Με τις πρώτες εκθέσεις συχνά σε αντισυμβατικούς χώρους, ένα γεμάτο συναυλιακό πρόγραμμα παρ’ όλες τις ακυρώσεις και μεγάλες ταινίες να παίρνουν το δρόμο για τις αίθουσες, το πολιτιστικό φθινόπωρο επιτέλους ξεκινάει. Επιλέγουμε ξεχωριστές αφορμές που θα μας βγάλουν έξω, με ασφάλεια και αισιοδοξία.
#1 «Μουλάν», τελικά, στα σινεμά
Από σαράντα κύματα πέρασε η live action μεταφορά του ομότιτλου animation της Disney για να φτάσει τελικά –μόνο– στις ευρωπαϊκές σκοτεινές αίθουσες. Το ιστορικό στούντιο είχε ποντάρει πολλά στο πρότζεκτ, καθώς μέσω αυτού επιδίωκε να χτυπήσει για τα καλά την ασιατική και δη την κινεζική αγορά, ωστόσο ο κορονοϊός είχε άλλα σχέδια. Το ξέσπασμα της πανδημίας οδήγησε αρχικά στην αναβολή της ανοιξιάτικης πρεμιέρας, προτού αποφασιστεί τελικά η κυκλοφορία της «Μουλάν» σε VOD στις ΗΠΑ. Ευτυχώς όμως εμείς θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε (από τις 10/9) τη θαρραλέα πολεμίστρια στη μεγάλη οθόνη και μάλιστα με νέο πρόσωπο. Στο ρόλο της γενναίας Μουλάν βρίσκουμε την εν πολλοίς άγνωστη στη Δύση Γιφέι Λιού. Ακόμα, έχουμε ευχάριστα νέα για τους φίλους του Τζετ Λι, μιας και ο εδώ και καιρό (κινηματογραφικά) εξαφανισμένος ηθοποιός θα επανεμφανιστεί στο ρόλο του αυτοκράτορα. Πίσω από την κάμερα βρίσκουμε τη σκηνοθέτιδα Νίκι Κάρο («Η Γυναίκα του Ζωολογικού Κήπου»), η οποία καλείται να βρει την ιδανική ισορροπία μεταξύ των επικών και των ποιητικών στοιχείων του πρωτότυπου φιλμ, χωρίς όμως να έχει στο πλευρό της τα διάσημα τραγούδια του Μάθιου Γουάιλντερ που ακούστηκαν εκεί για πρώτη φορά.
#2 Ο Γούντι Άλεν «στήνει» το «Rifkin’s Festival»
Ο ασταμάτητος 84χρονος σκηνοθέτης έχει έτοιμη την 49η ταινία της μακράς φιλμογραφίας του, η οποία κάνει πρεμιέρα στο κοσμοπολίτικο φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν όπου και γυρίστηκε. Το φιλμ αφορά ένα παντρεμένο ζευγάρι Αμερικανών που ταξιδεύει στο φεστιβάλ και μαγεύεται από τις ταινίες και την ομορφιά της πόλης. Μέσα σ’ αυτό το ευφορικό κλίμα, η γυναίκα ξεκινά σχέση με έναν Γάλλο σκηνοθέτη, ενώ ο σύζυγος ερωτεύεται μια κάτοικο της περιοχής. (Από 24/9)
#3 Εν πλω στα απορριμματοφόρα του δήμου
Αρκετά απρόσμενος λόγος για να βρεθείς στο αμαξοστάσιο απορριμματοφόρων του Δήμου Αθηναίων (Ιερά Οδός 151), η νέα έκθεση απ’ το επιμελητικό δίδυμο Νάιρα Στεργίου-Εριφύλη Βενέρη («Let’s Supper, Mr. Iolas»). Το «Love Boat» (18-20/9) ανατρέπει το σκηνικό σκηνοθετώντας ένα πεντακάθαρο, μοντέρνων εγκαταστάσεων πλοίο για μια «εν πλω» εµπειρία ροµαντισµού με προορισμό το φανταστικό άγνωστο. Συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο Κώστας Βελώνης, η Εριφύλη Βενέρη κι η Μαριλένα Αλιγιζάκη.
