Ο πρώτος δισεκατομμυριούχος των ΗΠΑ, ο “βαρόνος του πετρελαίου” John D. Rockefeller, εμφανίστηκε στην πρώτη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους που καταρτισε ο ίδιος ο B.C. Forbes το 1918. Εκείνη την εποχή, η αξία του John D. Rockefeller ήταν 1,2 δισ. δολάρια, ποσό που σήμερα ισοδυναμεί με περίπου 25 δισ. δολάρια. Μέχρι τον θάνατό του το 1937, ο Rockefeller είχε δωρίσει περίπου 11 δισ. δολάρια -σε σημερινή αξία- και η υπόλοιπη περιουσία του πέρασε στους κληρονόμους. Περισσότεροι από 200 γόνοι συνεχίζουν την παράδοση των δωρεών μέσω του Ιδρύματος Rockefeller, ύψους 5,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων (καθαρό ενεργητικό) και συνολικά διαθέτουν περιουσία που ανέρχεται στα 10,3 δισ. δολάρια.
Ποσό που τους κατατάσσει στο Νο 42 της πρώτης λίστας που καταρτίζει το Forbes με τις αμερικανικές δυναστείες που η περιουσία τους υπερβαίνει τα 10 δισ. δολάρια. Σε μια εποχή που η αξία των περιουσιακών στοιχείων εκτινάσσεται και ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων πολλαπλασιάζεται μέρα με τη μέρα, το Forbes αποφάσισε να ανεβάσει τον πήχη και να συμπεριλάβει στη λίστα μόνο τις οικογένειες που η αξία τους ξεπερνά τα 10 δισ. δολάρια. Συνολικά πρόκειται για 45 οικογένειες με άθροισμα αξίας 1,3 τρισ. δολάρια. Συγκριτικά, μόλις 36 οικογένειες άξιζαν τουλάχιστον 10 δισ. δολάρια το 2020, την τελευταία φορά που το Forbes μέτρησε τις περιουσίες των πλουσιότερων οικογενειών της Αμερικής.
Αυτές οι οικογένειες -με τις “διακλαδώσεις” τους- ζουν σε όλη τη χώρα σε τουλάχιστον 23 πολιτείες και έχουν ως έδρα τους πόλεις όπως το Λούισβιλ του Κεντάκι ή τη Γουιτσιτά του Κάνσας και το Ρασίν του Ουισκόνσιν. Υπάρχουν όμως μέρη όπου μπορεί κανείς να βρει μεγάλους οικογενειακούς πυρήνες. Στη Νέα Υόρκη, πατρίδα των απογόνων του μεγιστάνα του μακιγιάζ Estée Lauder (πέθανε το 2004) και του θρύλου των εκδόσεων William Randolph Hearst (πέθανε το 1951), καθώς και των Rockefeller, βρίσκουμε επτά – στο Σικάγο τέσσερις οικογένειες και στην Ατλάντα τρεις.
Ορισμένες ιστορικές οικογένειες με ρίζες στον 19ο αιώνα, όπως οι Cargill, Du Pont και Mellon, κατάφεραν να βρεθούν στην κορυφή, ενώ άλλες όπως οι Getty, Vanderbilt και Morgan δεν μπόρεσαν να ακολουθήσουν. (Ο Carnegie, εν τω μεταξύ, δώρισε όλη την περιουσία του).
Τι δεν άλλαξε: οι κληρονόμοι του ιδρυτή της Walmart, Sam Walton, συνεχίζουν τη βασιλεία τους ως η πλουσιότερη οικογένεια των ΗΠΑ, με αξία 267 δισ. δολαρίων, 150 δισ. δολάρια περισσότερα από τη δεύτερη σε αξία οικογένεια των Mars. Παρόλα αυτά, η περιουσία των Walton αυξήθηκε λιγότερο από πολλών άλλών οικογενειών: μόλις κατά 8% από το 2020, λόγω των σκαμπανεβασμάτων της μετοχής της Walmart, των δισεκατομμυρίων που καταβλήθηκαν σε φόρους από τις πωλήσεις μετοχών, ενώ 4,4 δισ. δολάρια σε μετοχές διοχετεύθηκαν σε φιλανθρωπίες. Παράλληλα, το μερίδιο της Walmart που κατέχουν φιλανθρωπικά καταπιστεύματα στο όνομα του γιου του Sam, John Walton (πέθανε το 2005), δεν συμπεριλαμβάνεται στην οικογενειακή περιουσία. Συγκριτικά, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 29% την ίδια περίοδο.
Πηγή : harpersbazaar.gr