Γεννημένος στις 8 Ιουνίου 1970, ο Πατρίκ Μουράτογλου, έχει κάθε λόγο να αισθάνεται υπερήφανος όχι μόνο γιατί έχει συμπληρώσει 51 έτη μιας αρκετά ενδιαφέρουσας ζωής, αλλά παράλληλα, γιατί στη διάρκεια της επαγγελματικής σταδιοδρομίας του ως προπονητής, έχει συμβάλλει τα μέγιστα στην εξέλιξη πολλών σπουδαίων αθλητών.
Από τον Κύπριο, βετεράνο πλέον, Μάρκο Παγδατή, μέχρι το «βαρύ πυροβολικό» στην κατηγορία των Γυναικών, Σερένα Ουίλιαμς -νούμερο 9 στην παγκόσμια κατάταξη, και φυσικά, τον κορυφαίο Έλληνα εκπρόσωπο του αθλήματος, Στέφανο Τσιτσιπά.
«Το τένις ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά: Δεν σταμάτησα ποτέ να παίζω μετά την ηλικία των 4. Έπαιζα για την χαρά της νίκης καθώς λατρεύω τον ανταγωνισμό. Για να κερδίσεις όμως θα πρέπει διαρκώς να βελτιώνεις τις ικανότητές σου, να εντοπίζεις τα αδύναμα σημεία του αντιπάλου και να έχεις πάντοτε τον έλεγχο όσων συμβαίνουν στο γήπεδο», έχει δηλώσει σε συνέντευξή του.
Το «όχι» στην αυτοκρατορία του 1 δισ. ευρώ του πατέρα του
O Πατρίκ, πρωτότοκος γιος του ελληνικής καταγωγής επιχειρηματία Πάρη (Παρασκευά) Μουράτογλου -ιδρυτή των εταιρειών EDF Energies Nouvelles και Eren Group οι οποίες δραστηριοποιούνται στον χώρο της ενέργειας, γεννήθηκε στο Παρίσι και όνειρό του ήταν να γίνει επαγγελματίας αθλητής του τένις.
Μόνο που ο πατέρας του, ο οποίος γεννήθηκε το 1941 στην Αθήνα και σε ηλικία 11 χρονών έφυγε για το Παρίσι με την οικογένειά του, είχε άλλα σχέδια γι’ αυτόν. Τον προόριζε να αναλάβει τα ηνία των επιχειρήσεών του. Επιχειρήσεις που ήταν από τις πρωτοπόρες στον τομέα της «πράσινης ενέργειας» και απέφεραν τεράστια κέρδη στον πατήρ Μουράτογλου, ο οποίος ήδη από το 1979 είχε συστήσει την Énergies en France και αργότερα την Sithe, πριν δημιουργήσει την Eren Group. Μάλιστα ο Πάρις Μουράτογλου είχε επί χρόνια επενδυτική δραστηριότητα και στην Ελλάδα όταν η εταιρεία του απέκτησε σημαντικό αριθμό φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων, τα οποία πουλήθηκαν αργότερα, στο πλαίσιο του deal της Eren με την Total.
Έχοντας, λοιπόν, στρωμένη δουλειά και περιουσία κοντά στο 1 δισ. ευρώ, ο Πάτρικ ήταν έτοιμος να συνεχίσει τις οικογενειακές bussiness…
Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, ο Πάρης Μουράτογλου, πρότεινε στον Πατρίκ να δουλέψει στην εταιρεία του. «Αν δεν έχεις αποφασίσει ακόμα τί θέλεις να κάνεις, γιατί δεν έρχεσαι μαζί μου να μάθεις τη δουλειά;» του είπε, για να «εισπράξει» ως απάντηση, ένα απλό και ίσως βαρετό, «εντάξει, θα έρθω».
Στο διάστημα που εργάστηκε στο πλευρό του πατέρα του, έπαιρνε, όπως έχει αναφέρει, τον μικρότερο μισθό απ’ όλους τους εργαζομένους (1.500 γαλλικά φράγκα), όμως, αυτό ήταν το λιγότερο που τον απασχολούσε.