#4 Η Μόνικα γίνεται Μαρία
Η σταρ του σινεμά Μόνικα Μπελούτσι μεταμορφώνεται στη μεγάλη ντίβα της όπερας Μαρία Κάλλας στην πρώτη της εμφάνιση στο θεατρικό σανίδι. Για δύο μοναδικές παραστάσεις, στις 28 και 29/9, η Ιταλίδα ηθοποιός ανεβαίνει στη σκηνή του Ηρωδείου με το μονόλογο του σκηνοθέτη Τομ Βολφ «Μαρία Κάλλας: επιστολές και αναμνήσεις», πλαισιωμένη από την Καμεράτα των Φίλων της Μουσικής, υπό τη διεύθυνση του κορυφαίου Έλληνα μαέστρου Γιώργου Πέτρου. Η παράσταση βασίζεται στην εκτενή έρευνα του Βολφ, αποτέλεσμα της οποίας ήταν το ομώνυμο βιβλίο αλλά και το ντοκιμαντέρ «Maria by Callas: In her own words» (2017). Περισσότερο ως Μαρία και λιγότερο ως Κάλλας, μια από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες του 20ού αιώνα μάς υποδέχεται στο σαλόνι της και μοιράζεται καθοριστικές στιγμές της ζωής της μέσα από αδημοσίευτες επιστολές της που διατρέχουν 30 χρόνια καλλιτεχνικής πορείας.
#5 Ενενήντα χρόνια Τσόκλης
«Ύστερα από χρόνια αναγκαίας περιπλάνησης σε χαραγμένα ήδη μονοπάτια, τώρα ιχνηλατώ τα βήματά μου και χαρτογραφώ τις πλάνες μου και τις εμμονές μου˙ αναζητώ τη δροσιά του ίσκιου του σώματός μου…», αναφέρει ο ίδιος ο δημιουργός φτάνοντας στα ενενήντα του χρόνια, ορόσημο από το οποίο αφορμάται η μεγάλη έκθεση «Κώστας Τσόκλης. Ζωγραφική. Όρια και υπερβάσεις» που θα ανοίξει τις πύλες της στις 7/9 στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη (Βασ. Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, Κολωνάκι, 2103611206). Πρόκειται για ένα αντιπροσωπευτικό hommage στον άνθρωπο που εισήγαγε τη «ζωντανή ζωγραφική» ξεπερνώντας τα δισδιάστατα όρια του καμβά: Τα πορτρέτα της μητέρας και του πατέρα απ’ τη δεκαετία του ’50, η στροφή στην αφαίρεση, στο απέραντο της θάλασσας και στις αντανακλάσεις δίνουν τη σκυτάλη στους χαρακτηριστικούς κορμούς και τις ερωτικές συνθέσεις, έως ότου φτάσουμε στα φετινά του έργα που, αν μη τι άλλο, φέρουν έντονο το φορτίο του εγκλεισμού. Οι κώδικες, οι αισθητικές αξίες και οι εικόνες που χαρακτηρίζουν διαχρονικά το σύμπαν του Τσόκλη κι έχουν παρουσιαστεί κατά καιρούς σε πάνω από εκατόν είκοσι εκθέσεις, Μπιενάλε, δημόσιες αναθέσεις κ.ο.κ. συγκεντρώνονται τώρα σε ένα ενιαίο σώμα υπό την επιμέλεια του Τάκη Μαυρωτά.
#6 Ιταλικός, αιματηρός «Προδότης»
Στην πιο φιλόδοξη ταινία του των τελευταίων χρόνων, η οποία μάλιστα αποτέλεσε την ιταλική πρόταση για τα φετινά Όσκαρ, ο βετεράνος auteur Μάρκο Μπελόκιο («Εις το Όνομα του Πατρός») μεταφέρει στην οθόνη τη συναρπαστική ιστορία του Τομάσο Μπουσέτα, ενός μέλους της σικελικής μαφίας, του οποίου οι καταγγελίες τη δεκαετία του ’80 οδήγησαν στη σχεδόν οριστική εξάρθρωση της περιβόητης οργάνωσης. Ήταν μάλιστα ο πρώτος που τόλμησε να δώσει πολύτιμες πληροφορίες στις αρχές για την Κόζα Νόστρα, αφού πρώτα είδε μέλη της οικογένειάς του να δολοφονούνται από τη μαφία.
