Οκτώ βραβευμένοι σεφ από τέσσερις διαφορετικές ηπείρους θα συνδιαλλαγούν γαστρονομικά στο 13ο Sani Gourmet του ξενοδοχείου Sani Resort. Ξεκινά σε λίγες ημέρες στην Κασσάνδρα της Χαλκιδικής.
Ρώτησαν κάποια στιγμή τον Μαρκ Τουέιν για το μυστικό της επιτυχίας. Για όσους δεν γνωρίζουν, ο Αμερικανός συγγραφέας, συχνά πυκνά, έμπαινε στη διαδικασία να απαντάει τέτοιου είδους γενικότητες, μόνο και μόνο για να αναδεικνύει την περίτεχνη ειρωνεία του. Έτσι έπραξε και στη συγκεκριμένη φορά. Σαν να το βλέπεις να συμβαίνει.
Αυτός που τον ρωτάει περιμένει μια βαθυστόχαστη απάντηση από έναν φτασμένο συγγραφέα, κι αντ’ αυτού ακούει το εξής: «Ένα μέρος του μυστικού της επιτυχίας είναι να τρως ό,τι σου αρέσει κι άσε μετά το φαγητό να κάνει τη δουλειά του». Σοφόν το σαφές.
Bέβαια, λίγη εκλέπτυνση δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Το φαγητό, άλλωστε, ως αποτέλεσμα εμπειρικής γνώσης, μαθαίνεται. Μπορεί να αποτελεί απαράβατο μέρος της καθημερινότητάς μας, μια ανάγκη που κατέχει εξέχουσα θέση στην βιωτή μας (άνευ αυτού δεν υπάρχει άλλωστε βιωτή), αλλά δεν παύει να μετατρέπεται κάποιες φορές σε σπάνια συνάντηση με υψηλές κορυφές γαστριμαργικής μέθεξης.
Είπαμε πολλά: υπάρχει τρόπος και υπάρχει και το μέρος που μπορεί να μας τα προσφέρει όλα αυτά. Ο τρόπος είναι να μεταβεί όποιος το επιθυμεί έως το Sani Resort στη Χαλκιδική, καθώς από τις 10-14 Μαΐου, για 13η χρονιά, διοργανώνεται το Sani Gourmet, ένας θεσμός-ύμνος στην εκλεκτή γαστρονομία.
Φέτος πρωταγωνιστές είναι οκτώ σεφ βραβευμένοι συνολικά με 15 αστέρια Michelin, οι οποίοι βρίσκονται στο ζενίθ της καριέρας τους. Για πέντε ημέρες, στα εστιατόρια Water, Katsu, Fresco και Byblos, θα συμμετέχουν σε μια διοργάνωση υψηλών προδιαγραφών, καταθέτοντας τις γνώσεις και το ταλέντο τους, συμμέτοχοι σ’ έναν γαστρονομικό διάλογο που συνδέει διαφορετικούς πολιτισμούς και παραδόσεις, με κοινό παρονομαστή τη γεύση.
Εκπρόσωπος της Γερμανίας, ο Thomas Bühner περιλαμβάνεται στους μόλις δέκα συμπατριώτες του που διαθέτουν τρία αστέρια Michelin. Είναι γνωστός για τα κομψά πιάτα του και για τη μεγάλη σημασία που δίνει στα υλικά που χρησιμοποιεί.
Η σύγχρονη γαλλική μαγειρική παράδοση εκφράζεται εύστοχα από τη διάστερη Stephanie Le Quellec, που με πυρήνα την φιλοσοφία της μαγειρικής της με γεύσεις του Γαλλικού νότου, παρουσιάζει γενναιόδωρα πιάτα, αφήνοντας τα υλικά να «αναπνεύσουν» και να «ανθίσουν», όπως λέει.
Επίσης με δύο αστέρια Michelin, o Simon Rogan θα παρουσιάσει ένα μενού farm to table με εξαιρετικής ποιότητας υλικά, δημιουργώντας γεύσεις μελετημένες και γεμάτες φρεσκάδα.
Γνήσιος εκφραστής της σύγχρονης ινδικής κουζίνας, ο Manjunath Mural, κάτοχος ενός αστεριού Michelin, θα συστήσει στο κοινό τις πιο λεπτές γεύσεις της χώρας του, μαγειρεύοντας με έμπνευση και σεβασμό στην παράδοση.
Τα γευστικά μυστικά μιας άλλης μακρινής κουζίνας, της Βραζιλίας, θα ξετυλίξει με τον τρόπο που μόνο εκείνος γνωρίζει ο πολυβραβευμένος και κάτοχος ενός αστεριού Michelin σεφ Rafa Costa e Silva.
Την μαγειρική παράδοση 700 ετών του Κιότο συντηρεί επάξια ο διάστερος Ιάπωνας σεφ ο Tagaki Kazuo, συνδυάζοντας δεξιοτεχνία, ακρίβεια και αρμονία.
Η New Nordic κουζίνα βρήκε την πιο εντυπωσιακή έκφρασή της στη Νέα Υόρκη, όπου ο σεφ Fredrik Berselius -με δύο αστέρια Michelin- επαναπροσδιορίζει με στυλ μια γαστρονομία που έχει κερδίσει το διεθνές εκλεκτικό κοινό.
Τέλος, με πολυπολιτισμική καταγωγή και αντίστοιχες μαγειρικές επιρροές, ο κάτοχος δύο αστεριών Michelin Greg Malouf μας συστήνει από τη μακρινή Αυστραλία τη νέα κουζίνα της Μέσης Ανατολής.
Στο Sani Resort για άλλη μια χρονιά οι λάτρεις του φαγητού θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν εξαίρετα δείπνα, να δοκιμάσουν τους καλύτερους συνδυασμούς κρασιών και σαμπάνιας, να συμμετάσχουν σε παράλληλες δραστηριότητες και να μυηθούν σε διαφορετικές γαστρονομικές φιλοσοφίες με σημεία αναφοράς τις κουζίνες τεσσάρων ηπείρων: της Αμερικής, της Ευρώπης, της Ασίας και της Αυστραλίας.
Πηγή : Andro.gr