Η ελληνική «ελίτ» διατηρεί μια αξιοπρόσεκτη παρουσία στη «χρυσή» λίστα Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη και αν προστεθούν οι ομογενείς ή όσοι έχουν ρίζες στα πάτρια μας εδάφη, ο αριθμός των Greek billionaires αυξάνεται αρκετά, το ίδιο η αξία… του «θησαυρού» που κατέχουν.
Τα προηγούμενα 24ωρα υπήρξαν πολλές αναφορές στα ονόματα της Βίκυς Σάφρα (Νο 321, net worth 7,4 δισ. δολ), του Αριστοτέλη Μυστακίδη (Νο 822, net worth 3,6 δισ. δολ.), του Φίλιππου Νιάρχου (Νο 1.096, net worth 2,8 δισ. δολ.) και του Βαρδή Βαρδινογιάννη (Νο 2.076, net worth 1,4 δισ. δολ), με τον πλούτο και των τεσσάρων να υπολογίζεται συνολικά στα 15,2 δισ. δολ.
Το ελληνικό στοιχείο, όμως, εκπροσωπείται και από άλλους δισεκατομμυριούχους στην παγκόσμια κατάταξη, ορισμένοι εκ των οποίων κρατούν επαφές με την Ελλάδα, ταξιδεύουν εδώ συχνά και κάνουν business και προχωρούν σε επενδύσεις, ενώ κάποιοι άλλοι δεν έρχονται ούτε για διακοπές…
Ποιοι είναι οι υπόλοιποι Greeks του Forbes, σε ποιες θέσεις πλασάρονται για το 2022 και ποιες οι περιουσίες τους;
Συνοπτικά:
- Οι Ελληνοαμερικανοί Τομ Γκόρες (νο 424, με 6 δισ. δολ.),
- Τζιμ Ντέιβις και η οικογένεια του (νο 490, με 5,4 δισ. δολ),
- Τζον Κατσιματίδης (νο 801, με 3,7 δισ. δολ.),
- ο Ελληνοιταλός Τζον Πολ Ντετζόρια και η Ελληνοκύπρια Μαρίτσα Λάζαρη (νο 1.096, με 2,8 δισ. δολ.),
- ο C. Dean Metropoulos (νο 1.163, με 2,7 δισ. δολ.),
- Αλεκ Γκόρες (νο 1.196, με 2,6 δισ. δολ),
- Γιώργος Αργυρός (νο 1.292, 2,4 δισ. δολ.),
- Τζορτζ Μάρκους (νο 1.645, 1,8 δισ. δολ.),
- οι Τεντ Λεόνσις, Γιώργος Σακελλάρης και Ιβάν Σαββίδης (νο 1.818, με 1,6 δισ. δολ.),
- ο Δρ. Γιώργος Γιανκόπουλος (νο 2.076, με 1,4 δισ. δολ.) και την άτυπη λίστα με τους ελληνικής καταγωγής billionaires του κόσμου συμπληρώνουν δυο αδέλφια,
- οι Ελληνοκύπριοι Στέλιος Χατζηιωάννου (νο 2.448, με 1,1 δισ. δολ) και Πόλυς Χατζηιωάννου (νο 2.578, με 1 δισ. δολ.).
Οι αυτοί 19 βαθύπλουτοι Έλληνες, ομογενείς με ελληνικές ρίζες ή Ελληνοκύπριοι διαθέτουν όλοι μαζί portfolios αξίας 53,7 δισ. δολ! Να σημειωθεί ότι στη σχετική λίστα θεωρητικά θα μπορούσε να συμπεριληφθεί και ο πολιτογραφημένος ως Κύπριος Σκανδιναβός εφοπλιστής Τζον Φρέντρικσεν, επονομαζόμενος και ως ο «Νορβηγός Ωνάσης», η περιουσία του οποίου αγγίζει τα 11,9 δισ. δολάρια και βρίσκεται στην 158η θέση της λίστας Forbes…
Business και επενδύσεις με ελληνικό «χρώμα»
Για την ταυτότητα των ανθρώπων που προαναφέρθηκαν δεν χρειάζονται συστάσεις, τουλάχιστον για την πλειοψηφία αυτών. Κυρίως για τους μεγάλους Έλληνες Βαρδή Βαρδινογιάννη, τον πατριάρχη του Ομίλου της Motor Oil και Φίλιππο Νιάρχο, που ηγούνται επιχειρηματικών «δυναστειών», για τον Αριστοτέλη Μυστακίδη, μέτοχο της Glencore με πλούσια επενδυτική παρουσία στην ελληνική αγορά, αλλά πλέον και τη Βίκυ Σάφρα, κληρονόμο του αείμνηστου πρώην συζύγου της και Λιβανο-Βραζιλιάνου μεγαλοτραπεζίτη Τζόζεφ Σάφρα, που όσο κυλά ο καιρός γίνονται όλο και περισσότερα πράγματα γνωστά για εκείνη.
