Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΑΠΟΜΟΝΩΝΕΙ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ!

Την ώρα που η Ρωσία συνεχίζει την επίθεσή της στην Ουκρανία, το αθλητικό κίνημα ήδη έχει πάρει δράσεις κατά των Ρώσων.

Σε πολλά σπορ διοργανώσεις που έχουν ανατεθεί στους Ρώσους έχουν αφαιρεθεί, ενώ και οι σύλλογοι «πληρώνουν» την απόφαση της κυβέρνησης να εισβάλει στην γειτονική Ουκρανία, καθώς αναγκάζονται να ξενιτευτούν κι αυτοί.

Εχασαν Champions League και F1

Από τις μεγαλύτερες απώλειες που δέχονται οι Ρώσοι στον χώρο του αθλητισμού, είναι αυτή του τελικού του Champions League. H UEFA αποφάσισε να πάρει τον τελικό από την Αγία Πετρούπολη και την έδωσε στο Παρίσι, κυρίως για λόγους ασφαλείας και μετά ως αντίδραση για την εισβολή της Ρωσίας.

Μία άλλη σημαντική απώλεια είναι ο αγώνας της Formula 1 στο Σότσι, τον οποίο η διοργανώτρια αρχή αποφάσισε να βγάλει από το καλεντάρι της. Σε αυτό συμφώνησαν οι ομάδες, λέγοντας πως ήταν «αδύνατο να διεξαχθεί το Ρωσικό Grand Prix υπό τις παρούσες συνθήκες».

Ηδη ορισμένοι οδηγοί όπως ο Μαξ Φερστάπεν και ο Σεμπάστιαν Φέτελ, είχαν τονίσει πως δεν θέλουν να αγωνιστούν στη Ρωσία.

Από την μεριά της η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) προέτρεψε τις διεθνείς αθλητικές ομοσπονδίες είτε να μετακινήσουν, είτε να ακυρώσουν αθλητικές διοργανώσεις που προγραμματίζονται επί του παρόντος στη Ρωσία ή τη Λευκορωσία (στηρίζει τους Ρώσους στις επιχειρήσεις), καθώς οι Ρώσοι έσπασαν την ολυμπιακή εκεχειρία. Η ΔΟΕ πρόσθεσε ότι οι σημαίες των δύο χωρών δεν πρέπει να εμφανίζονται σε αθλητικές διοργανώσεις.

Σε ουδέτερο έδαφος οι ευρωπαϊκοί αγώνες

Παράλληλα, οι σύλλογοι και οι εθνικές τους ομάδες, καλούνται να παίξουν μακριά από την πατρίδα τους.

Πολωνία, Σουηδία και Τσεχία στο ποδόσφαιρο, ξεκαθάρισαν πως δεν σκοπεύουν να πάνε στη Ρωσία για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου και η UEFA ανακοίνωσε ότι οι εντός έδρας αγώνες των ομάδων και εθνικών ομάδων της Ουκρανίας και της Ρωσίας που αγωνίζονται σε διοργανώσεις UEFA θα διεξαχθούν σε ουδέτερες έδρες.

Το ίδιο έκανε η Βρετανία στο μπάσκετ για τα προκριματικά του Παγκοσμίου όπου αρνήθηκε να ταξιδέψει στην Λευκορωσία.

Πράγμα που σημαίνει πως αναζητείται έδρα για το Σπαρτάκ Μόσχας – Λειψία στην φάση των «16» του Europa League.

Εκτός Ρωσίας θα παίξουν και στην Euroleague τα εντός έδρας τους ματς οι ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης και Ούνικς Καζάν. Η Ζαλγκίρις μάλιστα δήλωσε πως δεν προτίθεται να παίξει κόντρα στις Ρωσικές ομάδες στη συνέχεια της διοργάνωσεις.

Στα χειμερινά σπορ, η παγκόσμια ομοσπονδία του σκι ακύρωσε πέντε αγώνες που επρόκειτο να γίνουν επί Ρωσικού εδάφους αυτό το Σαββατοκύριακο για το Παγκόσμιο κύπελλο.

Στο πόλο η FINA αποφάσισε να μην γίνει στη Ρωσία το ματς της εθνικής με την Ελλάδα για το World League. Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή ομοσπονδία αποφάσισε την αναβολή του δεύτερου προημιτελικού της Euroleague γυναικών μεταξύ της Ντιναμό Ουραλότσκα και της Πάντοβα, καθώς οι Ιταλίδες αρνούνται να ταξιδέψουν στη Ρωσία για την σημερινή ρεβάνς.

Στο τένις, η ITF και η ATP αποφάσισαν να ακυρώσουν τουρνουά στη Ρωσία, αλλά και διοργανώσεις στην Ουκρανία, τουλάχιστον ως τον Απρίλιο.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Σκακιού (FIDE) ανακοίνωσε ότι η Σκακιστική Ολυμπιάδα και το Συνέδριο της FIDE δεν θα πραγματοποιηθούν στη Μόσχα.

Η αντίθετη άποψη

Υπάρχουν ωστόσο και ομοσπονδίες που αποφάσισαν να διατηρήσουν την Ρωσία κανονικά στον προγραμματισμό τους. Η Παγκόσμια ομοσπονδία βόλεϊ (FIVB) ανέφερε πως δεν αλλάζει ο προγραμματισμός για το παγκόσμιο πρωτάθλημα ανδρών που θα διεξαχθεί στη Ρωσία τον Αύγουστο.

«Ενώ η FIVB πιστεύει ότι ο αθλητισμός πρέπει να παραμένει πάντα χωρισμένος από την πολιτική, παρακολουθούμε στενά την κατάσταση για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και την ευημερία όλων των συμμετεχόντων στις διοργανώσεις μας που είναι η κορυφαία προτεραιότητά μας», δήλωσε η FIVB στο Reuters.

Χάνονται χορηγικές συμφωνίες

Ακόμη και ρωσικές εταιρίες έχουν δεχτεί πληγή αφού ακυρώνονται συμφωνίες τους με συλλόγους εκτός χώρας. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ανακοίνωσε την ακύρωση συμφωνίας χορηγίας ύψους 5 εκατομμυρίων λιρών (6 εκατ. ευρώ) ετησίως με τη ρωσική αεροπορική εταιρεία Aeroflot, εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία.

Την ίδια στιγμή η UEFA συζητά σοβαρά το ενδεχόμενο να σταματήσει η χορηγία της Gazprom, σε μια συμφωνία από την οποία θα χάσει περίπου 40 εκατ. ευρώ για κάθε χρόνο.

Πηγή: gazzetta.gr