ΠΩΛΕΙΤΑΙ Η ΟΙΚΙΑ THATCHER

Στην Μπελγκράβια, μία από τις πιο αριστοκρατικές περιοχές του Λονδίνου, στον αριθμό 73 της Chester Square, η Σιδηρά Κυρία έζησε από το 1991 μέχρι λίγους μήνες πριν φύγει από τη ζωή, το 2013 (μετά το εγκεφαλικό το οποίο υπέστη, έμεινε για κάποιες εβδομάδες στο ξενοδοχείο Ritz). Από το κατώφλι αυτού του σπιτιού τα παιδιά της, η Κάρολ και ο σερ Μαρκ Θάτσερ, ανακοίνωσαν στους δημοσιογράφους το θάνατό της, στις 8 Απριλίου εκείνης της χρονιάς. Σήμερα, η οικία Θάτσερ, των πέντε ορόφων και των 650 τ.μ., που κατά καιρούς είχε προκαλέσει πολλά κακεντρεχή σχόλια για την πολυτέλειά της (όπως τα αυθεντικά τζάκια Λουί XVI), αλλά και για το καθεστώς ιδιοκτησίας της (ανήκει σε off-shore εταιρεία, που σημαίνει ότι οι κληρονόμοι της δεν κατέβαλαν στο βρετανικό Δημόσιο ούτε μία πένα σε φόρο), βγαίνει στο σφυρί.

Οχι στην αρχική της μορφή, βέβαια, αλλά όπως «μεταμορφώθηκε» έπειτα από μια γερή -χρονοβόρα και κοστοβόρα- ανακαίνιση από την κατασκευαστική και μεσιτική εταιρεία Leconfield Property Group. Διαθέτει πλέον ολοκαίνουργια μπάνια, γυμναστήριο, αίθουσα κινηματογραφικών προβολών, ένα υπέροχο υπαίθριο καθιστικό στην ταράτσα, γκαράζ, ασανσέρ, δωμάτια για το υπηρετικό προσωπικό και ένα κελάρι, όπου οι νέοι ιδιοκτήτες θα μπορούν να διατηρούν σε ελεγχόμενες συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας μέχρι και 500 φιάλες κρασιού. Οσο για την τιμή του; Υπολογίζεται να φτάσει τα 30, ακόμη και τα 35 εκατ. στερλίνες. Καθόλου υπερβολικό δεν είναι αυτό το ποσό, δεδομένης της άνθησης που γνωρίζει η αγορά του real estate στην Μπελγκράβια αλλά και του ειδικού βάρους που έχει αυτό το ακίνητο. Θεωρείται «σπίτι-τρόπαιο» και προβλέπεται να προσελκύσει πολλούς υποψήφιους αγοραστές, ιδιαίτερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Μέση Ανατολή.

Ας περάσουμε, όμως, το κατώφλι του. Στον προθάλαμο, το πάτωμα είναι στρωμένο με τις φημισμένες πλάκες Hopton (ασβεστόλιθου), ίδιες με αυτές που θα δει κανείς στο λόμπι της Βουλής των Κοινοτήτων. Ολος ο πρώτος όροφος «βλέπει» στην Chester Square. Στο σαλόνι με τον εντυπωσιακό πολυέλαιο, η διακόσμηση θυμίζει ιταλική έπαυλη. Στην τραπεζαρία, οι διακοσμητές κράτησαν πολλά από τα αντικείμενα που η ίδια η Θάτσερ είχε επιλέξει. Το ίδιο έγινε και στη βιβλιοθήκη-γραφείο, τον πιο αγαπημένο της χώρο, εκεί από όπου, ως φημολογείται, όταν ήταν πρωθυπουργός, τηλεφωνούσε στον τότε Αμερικανό πρόεδρο Ρόναλντ Ρέιγκαν. Πράγματι, αυτοί οι τοίχοι έχουν ακούσει πολλά…

Τελευταία λεπτομέρεια: η οικία διαθέτει θωρακισμένη πόρτα. Κρίθηκε απαραίτητη για την προστασία της μετά τη βομβιστική επίθεση του ΙRA σε ξενοδοχείο στο Μπράιτον (κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου των Συντηρητικών, το 1984), από την οποία η Βρετανίδα πρωθυπουργός είχε γλιτώσει ως εκ θαύματος.

«Αυτό το απίστευτο σπίτι δείχνει πόσο πολύ… άνθησε η κόρη ενός μπακάλη από το Γκράνθαμ», έγραψε η βρετανική Mirror σε πρόσφατο ρεπορτάζ της με αφορμή την πώληση της οικίας Θάτσερ. Δεν έχει κι άδικο. Το 1950, όταν η νεαρή Μάργκαρετ Ρόμπερτς, αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην Οξφόρδη, εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο και εργαζόταν ως χημικός, έμενε σε ένα ταπεινό διαμέρισμα στο Πίμλικο, με ενοίκιο 2 στερλίνες την εβδομάδα. Την επόμενη χρονιά, όταν παντρεύτηκε τον Ντένις Θάτσερ, μετακόμισε στο δικό του εργένικο διαμέρισμα, για το οποίο πλήρωναν 3 στερλίνες εβδομαδιαίως. Λίγα χρόνια μετά, το ζευγάρι αγόρασε με 5.000 στερλίνες το πρώτο του σπίτι -με κήπο, για να παίζουν τα δίδυμα παιδιά τους- στο Κεντ. Το βικτωριανό πενταώροφο στην Μπελγκράβια πέρασε στην ιδιοκτησία τους το 1991, έναντι 700.000 στερλινών.

Πηγή: kathimerini.gr