Τα τρία κορίτσια-μέλη επιφανών οικογενειών εκπροσώπησαν την Ελλάδα στον φετινό χορό των débutantes στο Παρίσι. Έντονο χρώμα Ελλάδας είχε ο φετινός bal des débutants που πραγματοποιήθηκε όπως πάντα στο Παρίσι. Ανάμεσα στις λαμπερές παρουσίες ήταν η Σοφία Γιαδικιάρογλου, η Κορνηλία Μάνου και η Μαρίλια Βαμβακίδη, τρία νέα κορίτσια από επιφανείς ελληνικές οικογένειες που έκαναν την επίσημη πρώτη τους εμφάνιση στα σαλόνια του διεθνούς jet set.
Η Σοφία Γιαδικιάρογλου προέρχεται από μια άκρως καλλιτεχνική οικογένεια διεθνούς εμβέλειας. Η μητέρα της είναι η Iσπανίδα κεραμίστρια Ινμα Μπαρέρο, η οποία έχει εκθέσει τη δουλειά της σε γκαλερί σε όλο τον κόσμο, όπως στο Μεξικό, στην Ιαπωνία και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Ο πατέρας της Ιων Γιαδικιάρογλου έχει μακρά οικογενειακή ιστορία με ρίζες που φτάνουν στο Βυζάντιο και είναι γνωστός για την έντονη φιλανθρωπική δράση του.
«Ζω μεταξύ Νέας Υόρκης και Παρισιού. Σπουδάζω Τέχνη, Ιστορία και Ζωγραφική και σύντομα θα συνεχίσω τις σπουδές μου στο Τόκιο», μας συστήνεται η ίδια. «Ξέρω ότι το όνομα Γιαδικιάρογλου σας κάνει γνώριμο. Σας θυμίζει την ελληνική ταινία “Το ξύλο βγήκε από τον Παράδεισο’’», προσθέτει χαμογελώντας. «Ο παππούς μου ήταν Ελληνας της Κωνσταντινούπολης. Αργότερα όλη η οικογένεια μετακόμισε στην Αθήνα. Παρόλο που η οικογένειά μου ζει μέχρι σήμερα στη Νέα Υόρκη, τα καλοκαίρια μου ήταν πάντοτε συνυφασμένα με τις Σπέτσες και την Υδρα».
Την αγάπη της για την τέχνη αλλά και για τον συνάνθρωπο την κληρονόμησε πρωτίστως από την Ισπανίδα γιαγιά της που ήταν σχεδιάστρια ρούχων και η οποία κατά τη διάρκεια του πολέμου βοηθούσε όσους είχαν ανάγκη. «Στο σπίτι μας διατηρούμε κάποιες ελληνικές συνήθειες. Ο πατέρας μου μιλάει ελληνικά με την υπόλοιπη οικογένειά του, αλλά η αλήθεια είναι ότι εγώ μιλάω ελάχιστα. Μου είναι πιο οικεία τα γαλλικά δεδομένου ότι πήγα σε γαλλικό σχολείο. Ο πατέρας μου άλλωστε μεγάλωσε στην Ελβετία». Ωστόσο, στη ζωή της πάντα υπήρχε άρωμα Ελλάδας: «Οι γονείς μου παντρεύτηκαν στις Σπέτσες, οπότε αντιλαμβάνεστε τι αντιπροσωπεύει για εμάς αυτό το νησί. Το Παλιό Λιμάνι είναι απόλυτα συνυφασμένο με τα παιδικά μου χρόνια. Διατηρώ μάλιστα στενή φιλία με πολλούς Ελληνες από τα παιδικά και μαθητικά μου χρόνια».
Θα επέλεγε όμως ποτέ την πατρίδα του πατέρα της ως μόνιμο τόπο διαμονής; «Μου αρέσει η Αθήνα, την οποία θεωρώ πλέον διεθνή πόλη, αλλά η Νέα Υόρκη ενδείκνυται περισσότερο για κάποιον που ασχολείται με την τέχνη», είναι η απάντησή της. Οσο για τα πράγματα που της αρέσει να κάνει στον ελεύθερο χρόνο της, αναφέρει ότι παρακολουθεί πολλές ταινίες στον κινηματογράφο, διασκεδάζει σε jazz clubs και της αρέσει να αιχμαλωτίζει στιγμές με τον φωτογραφικό φακό της. Στον χορό εμφανίστηκε με δημιουργία του οίκου Iris van Herpen Haute Couture και συνοδός της ήταν ο Κωνσταντίνος Μάνος.
