ROLEX: ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΠΟ ΣΤΑΡ, ΧΡΥΣΑΦΙ ΚΑΙ ΡΕΚΟΡ

Ισως η πιο συναρπαστική ιστορία που γράφτηκε ποτέ στον κόσμο των πολύτιμων αξεσουάρ – Ο οραματιστής πίσω απ’ τον θρυλικό οίκο ρολογιών και τα θρυλικά του μοντέλα. Το βιβλίο «Rolex – Η ιστορία του στιλ», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός, ακολουθεί την πορεία «ενός ορφανού που έγινε ο βασιλιάς της ωρολογοποιίας», ή αλλιώς το success story του Γερμανού εμπνευστή και δημιουργού της RolexΧανς Βίλσντορφ, ο οποίος μετέτρεψε μια μικρή επιχείρηση στο Λονδίνο σε επίκεντρο της ελβετικής βιομηχανίας ρολογιών.

Χάρη στον παππού του, σύμφωνα με το περιοδικό Gala το οποίο κυκλοφορεί με το Πρώτο Θέμα, ο ανήσυχος νεαρός ξεκίνησε με μια εταιρεία κατασκευής σιδερένιων εργαλείων στα χέρια του. Όταν σε μικρή ηλικία έμεινε ορφανός, οι θείοι του τον πήραν υπό την προστασία τους και πούλησαν την επιχείρηση.Παρόλο που όλο αυτό ήταν ένα στενάχωρο κεφάλαιο στη ζωή του, ο Βίλσντορφ ισχυρίζεται ότι αυτά τα γεγονότα τού έδωσαν τη δύναμη που χρειάστηκε για να επιτύχει στο μέλλον. Η πρώτη του επαφή με τον κόσμο της εργασίας ήταν το διάστημα που μαθήτευσε δίπλα σε έναν εισαγωγέα μαργαριταριών στη Γενεύη.

Γύρω στο 1900, ο ευφυής νέος μετακομίζει στη Λα Σο ντε Φον, μια πόλη της Ελβετίας που είναι συνώνυμη με την ωρολογοποιία. Εκεί συνεργάζεται με τον σταρ τεχνίτη της εποχής Κούνο Κόρτε.Οταν παντρεύεται τη Βρετανίδα Φλόρενς Κρότι, ο Βίλσντορφ μετακομίζει στο Λονδίνο όπου μαζί με τον κουνιάδο του ιδρύει την εταιρεία Wilsdorf Davis, η οποία εξειδικεύεται στο να προμηθεύει ελβετικούς μηχανισμούς και να τους τοποθετεί σε αγγλικές κάσες. Εκείνη την εποχή υπερτερούν τα ρολόγια τσέπης, εκείνος όμως αρχίζει να σχεδιάζει για κυρίες αλλά και άνδρες τα πρώτα ρολόγια χειρός. Βρίσκει μάλιστα τον κατασκευαστή Εγκλερ στον οποίο αναθέτει την κατασκευή ενός ρολογιού χειρός απόλυτης ακρίβειας. Μέσα σε χρόνο μηδέν η εταιρεία του γίνεται μία από τις κορυφαίες βρετανικές επιχειρήσεις στον κόσμο.

Επόμενο βήμα ήταν να βρει ένα πιο εμπορικό όνομα για

το brand του. Ενα πιασάρικο, που να δείχνει ωραίο πάνω στο καντράν. Ενώ βρισκόταν στο λεωφορείο εμπνέεται την ονομασία «Rolex». «Hταν σαν να μου το ψιθύρισε ένα τζίνι στο αυτί!», θα έλεγε χαριτολογώντας αργότερα. Το 1910, η Rolex έκανε επανάσταση όταν ένα δικό της προϊόν έγινε ένα από τα ρολόγια χειρός απ’ όλο τον κόσμο που κατέκτησε το Ελβετικό Πιστοποιητικό Χρονικής Ακρίβειας, μια ανώτατη διάκριση της εποχής. Τέσσερα χρόνια αργότερα η επιτυχία συνεχίζεται καθώς το Αστεροσκοπείο του Λονδίνου δίνει σ’ ένα ρολόι χειρός Rolex το Πιστοποιητικό Ακρίβειας Τάξεως Α’, μια πιστοποίηση που μέχρι εκείνη τη στιγμή είχε δοθεί μόνο σε ναυτικά χρονόμετρα.

Μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την επιβολή δασμών, ο Χανς Βίλσντορφ παίρνει την απόφαση να μεταφέρει την έδρα της εταιρείας του από το Λονδίνο στην Μπιένε της Ελβετίας. Εκεί, το 1920, αρχίζει να γράφεται ο μύθος των ρολογιών Rolex. Η εμβληματική εταιρεία επένδυσε στο brand της περισσότερο από ένα εκατομμύριο βρετανικές λίρες, αύξησε την παραγωγή και λάνσαρε το, θρυλικό σήμερα, μοντέλο Oyster: ένα ρολόι με ιδιαίτερο στυλ, που ήταν αδιάβροχο, ανθεκτικό στη σκόνη και είχε κάσα με πατενταρισμένο σύστημα βιδώματος ώστε η κίνηση στον εσωτερικό μηχανισμό να πραγματοποιείται με ακρίβεια. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η αγορά αναστατώνεται όταν 3.000 Βρετανοί στρατιώτες αγοράζουν μαζικά από ένα Rolex – το ρολόι του υποσμηναγού Τζέραλντ Ιμεσον, ο οποίος το αγόρασε το 1947 έναντι 15 λιρών, και πουλήθηκε το 2022 από τον οίκο δημοπρασιών Christie’s έναντι 155.000.

Το πνεύμα της περιπέτειας υπήρχε πάντα στην καρδιά του εμβληματικού οίκου. Τη δεκαετία του ’50 η Rolex σχεδιάζει ρολόγια για απαιτητικά σπορ τα οποία δοκιμάζονται σε ακραίες συνθήκες και ιστορικές στιγμές – από τις κορυφές του Εβερεστ έως τα βάθη της ανεξερεύνητης μέχρι τότε τάφρου των Μαριανών. Το 1959, που η αεροπορική εταιρεία Pan Am επιχειρεί το φιλόδοξο σχέδιο να πραγματοποιήσει την πρώτη εμπορική πτήση της από τη Νέα Υόρκη στη Μόσχα χωρίς καμία στάση, ένα ρολόι Rolex βρίσκεται στον καρπό του κυβερνήτη Κλάρενς Γουόρεν Τζούνιορ καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης, που κράτησε 11 ώρες και 25 λεπτά.

Την ίδια εποχή κυκλοφορεί το μοντέλο Day-Date, το οποίο έκτοτε φορούν διασημότητες και ηγέτες κρατών, και σχεδιάζεται η κορόνα – δείγμα υπεροχής και σήμα κατατεθέν του οίκου, σε στυλ Αρ Ντεκό. Μέχρι σήμερα είναι το αναγνωριστικό της Rolex στην κορυφή του καντράν, στη θέση της ώρας 12, μπαίνει σε κουτιά, μπαίνει στις μπουτίκ, μπαίνει παντού: όπου υπάρχει Rolex, υπάρχει και η κορόνα της.

Το 1947 ο Βίλσντορφ χάρισε στον Βρετανό πρωθυπουργό Γουίνστον Τσόρτσιλ το 100.000ό πιστοποιημένο χρονόμετρο Rolex, ένα χρυσό Datejust. Από τότε έχει γίνει το μοντέλο που επιλέγουν πολλές προσωπικότητες της πολιτικής, του αθλητισμού και των τεχνών. Η εταιρεία αγάπησε ιδιαίτερα τον χώρο του θεάματος, ιδίως τον κινηματογράφο. Ο Σον Κόνερι φόρεσε ένα έτοιμο για δράση Submariner στην ταινία «Τζέιμς Μποντ, Πράκτωρ 007 εναντίον Δόκτορος Νο» το 1962, ένα χρυσό Day-Date φιγουράρει στον καρπό του Φαστ Εντι που υποδυόταν ο Πολ Νιούμαν στην ταινία το «Χρώμα του Χρήματος» το 1986, ενώ αμέτρητοι σταρ φορούν μέχρι σήμερα τα ρολόγια που εμπνεύστηκαν ο ίδιος ο Χανς Βίλσντορφ και οι διάδοχοί του.

Πηγή : newmoney.gr

10
10