Σαφή προειδοποίηση προς την ‘Αγκυρα να αποφύγει ενδεχόμενες προεκλογικές εμφανίσεις Τούρκων πολιτικών στην Αυστρία, ενόψει των τουρκικών πρόωρων προεδρικών και βουλευτικών εκλογών της 24ης Ιουνίου, απεύθυνε σε συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία ο Αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς.
Ο ίδιος, χαρακτηρίζοντας “ανεπιθύμητες” τις ενδεχόμενες προεκλογικές εμφανίσεις Τούρκων πολιτικών στην Αυστρία, επισήμανε πως δεν πρόκειται πλέον να επιτραπεί μία τέτοια “ανάμιξη”.
“Εάν η Τουρκία σχεδιάζει και αυτή τη φορά πάλι τέτοιες εμφανίσεις στην Αυστρία, τότε μπορώ μόνον να αναφέρω με σαφήνεια ότι αυτές οι εμφανίσεις είναι ανεπιθύμητες και δεν θα τις επιτρέψουμε”, τόνισε ο Αυστριακός καγκελάριος.
Η δυνατότητα αυτή δίνεται στις αυστριακές αρχές στη βάση της απαγόρευσης που προβλέπει η τροπολογία που έγινε τον Απρίλιο του 2017 στον νόμο περί συγκεντρώσεων, με την οποία καθίσταται ευκολότερη η απαγόρευση προεκλογικών εμφανίσεων ξένων πολιτικών στην αυστριακή επικράτεια.
Ήδη στις αρχές του 2017 ο Σεμπάστιαν Κουρτς, ως υπουργός Εξωτερικών τότε απέρριπτε ως “ανεπιθύμητο” το ενδεχόμενο προπαγανδιστικής εμφάνισης στην Αυστρία του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενόψει του αμφιλεγόμενου δημοψηφίσματος του.
Σαφή δυσαρέσκεια για το ενδεχόμενο μίας τέτοιας εξέλιξης εξέφραζε και ο τότε καγκελάριος και αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών Κρίστιαν Κερν, τονίζοντας πως είναι σαφές “ότι σε καμία περίπτωση δεν χαιρόμαστε όταν ξένες κυβερνήσεις μεταφέρουν την προεκλογική τους εκστρατεία στην Αυστρία”.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών, έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία της 15ης Ιουλίου 2016, όπως επίσης σε σχέση με το τουρκικό δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου 2017, η Αυστρία εμφανίζονταν να έχει κρατήσει ίσως την πλέον αυστηρή στάση απέναντι στις εκκαθαρίσεις, τις διώξεις και την καταπίεση που ακολούθησαν το πρώτο, και απέναντι στην εγκαθίδρυση ενός αυταρχικού καθεστώτος, που θεωρείται ως επακόλουθο της έκβασης του δευτέρου.
Οι επανειλημμένες αρνητικές τοποθετήσεις, στους μήνες που ακολούθησαν, τόσο του τότε καγκελαρίου Κρίστιαν Κερν όσο και του τότε υπουργού Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, απέναντι στην ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας, οδήγησαν σε περαιτέρω ένταση στις αυστρο-τουρκικές σχέσεις, που είχε σημαδευτεί νωρίτερα με την ανάκληση στην ‘Αγκυρα του Τούρκου πρεσβευτή στην Αυστρία, επί ολόκληρους ένδεκα μήνες.
Βέβαια, αυτή η ένταση υποβόσκει από τουλάχιστον τον Ιούνιο του 2014, όταν ο Ερντογάν, ως πρωθυπουργός ακόμη της χώρας του, είχε έλθει ανεπίσημα στη Βιέννη και είχε μιλήσει σε 13.500 οπαδούς του κόμματός του στο πλαίσιο της τότε προεκλογικής του εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου της ίδιας χρονιάς, προκαλώντας την αυστηρή δυσαρέσκεια της αυστριακής ηγεσίας.
Ο Τούρκος πρόεδρος φαίνεται πως στις επικείμενες πρόωρες βουλευτικές και προεδρικές εκλογές του Ιουνίου χρειάζεται – όπως χρειαζόταν στις προεδρικές εκλογές του 2014 και στο δημοψήφισμα του 2017 — και τις ψήφους των Τούρκων του εξωτερικού, ως εκ τούτου και τις ψήφους των 108.561 Τούρκων που ζουν σήμερα στην Αυστρία και που διατηρούν την τουρκική υπηκοότητα.
Συνολικά στην Αυστρία ζουν 265.000 άνθρωποι με τουρκική μεταναστευτική προέλευση, με τους 160.000 από αυτούς να ανήκουν στην πρώτη γενιά, δηλαδή είναι πρόσωπα που έχουν γεννηθεί στην Τουρκία, ενώ 105.000 ανήκουν στη δεύτερη γενιά, που σημαίνει ότι στην Τουρκία έχουν γεννηθεί οι γονείς τους.
Σε σχέση με την αυστρο-τουρκική ένταση πρέπει να υπενθυμιστεί πως είχαν προηγηθεί χρόνια νωρίτερα, τόσο σε επίπεδο Τούρκων διπλωματών όσο και των ίδιων των επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, οι κατά καιρούς κριτικές τους απέναντι στην αρνητική στάση που τηρούσε και εξακολουθεί να τηρεί στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας η επίσημη Βιέννη, η οποία εδώ και δύο χρόνια ζητά επιτακτικά την διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Η ένταση στις αυστρο-αυστριακές σχέσεις και η επανειλημμένα σφοδρή αντίδραση της ‘Αγκυρας, οφείλεται βέβαια και στο γεγονός της αμετάβλητης, σαφούς απόρριψης από την συντριπτική πλειονότητα των Αυστριακών μιας ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση σε ιδιαίτερα μεγάλο ποσοστό, που στην μόλις πρόσφατη δημοσκόπηση της Αυστριακής Εταιρείας Ευρωπαϊκής Πολιτικής ανερχόταν σε 75%
Η Αυστρία είχε προβάλει επιφυλάξεις και αντίσταση στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας-ΕΕ τον Οκτώβριο του 2005, και μέχρι την τελευταία στιγμή επέμενε τότε σε μια διατύπωση πως “οι διαπραγματεύσεις συνιστούν μια ανοικτή διαδικασία, για το αποτέλεσμα της οποίας δεν μπορούν να υπάρξουν εγγυήσεις εκ των προτέρων”.
Πηγή: protothema.gr