Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΦΟΠΛΙΣΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ!

Όταν ένας άνθρωπος σαν τον Σταύρο Νιάρχο γράφει τη διαθήκη του, δεν δηλώνει μόνον την τεράστια περιουσία που θα περάσει στους κληρονόμους του – και πώς αυτή θα κατανεμηθεί- αλλά κάτι πολύ πιο καθοριστικό: ποιος θα είναι ο διάδοχος της οικονομικής αυτοκρατορίας που εκείνος έχτισε. Και που δεν αποτιμάται μόνον σε χρήμα…

Έτσι, όταν το 1997 άνοιξε η διαθήκη του Σταύρου Νιάρχου (ο γνωστότερος ίσως Έλληνας εφοπλιστής πέθανε το 1996), το όνομα που φιγουράριζε πρώτο ήταν αυτό του μεγαλύτερου γιου του: Φίλιππος Νιάρχος.

Ο Φίλιππος δεν πήρε μόνον τη μερίδα του λέοντος από την περιουσία του πατέρα του αλλά κληρονόμησε σχεδόν το σύνολο της – αμύθητης αξίας- συλλογής έργων τέχνης του πατέρα του. Και κυρίως το χρίσμα της διαδοχής της εφοπλιστικής δυναστείας.

Ο 64χρονος Φίλιππος Νιάρχος είναι ο δεύτερος πλουσιότερος Έλληνας για το 2018, σύμφωνα με την κατάταξη του Forbes, με την περιουσία του να αγγίζει τα 2,8 δισ. δολάρια. Χαρακτηριστικό είναι ότι σύμφωνα με τη λίστα, η κύρια πηγή του πλούτου του δεν είναι η εφοπλιστική ή επιχειρηματική του δραστηριότητα αλλά η συλλογή των έργων τέχνης που διαθέτει.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη – παγκοσμίως- ιδιωτική συλλογή έργων τέχνης του Van Gogh, η οποία, μάλιστα, περιλαμβάνει και το έργο «Self Portrait With Bandaged Ear» με τον αυτοτραυματισμό του Van Gogh, η αξία του οποίου εκτιμάται στα 100 εκατ. δολάρια.

Ακόμη, διαθέτει ένα από τα πιο εμβληματικά έργα του Πικάσο, το «Yo Picasso» το οποίο απέκτησε το 1989 έναντι 47,9 εκατ. δολαρίων σε δημοπρασία των Sotheby’s. Ο ίδιος ο Φίλιππος αύξησε την ήδη μεγάλη συλλογή του πατέρα του προσθέτοντας σε αυτή κάποια από τα πιο σπουδαία μεταπολεμικά έργα τέχνης, όπως κάποια του Andy Warhol, όπως το «Green Car Crash», το οποίο απέκτησε πριν από μερικά χρόνια αντί 71,7 εκατ. δολαρίων, αλλά και έργα του «Maurizio Cattelan» (στοιχεία Forbes).

Η συλλογή που κληρονόμησε ο Φίλιππος Νιάρχος από τον πατέρα του, Σταύρο, είχε αγοραστεί το 1957 έναντι 3 εκατ. δολαρίων από τον ηθοποιό Εντουαρντ Ρόμπινσον, ο οποίος χρειαζόταν χρήματα για να πληρώσει το διαζύγιό του.

Ποιος είναι όμως ο Φίλιππος Νιάρχος και τι πραγματικά γνωρίζουμε για αυτόν;

Το όνομα «Νιάρχος» το γνωρίζουμε σχεδόν όλοι στην Ελλάδα. Το πρόσωπο του Φίλιππου Νιάρχου όμως όχι και τόσο πολλοί. Τη δε δραστηριότητά του ακόμη λιγότεροι.

Αναζητώντας φωτογραφίες του Φίλιππου Νιάρχου, δεν θα σταθεί κανείς και πολύ τυχερός. Υπάρχουν ελάχιστες από την συνάντησή του με τον τότε πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, στο Μέγαρο Μαξίμου, το 2007 για την θεμελίωση του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».

Η εφοπλιστική οικογένεια παρέδωσε στο Ελληνικό Δημόσιο το Κέντρο που χρηματοδότησε, ένα έργο 630 εκατ. ευρώ.

Ο Φίλιππος Νιάρχος επιθεωρώντας τις εργασίες ανέγερσης του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος – Τη φωτο ανάρτησε στα social media η Ευγενία

Ο Φίλιππος δεν είχε ποτέ καλή σχέση με το φακό, έτσι ακόμη και όταν ήρθε στο υπό κατασκευή τότε ακόμη Κέντρο Πολιτισμού για να επιθεωρήσει την ανέγερση που κέντρου που φέρει το όνομα του πατέρα του δεν το έμαθε κανείς. Και πιθανότατα δεν θα το μάθαινε κανείς ούτε εκ των υστέρων αν δεν ήταν η… σκανταλιά της κόρης του Ευγενίας.