«Δεν σκεφτόμουν τίποτα άλλο από το να γίνω κάποια μέρα παίκτης του τένις. Όταν πήραν αυτό το όνειρο από τη ζωή μου, τότε έχασα εντελώς τον δρόμο μου», είχε εξομολογηθεί ο Μουράτογλου στο βιβλίο του “Le coach”, που κυκλοφόρησε το 2015, τονίζοντας μάλιστα πόσο θυμωμένος ήταν με τους γονείς του, καθώς, του στέρησαν, όπως είχε πει, τη δυνατότητα να ασχοληθεί μ’ αυτό που αγαπούσε πραγματικά.
«Όταν τους ανακοίνωσα την επιθυμία μου, μού είπαν πως το τένις δεν είναι επάγγελμα και ήταν μεγάλο ρίσκο να στηρίξω τη ζωή μου σ΄αυτό. Με προέτρεψαν να σπουδάσω, “κόβοντας” μ’ αυτόν τον τρόπο τα φτερά μου. Τότε ήμουν “χαμένος” και πολύ θυμωμένος μαζί τους».
«Ήταν 8 το απόγευμα. Καθόμουν στο σαλόνι μαζί με τους γονείς μου. Δεν με άφηναν να βγω αλλά σηκώθηκα και βγήκα. Από εκείνη την ημέρα πήρα τον έλεγχο της ζωής μου. Ήταν ένα καθοριστικό σημείο. Χρειάστηκε να περάσουν 10 χρόνια για να αντιληφθώ πως η ευθύνη, όπως και οι αποφάσεις, ήταν καθαρά δικό μου θέμα. Ήμουν αποφασισμένος να αποδείξω τι αξίζω.
Έπρεπε να τους κάνω να πιστέψουν περισσότερο σε μένα. Αυτό λειτούργησε σαν μάθημα στην πορεία, καθώς έμαθα να καταλαβαίνω καλύτερα τους ανθρώπους και να επικεντρώνομαι στις προσωπικότητές τους. Είναι κάτι θεμελιώδες για την καριέρα ενός προπονητή».
Ο Πάτρικ Μουράτογλου τελικά άφησε στην άκρη ό,τι σχετίζεται με στατιστική, τις πωλήσεις και ίδρυσε το 1996 την σχολή Mouratoglou Tennis Academy, οι εγκαταστάσεις της οποίας αρχικά ήταν στο Παρίσι και στην πορεία στη Νότια Γαλλία, στη Biot, ανάμεσα στην Νίκαια και τις Κάννες, κι ένας εκ των συνεργατών της, πολύ σύντομα «ανακάλυψε» τον Μάρκο Παγδατή.
Πήγε τον Παγδατή στο Νο8 και τη Γουίλιαμς ξανά στο Νο1
Ο πρώτος του μαθητής, που μάλλον του έφερε γούρι, είναι ο γνωστός σε όλους μας Μάρκος Παγδατής. Μετά από μία μακροχρόνια συνεργασία και πολλές σπασμένες ρακέτες και ποτάμια ιδρώτα, ο Παγδατής έφτασε το 2006 μέχρι το Νο8 της παγκόσμιας κατάταξης (και τον ημιτελικό του Γουίμπλετον), ανοίγοντας έτσι ακόμη περισσότερο και τις πόρτες του Μουράτογλου. Παρά την αξιοσημείωτη κοινή τους πορεία, σήμερα οι δυο τους δεν έχουν καμία επικοινωνία.
Επόμενο success story του Πάτρικ ήταν η Σερένα Γουίλιαμς, η οποία του χτύπησε την πόρτα όταν πια δεν μπορούσε να αντέξει άλλες ήττες, καθώς είχε φτάσει στο σημείο να αποκλείεται ακόμη και από τον πρώτο μόλις γύρο στο Grand Slam.
