Οι Αριστείδης Μησιάρης και Ήρα Δεσύπρη των Desypri & Misiaris Architecture, στην πρώτη τους συνέντευξη μετά τη βράβευσή τους, εξηγούν στο Andro πώς και γιατί, το project Monolithoi κέρδισε την παγκόσμια αναγνώριση που τους χάρισε διάκριση στα A+Awards του Architizer, έναν διαγωνισμό στον οποίο μεταξύ άλλων έχουν διακριθεί οι Zaha Hadid, Richard Meier κ.ά.
– Ποια είναι η ιστορία πίσω από την ανάθεση του έργου Monolithoi;
Τον Μάρτιο του 2018 βρισκόταν σε εξέλιξη η μελέτη μας για μία νέα ξενοδοχειακή μονάδα στη Μάνη, για λογαριασμό γνωστής επιχείρησης στον τουριστικό κλάδο. Μετά την παρουσίαση των σχεδίων για το ξενοδοχείο, στελέχη της εταιρείας μας ανέθεσαν το σχεδιασμό δύο εξοχικών κατοικιών στην ίδια περιοχή για ιδιωτική χρήση. Ζητούμενο τους ήταν οι κατοικίες να φέρουν τα τοπικά χαρακτηριστικά και να προσφέρουν μία εμπειρία κατοίκησης κοντά στον παραδοσιακό τρόπο ζωής της Μάνης.
– Πώς προέκυψε η ονομασία του έργου;
H ονομασία του έργου όπως και η κεντρική ιδέα της σύνθεσης εμπνέεται από ένα ιδιαίτερο οικιστικό χαρακτηριστικό της Μάνης, τα Ξεμόνια. Τα Ξεμόνια, μοναχικοί πύργοι ή μικρά οικιστικά σύνολα, έστεκαν μοναχικά στο τραχύ τοπίο της χερσονήσου λειτουργώντας ως παρατηρητήρια ή καταφύγια. Οι λιθόκτιστοι πύργοι από μακριά μοιάζουν σαν ένα ακόμα στοιχείο του τόπου, σαν μονολιθικές εξάρσεις του εδάφους.
H Ήρα Δεσύπρη και ο Αριστείδης Μησιάρης είναι δύο νέοι αρχιτέκτονες, απόφοιτοι του ΕΜΠ. Το γραφείο τους, Desypri & Misiaris Architecture, με το project Monolithoi κέρδισε παγκόσμια αναγνώριση καθώς διακρίθηκε στα A+Awards του Architizer.
– Ποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά καθόρισαν το σχεδιασμό του Monolithoi;
Η σύνθεση οργανώνεται γύρω από δύο δυναμικές εξάρσεις που εκφράζονται με την μορφή των λιθόδμητων πύργων και αποτελούν το σημείο αναφοράς για την Μανιάτικη αρχιτεκτονική. Πρότυπο αποτέλεσε και ο χαρακτηριστικός τύπος του μακρόστενου Μεσσηνιακού σπιτιού, που απαντάται στην περιοχή της μελέτης. Οι δυο κατοικίες αποτελούν ένα συμπαγές σύνολο εκφράζοντας μια σύγχρονη ερμηνεία του Ξεμονιού, που δεσπόζει στο τραχύ τοπίο της χερσονήσου. Αναπτύσσονται σε στενή σχέση με το φυσικό ανάγλυφο αποτελώντας όπως και στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική, αναπόσπαστο στοιχείο του τόπου που τις γέννησε.
– Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση κατά το σχεδιασμό;
Πιστεύουμε ότι ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός ανεξαρτήτως ερεθισμάτων πρέπει να προσφέρει κάτι καινούργιο, να αντιπροσωπεύει την εποχή στην οποία δημιουργείται και να αποφεύγονται αναχρονιστικές χειρονομίες. Επομένως πρόκληση για εμάς ήταν η σύνθεση να γίνει μέρος του τόπου, κομμάτι της εμπειρίας χωρίς όμως να υπάρχει παραπλανητική μίμηση της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.
– Πώς προέκυψε η συμμετοχή σας στο διαγωνισμό του Architizer;
Οι «Monolithoi» είχαν αρχικά δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα και τα social media διεθνούς αρχιτεκτονικού περιοδικού και είχαν μεγάλη απήχηση στο κοινό και αρκετές αναδημοσιεύσεις. Παρόλο που γνωρίζαμε τα ετήσια βραβεία των A+Awards δεν είχαμε σκεφτεί την συμμετοχή μας μέχρι που λάβαμε ένα e-mail από τη συντακτική ομάδα του περιοδικού που μας παρότρυνε να δηλώσουμε συμμετοχή καθώς το έργο είχε ήδη λάβει αρκετή αναγνώριση.
– Τι σημαίνει για εσάς η συγκεκριμένη διάκριση;
Τα A+Awards είναι μια μεγάλη διοργάνωση βραβείων που αναδεικνύει κάθε χρόνο σημαντικά αρχιτεκτονικά έργα. Έχουν συμμετάσχει και έχουν βραβευτεί εξέχοντα αρχιτεκτονικά γραφεία όπως τα Kengo Kuma & Associates, Zaha Hadid Architects, BIG, Richard Meier & Partners κ.α. Μας τιμά, λοιπόν, ιδιαίτερα το γεγονός ότι το έργο μας διακρίνεται στα πλαίσια μιας τέτοιας διεθνούς διοργάνωσης.
Διαβάστε την συνέχεια της συνέντευξης στο Andro.gr