Η Ευγενία είναι λάτρης των social media και αυτή που συχνά «προδίδει» το πρόσωπο και τις κινήσεις του μπαμπά της αναρτώντας φωτογραφίες του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Σταύρος Νιάρχος ο νεότερος

Σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση προς τη μυστικοπάθεια του πατέρα του είναι και ο γιος του Φίλιππου, Σταύρος (που έχει και το όνομα του παππού του) που κάθε χρόνο περιλαμβάνεται στις φανταχτερές λίστες με τους 100 κορυφαίους εργένηδες ανά την Υφήλιο. Στο νούμερο 48 της κατάταξης βρίσκεται ο αδελφός του Σταύρου και γιος του Φίλιππου, ο 24χρονος Τεό.

Η ζωή του ανθρώπου με το «βαρύ» οικογενειακό όνομα

Αυτή που για την ώρα ακολουθεί την «ινκόγκνιτο γραμμή» του μπαμπά της είναι η Ηλέκτρα Νιάρχου.

Αν και διατηρεί την ελληνική υπηκοότητα, ο Φίλιππος Νιάρχος ζει στο Παρίσι και το Λονδίνο ενώ έρχεται συχνά στην πατρογονική γη, την Ελλάδα, τα καλοκαίρια. Οι επισκέψεις του όμως στη χώρα μας γίνονται υπό άκρα μυστικότητα.

Συνήθης σταθμός των ταξιδιών του είναι η Σπετσοπούλα όπου ο Φίλιππος και ο αδελφός τους, Σπύρος, περνούσαν τις καλοκαιρινές τους διακοπές ως παιδιά.

Στη θρυλική Σπετσοπούλα, η Ευγενία Λιβανού, η μητέρα του Φίλιππου, στα 44 χρόνια της, άφηνε την τελευταία πνοή της στις 3 Μαΐου 1970.

Η είδηση του θανάτου της μητέρας όπως είναι φυσικό συγκλόνισε όλα τα αδέρφια και μεγάλωσαν απότομα. Ο Φίλιππος σπούδασε και αμέσως μετά πήρε το δρόμο του πατέρα του στις επιχειρήσεις.

Όσο βέβαια ήταν νεαρός θα περάσει από τα πιο σημαντικά πάρτι της εποχής του, στο Λονδίνο, στη Νέα Υόρκη και στο Μονακό και βέβαια από το θρυλικό Studio 54. Γοητεύει μοντέλα και καλλονές της εποχής και περιτριγυρίζεται από την καλή κοινωνία και γαλαζοαίματους.

Η φιλία με τον Αμπράμοβιτς και το παλάτι του Αριστοτέλη (Ωνάση) και του Σταύρου

Ο Φίλιππος Νιάρχος διατηρεί στενές φιλικές σχέσεις με το Ρώσο μεγιστάνα Ρομάν Αμπράμοβιτς. Μάλιστα, εδώ και αρκετά χρόνια ο Αμπράμοβιτς επισκέπτεται τη Σπετσοπούλα τα καλοκαίρια για να απολαύσει την παρέα των Νιάρχων.

Επίσης, ένα παλάτι που κάποτε ανήκε στον Αριστοτέλη Ωνάση και τον Σταύρο Νιάρχο, το Chateau de la Croe, έχει περάσει δια μέσου του Φίλιππου στα χέρια του Αμπράμοβιτς.

Το παλάτι de la Croe, που βρίσκεται στη Νότια Γαλλία έχει ιστορία. Μεγάλη. Χτίστηκε το 1927 από τον άνθρωπο που σχεδίασε την Όπερα του Παρισιού, Charles Garnet.

Πρώτοι ιδιοκτήτες του κάστρου ήταν ο δούκας και η δούκισσα του Γουίνδσορ, που ανακαίνισαν τον πύργο τον Μάιο του 1938. Το 1950 ο Αριστοτέλης Ωνάσης μαγεύτηκε από την ομορφιά του και το αγόρασε, όμως το πούλησε επτά χρόνια αργότερα, το 1957. Αμέσως μετά το αγόρασε ο «αιώνιος» αντίπαλος του Ωνάση, επίσης εφοπλιστής και μπατζανάκης του, Σταύρος Νιάρχος, που το έκανε δώρο στη γυναίκα του Ευγενία Λιβανού, αδερφή της Τίνας Λιβανού, πρώην συζύγου του Αριστοτέλη Ωνάση.

Όταν οι γιοι του Σταύρου, με επικεφαλής τον Φίλιππο υπέγραψαν το deal των 40 εκατ. ευρώ – όπως λέγεται- με το Ρώσο κροίσο για την αγορά του Chateau De La Croe, ξεκίνησε η σχέση του Φίλιππου με τον Αμπράμοβιτς.

Πηγή: news.gr

10
10