Η Μαρίλια Βαμβακίδη είναι 20 ετών, γεννήθηκε στην Ελλάδα και σπουδάζει Business Management στο ESCP με ειδίκευση στο Finance and Economics. «Η σχολή μου αλλάζει στέγη κάθε χρόνο. Εζησα έναν χρόνο στο Παρίσι, έναν στο Λονδίνο, ενώ τώρα πια μένω στο Βερολίνο. Θα ήθελα αργότερα να ασχοληθώ με τα χρηματοοικονομικά», μου εξηγεί. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με τα σπορ και μυείται στις διεθνείς σχέσεις από την αδελφή της που τις σπουδάζει. Παρότι από την πλευρά του πατέρα της είναι Ελληνίδα, είναι περήφανη και για τις αριστοκρατικές ρωσικές ρίζες της μητέρας της.
Ο προ-προπάππους της ήταν ο πρίγκιπας Φέλιξ Γιουσούποφ, ενώ η προ-προγιαγιά της ήταν η Ιρίνα Ρομανόφ. «Η Ρωσίδα γιαγιά μου είχε επισκεφτεί την Ελλάδα πριν από πολλά χρόνια και ερωτεύτηκε τον Ελληνα παππού μου. Ετσι προέκυψε στην οικογένειά μας η ένωση των δύο χωρών αλλά και πολιτισμών.
Αγαπώ το κέντρο της Αθήνας και τα αρχαία της, αλλά αγαπώ και αντιμετωπίζω με δέος και την Κόκκινη Πλατεία», μου αναφέρει, συμπληρώνοντας λίγες ακόμα λεπτομέρειες για τους δεσμούς της με τις ρωσικές ρίζες της. «Μελετώ ρωσική λογοτεχνία και αγαπώ τη ρωσική κουλτούρα αλλά και τέχνη. Συχνά στο σπίτι μας, και ειδικά τώρα τον χειμώνα, φτιάχνουμε σούπες και άλλα ωραία πιάτα της ρωσικής κουζίνας».
Όσον αφορά τη συμμετοχή της στον χορό των débutantes στο Παρίσι, μου αποκαλύπτει ότι είναι ένα είδος οικογενειακής παράδοσης. «Είχε συμμετάσχει και η μητέρα μου πριν από πολλά χρόνια, οπότε όταν μου το πρότειναν είπα αμέσως “ναι”.
Η εμπειρία μου ήταν απρόσμενα ευχάριστη. Περάσαμε τρεις υπέροχες ημέρες με τα υπόλοιπα κορίτσια, πολλά από τα οποία έγιναν φίλες μου. Νομίζω ότι οι φιλίες αυτές θα διαρκέσουν για πάντα». Στον χορό εμφανίστηκε με δημιουργία υψηλής ραπτικής του βελγικού οίκου μόδας Natan και είχε για παρτενέρ τον πρίγκιπα Αλέξη Ομπολένσκι, ο οποίος προέρχεται από Ελληνίδα μητέρα και Ρώσο πατέρα.
Η Κορνηλία Μάνου είναι 17 ετών και εντυπωσίασε στον φετινό χορό τόσο με το physic και την ομορφιά της όσο και με την άνεσή της στην επικοινωνία. Φορούσε μια δημιουργία Υψηλής Ραπτικής της Σίλιας Κριθαριώτη και είχε ως συνοδό τον ξάδελφό της Λέον Μάνο. Μητέρα της είναι η Ιωάννα Μαρτίνου, η οποία ασχολείται με τη ναυτιλία και έχει έντονη φιλανθρωπική δράση, ενώ ο πατέρας της Νικόλας Μάνος είναι επιχειρηματίας.
Η Κορνηλία αγαπάει τη φύση και τον άνθρωπο και έχει μεγάλη ευαισθησία για τα ζώα. Ως παιδί ονειρευόταν να γίνει βιολόγος με εξειδίκευση στη θάλασσα, αλλά πλέον σχεδιάζει να ακολουθήσει σπουδές νευροεπιστήμονα σε αμερικανικό πανεπιστήμιο. Ως πρότυπό της αναφέρει την προγιαγιά της Νουνού Μαρτίνου, τη δυναμική ιδρύτρια της ναυτιλιακής εταιρείας Thenamaris, η οποία κατάφερε να διακριθεί σε έναν αυστηρά ανδροκρατούμενο χώρο ενώ ταυτόχρονα μεγάλωνε τέσσερα παιδιά – τα οποία παρεμπιπτόντως σήμερα συνεχίζουν επάξια την επιτυχημένη πορεία της.
«Ομολογώ ότι ο χορός ήταν μια εξαιρετική εμπειρία. Θα θυμάμαι αυτές τις μέρες στο Παρίσι με νοσταλγία. Εζησα την προετοιμασία με μεγάλη χαρά επειδή είχε και έναν σοβαρό φιλανθρωπικό σκοπό. Είμαι σίγουρη ότι με τα κορίτσια που γνώρισα από όλο τον κόσμο θα διατηρήσουμε μια καλή επαφή και ευελπιστώ με πολλές από αυτές να συναντιόμαστε τα καλοκαίρια στην Ελλάδα».
Πηγή : protothema.gr