#7 «Όμορφη πόλη» γεμάτη τραγούδι και συναίσθημα
Την «Όμορφη πόλη» του Μίκη Θεοδωράκη σε απόδοση και σκηνοθεσία του Γιώργου Βάλαρη –μετά τον πρώτο κύκλο sold out παραστάσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη– αναμένουμε στις 13 και 14/9 στο Ηρώδειο. Η συγκινητική μουσικοθεατρική παράσταση πλέκει τις μελωδίες της θρυλικής «Όμορφης πόλης» του 1962 με γνωστά τραγούδια αλλά και ποιήματα του μεγάλου μουσικοσυνθέτη, σε μια σύγχρονη λαϊκή τραγωδία που υμνεί το ελληνικό πνεύμα. Στη σκηνή θα δούμε, μεταξύ άλλων, τους Δημήτρη Μπάση, Φωτεινή Βελεσιώτου (13/9), Μίλτο Πασχαλίδη (14/9), και τους Κώστα Καζάκο, Λήδα Πρωτοψάλτη, Γιώργο Κιμούλη, Πέγκυ Σταθακοπούλου, φυσικά με τη συνοδεία της λαϊκής ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης».
#8 Λαϊκά χρώματα από τον Σταύρο Ξαρχάκο
Ύστερα από ένα χρόνο, η μουσική παράσταση «5 λαϊκές μορφές με τρόπον εντόνως ερωτικόν» που έχει δημιουργήσει ο Σταύρος Ξαρχάκος, επανέρχεται στο Ηρώδειο (8/9) για να υπενθυμίσει τη δύναμη που εγγενώς κρύβει η λαϊκή μας παράδοση. Πέντε μικρές αλλά ουσιώδεις μουσικές προσωπογραφίες, του Μίκη Θεοδωράκη, του Μάνου Χατζιδάκι, του Μάρκου Βαμβακάρη, του Βασίλη Τσιτσάνη και του ίδιου του Σταύρου Ξαρχάκου χρωματίζουν τον πολιτισμικό μας χάρτη με τρόπο απολαυστικό και ανεξίτηλο.
#9 Ο Σεπτέμβρης της ΚΟΑ
Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών έχει ένα πλήρες πρόγραμμα μουσικών δράσεων και συναυλιών εντός και εκτός Αττικής και μπορούμε να την απολαύσουμε σε ποικίλες δόσεις και μουσικές. Κορυφώνει, φερειπείν, ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Ennio Morricone που έχει αναγγείλει το ΚΠΙΣΝ με ένα ωραίο και απαιτητικό πρόγραμμα (13/9) και, φυσικά, οδηγεί τις παραμέτρους του «Classic Rock IV» (19-20/9) στο Ηρώδειο – αυτήν τη φορά με καθαρά ελληνικούς όρους και περιεχόμενο.
#10 Και φέτος Νύχτες Πρεμιέρας
Η πανδημία μπορεί να απείλησε αλλά δεν ματαίωσε τη μεγαλύτερη κινηματογραφική γιορτή της πόλης, έτσι για 26η φορά το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας» είναι έτοιμο να υποδεχθεί το κοινό του, από τις 23/9 έως τις 4/10. Φυσικά, κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης θα τηρηθούν αυστηρά υγειονομικά μέτρα, ενώ υπάρχει σχέδιο και για online προβολές εάν τυχόν χρειαστεί. Ως προς το μενού των προβολών, λίγοι τίτλοι έχουν ανακοινωθεί προς το παρόν, με το αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ «The Capote Tapes» (Εμπς Μπάρνοου) για τον θρυλικό συγγραφέα του «Εν ψυχρώ» να ξεχωρίζει.
#11 Υπερβολική δόση κωμωδίας στο Άλσος
Το θερινό θέατρο του Πεδίου του Άρεως γίνεται ο απόλυτος προορισμός των φανατικών του stand-up comedy. Η τρομερή ελληνική πεντάδα του είδους, Λάμπρος Φισφής, Δημήτρης Μακαλιάς, Ζήσης Ρούμπος, Γιάννης Σαρακατσάνης και Γιώργος Αγγελόπουλος απειλούν να μας… ξεκάνουν με «Comedy Οverdose» (15/9), ενώ ο πολυβραβευμένος Βρετανός βασιλιάς του μαύρου χιούμορ και των one-liners Jimmy Carr έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με το τελευταίο σόου του, «Terribly funny» (22 & 23/9).