Το 2012 που την «ανέλαβε» ο Πάτρικ Μουράτογλου, τα πήρε όλα… Κατέκτησε το Γουίμπλεντον (απλό και διπλό), το Αμερικανικό Όπεν (απλό) και δύο χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου (στο απλό και στο διπλό). Βοήθησε την Σερένα Ουίλιαμς να κατακτήσει 10 τίτλους Γκραν Σλαμ σε 6χρόνια, ωστόσο όπως είχε αναφέρει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» ο στόχος του ήταν να τη βοηθήσει να σπάσει το ρεκόρ όλων των εποχών.
Η Ρωσίδα Αναστασία Παβλιουτσένκοβα, η Γαλλίδα Αραβάν Ρεζά, ο Γάλλος Ζερεμί Σαρντί και ο Βούλγαρος, Γκριγκόρ Ντιμιτρόφ, ήταν μερικά από τα ονόματα που πέρασαν από την ακαδημία του Μουράτογλου, η οποία το 2020 επέκτεινε τις δραστηριότητές της στο Ντουμπάϊ, σε συνεργασία με το Jumeirah Group. Προ καιρού, είχε ακουστεί πως η γνωστή ακαδημία θα ξεκινούσε συνεργασία και στην Ελλάδα, με πολύ γνωστό rersort.
Πώς γνώρισε το «μεγάλο πρότζεκτ» Τσιτσιπά
Κι όμως η «γνωριμία» τους έγινε μέσω… YouTube. Όπως έχει πει ο ίδιος ο Πατρίκ, «βρήκα τον Στέφανο μέσω ενός βίντεο στο YouTube. Δεδομένης της ελληνικής καταγωγής του πατέρα μου, είμαι πάντα ενθουσιώδης όταν ακούω για καλούς, ανερχόμενους παίκτες από την Ελλάδα. Τον είδα, επικοινώνησα μαζί του και από τότε ο Στέφανος προπονείται στην ακαδημία μου».
Και είναι αποφασισμένος να τον οδηγήσει στην κορυφή, πιστεύοντας πολύ στις ικανότητες του 20χρονου Έλληνα τενίστα. «Πιστεύει στον εαυτό του και θέλει να πάει όσο πιο μακριά μπορεί. Δουλεύει σκληρά και είναι ανταγωνιστικός με όλη τη δύναμη της ψυχής του. Παίζει εξαιρετικό τένις και έχει λαμπρό μέλλον», έχει δηλώσει χαρακτηριστικά ο Μουράτογλου για τον Τσιτσιπά, ο οποίος πάντοτε στο προπονητικό team συνεχίζει να λαμβάνει και την καθοδήγηση του πατέρα του, Απόστολου.
Μετά από μια μεγαλειώδη νίκη του Στέφανου επί του Φέντερερ το 2020 είχε δηλώσει: «Είναι η μεγαλύτερη νίκη της καριέρας του. Το γεγονός ότι νίκησε τον Φέντερερ σε Γκραντ Σλαμ κάνει ακόμα μεγαλύτερη τη νίκη. Ο Στέφανος ποτέ δεν με έχει απογοητεύσει. Δεν τον έχω δει ποτέ να παραιτείται, σε κανέναν αγώνα. Είναι μαχητής και προοδεύει γρηγορότερα απ’ ό,τι περίμενα».
Πάντα ανήσυχος, ο Μουράτογλου, σήμερα, δεν περιορίζεται μόνο στην ανακάλυψη νέων ταλέντων και στην εκγύμναση νεαρών αθλητών. Ως γιος ενός από τους ισχυρότερους επιχειρηματίες στη Γαλλία, με προσωπική περιουσία που εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 5 εκατ.ευρώ, γνωρίζει πολύ καλά από διοίκηση επιχειρήσεων αλλά και πως οι νέες ιδέες είναι αυτές που καθορίζουν το μέλλον ενός ανθρώπου. Η τελευταία ιδέα του Γάλλου, που εκτός από προπονητής σχολιάζει αγώνες τένις στο Eurosport, είναι το τουρνουά Ultimate Tennis Showdown.
Πηγή: newmoney.gr