμμα σε όλα τα σχολεία για την πρόληψη της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης των παιδιών, με ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση των δασκάλων, νηπιαγωγών και γονέων για να αναγνωρίζουν την κακοποίηση. Το ΠΑΣΟΚ προσεγγίζει με υψηλό αίσθημα ευθύνης τα ζητήματα που συνδέονται με την σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση των παιδιών. Γιατί η παιδική κακοποίηση κάθε μορφής πλήττει την κοινωνική συνοχή και απειλεί το μέλλον αυτού του τόπου. Δημιουργεί κοινωνίες ζόφου και φόβου.
Ποια γυναίκα πολιτικό, θαυμάζετε τόσο για την πορεία της εντός του χώρου, όσο και για το αποτύπωμα που αφήνει στην κοινωνία μας;
Θα επιλέξω μια γυναίκα που δεν ήταν μεν πολιτικός αλλά άφησε το στίγμα της ως μια παγκόσμια ηγέτης και πρωτοπόρος στον δικαστικό, και όχι μόνο κλάδο. Η Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ ήταν η δικαστής που με τους ήπιους τρόπους και την ανένδοτη επιμονή της σφράγισε μια ολόκληρη εποχή με τις δικαστικές νίκες και τις ριζοσπαστικές αποφάσεις της ως μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, ειδικά σε θέματα ισότητας. Η μοναδική της ικανότητα να υπηρετεί τον νόμο έχοντας πάντα κατά νου τις ατομικές ηθικές αξίες και τις ανθρώπινες προσδοκίες αποτελεί λαμπρό παράδειγμα. Διαφωνούσε με όλα όσα εμπόδιζαν τη ζωή, την ελευθερία και την επιδίωξη της ευτυχίας, ενώ η παρουσία της ενέπνευσε τις νεότερες γενιές όσο λίγες άλλες γυναίκες της εποχής της.