Από τους υπόλοιπους ξεχωρίζουν κορυφαίοι businessman όπως ο Τζιμ Ντέιβις, δημιουργός ενός εκ των ισχυρότερων brands αθλητικής υπόδησης -της New Balance-, ο Γιώργος Αργυρός από τους μεγάλους «παίκτες» του real estate όπως και ο Τζορτζ Μάρκους (ή Γιώργος Μουτσάνας) και η Μαρίτσα Λάζαρη, ο Ελληνοαμερικανός ιδρυτής, πρόεδρος και επιστημονικός υπεύθυνος της Regeneron Pharmaceuticals Δρ. Γιώργος Γιανκόπουλος, ο ιδρυτής της low cost αεροπορικής easyJet και του EasyGrour sir Στέλιος Χατζηιωάννου και ο εφοπλιστής αδελφός Πόλυς Χατζηιωάννου. Ο Τεντ Λεόντσις επενδύει στα σπορ, ιδιοκτήτης ομάδων και γηπέδων.
Τα σχόλια είναι περιττά για τον μεγαλοεπενδυτή Ντιν Μητρόπουλο και τον Γιώργο Σακελλάρη: O μεν φημίζεται για την ικανότητά του να αποκτά, να αναδιαρθρώνει και να αναπτύσσει επιχειρήσεις βασικά στον κλάδο των τροφίμων ως ο «βασιλιάς των εξαγορών», ο δε για τα επιτεύγματα του στον κλάδο της ενέργειας και για το επενδυτικό ενδιαφέρον που δείχνει για την ελληνική αγορά στον τομέα των ΑΠΕ.
Ο Τζον Κατσιματίδης δραστηριοποιείται σε διάφορους κλάδους μεταξύ των οποίων τα διυλιστήρια, το real estate και το οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων, με καταγωγή από την Νίσυρο. Στη Νέα Υόρκη αποκαλούν τον ιδιοκτήτη της αλυσίδας Gristedes και ως τον «βασιλιά των σούπερ μάρκετ»…
Ο Ελληνο-Λιβανέζος Τομ Γκόρες ιδρυτής της επενδυτικής Platinum Equity με έδρα τις ΗΠΑ ειδικεύεται στο real estate, τα χρηματοοικονομικά και το μάνατζμεντ, ενώ είναι και ιδιοκτήτης της ομάδας του NBA, Ντιτρόιτ Πίστονς.
Ο Αλεκ Γκόρες «έχτισε» την περιουσία του μέσω εξαγορών εταιρειών τεχνολογίας. Ειδικεύεται σε τομείς που συσχετίζονται με την τεχνολογία, τη βιομηχανία, την υγειονομική περίθαλψη, και τις επιχειρηματικές υπηρεσίες.
Ο κάποτε… άστεγος Τζον Πολ Ντετζόρια παράγει με την εταιρεία του πάνω από 100 προϊόντα και είδη κομμωτικής σε πάνω από 80 χώρες παγκοσμίως.
Το Top-10 των πλούσιων
Παγκοσμίως, οι πλουσιότεροι άνθρωποι, σύμφωνα με τη λίστα του Forbes, είναι οι:
- Έλον Μασκ 219 δισ. δολάρια (ΗΠΑ – Tesla)
- Τζεφ Μπέζος 171 δισ. δολάρια (ΗΠΑ – Amazon)
- Μπερνάρντ Αρνό 158 δισ. δολάρια (Γαλλία – LVMH)
- Μπιλ Γκέιτς 129 δισ. δολάρια (ΗΠΑ – Microsoft)
- Γουόρεν Μπάφετ (118 δισ. δολάρια (ΗΠΑ – Berkshire)
- Λάρι Πέιτζ 111 δισ. δολάρια (ΗΠΑ – Google)
- Σεργκέι Μπριν 107 δισ. δολάρια (HPA – Google
- Λάρι Έλισον 106 δισ. δολάρια (ΗΠΑ – software)
- Στιβ Μπαλμερ 91,4 δισ. δολάρια (ΗΠΑ – Microsoft
- Μουκές Αμπάνι 90,7 δισ. δολάρια (Ινδία – διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο)
Πηγή: newmoney.gr