#12 Μάνταλα από την περίοδο του εγκλεισμού
Πριν από ένα χρόνο, η Τσιόμα Εμπινάμα, καλλιτέχνιδα από τη Νιγηρία που εκφράζεται με ακουαρέλες, ευχόταν μια ξαφνική προσωρινή παύση, μια στιγμή κατά την οποία η ανθρωπότητα θα ήταν απαλλαγμένη από υποχρεώσεις, φιλοδοξίες και προσδοκίες. Όταν έφτασε η πανδημία, η εκπλήρωση της ευχής της δεν αποδείχθηκε τόσο απελευθερωτική, καθώς βρέθηκε κλεισμένη στο διαμέρισμά της στην Αθήνα (όπου ζει το τελευταίο εξάμηνο) να πασχίζει για τις ισορροπίες της φτιάχνοντας «μάνταλα που εμπεριέχουν όλων των ειδών τα κύματα συναισθημάτων απ’ αυτή την περίοδο αναταραχής και μετάβασης», όπως αναφέρει. Το αποτέλεσμα παρουσιάζεται στην γκαλερί The Breeder (Ιάσονος 45, Μεταξουργείο, 2103317527) κάτω από τον τίτλο «Leave the thorns and take the rose» (από 3/9).
#13 Ταξιδεύουμε με ελληνικά τραγούδια
Ένα όμορφο και φιλόδοξο μουσικό project στήνεται για ένα μήνα (11/9-11/10) στον προαύλιο χώρο του Christmas Theater, στις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις Γαλατσίου. Είναι το CT Garden Festival το οποίο επιμελείται καλλιτεχνικά ο Μιχάλης Κουμπιός και περιλαμβάνει έναν ολόκληρο γαλαξία αστεριών που κινείται θεματικά γύρω από την ευρεία έννοια του ταξιδιού όπως τη συναντάμε στο ελληνικό τραγούδι, παλιό και καινούργιο. Πολύμορφη και πανστιλιστική μουσική γιορτή (έντεχνο, λαϊκό, παραδοσιακό, τζαζ, ροκ κ.ο.κ.) που μας φέρνει στην καρδιά της σύγχρονης δρώσας μουσικής μας σκηνής κάνοντας το «γύρο του κόσμου με ελληνικά τραγούδια». Από τον Γιάννη Κότσιρα στους Gadjo Dilo, από τον Μίλτο Πασχαλίδη στον Δώρο Δημοσθένους, από τους Encardia στον Νίκο Πορτοκάλογλου, την Ελένη Βιτάλη, τη Μαρία Παπαγεωργίου και τόσους άλλους που για ακόμη μία φορά μας πείθουν πως εδώ είναι το ταξίδι!
#14 Τα «Μαθήματα Πολέμου ΙΙΙ – Αθηναίων Δράματα» επιστρέφουν
Για δύο παραστάσεις στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής (29-30/9) επιστρέφει το τρίτο μέρος της sold out τριλογίας «Μαθήματα Πολέμου». Η παράσταση είναι βασισμένη στη σύνθεση της «Ιστορίας» του Θουκυδίδη και των «Ελληνικών» του Ξενοφώντα και εστιάζει στο τέλος της αθηναϊκής ηγεμονίας και δημοκρατίας. Ο Γιάννης Λιγνάδης που υπογράφει τη δραματουργική σύνθεση και ο Γιωργής Τσουρής που σκηνοθετεί παντρεύουν την Ιστορία με το θέατρο σε μια παράσταση με νεύρο, ερμηνευτική ενέργεια (Αλίκη Αλεξανδράκη, Μάνος Βαβαδάκης κ.ά.) και ιδιαίτερο μουσικό χαρακτήρα (Σταύρος Λάντσιας), που στρέφει την προσοχή μας στην έννοια του ελεύθερα σκεπτόμενου πολίτη.
#15 Απ’ το κύτταρο στην οικουμενικότητα
Με αφετηρία τη θεωρία του αρχιτέκτονα Δοξιάδη για την ανάπτυξη των πόλεων, σύμφωνα με την οποία το δωμάτιο-κύτταρο ξεκινάει ως απομονωμένη οντότητα και αναπόφευκτα επεκτείνεται μέχρι να διαμορφώσει ένα πολύπλοκο σύστημα (σπίτι, γειτονιά, πόλη κ.ο.κ.), το οποίο μελλοντικά είτε καταρρέει είτε μεταβάλλεται σ’ έναν οικουμενικό οργανισμό, η νέα έκθεση της γκαλερί Μαρτίνος (Πανδρόσου 50, Μοναστηράκι, 2103212414) «Η τύχη ενός κυττάρου» παρουσιάζει αισθητικές εκδοχές πάνω στο θέμα με έργα Ελλήνων και ξένων εικαστικών – ανάμεσά τους της Μπίας Ντάβου και της διάσημης Γερμανίδας μινιμαλίστριας Σαρλότε Πόσενενσκε. Από τις 10/9.
Δείτε περισσότερα στο athinorama.gr