Ο Stene Alexopoulos ανακαίνισε ένα παλαιό διαμέρισμα στην καρδιά του Παρισιού προσθέτοντας αρκετούς τόνους από Ελλάδα. Ένα τραπέζι που μοιάζει να έχει βγει από αρχαιοελληνικό ναό, οι καρέκλες από τη Σκύρο και ένας εντυπωσιακός πίνακας του Αλέκου Φασιανού θυμίζουν έντονα κάποιο αντίστοιχο νεοκλασικό στην Ακρόπολη ή την Πλάκα.
Το Παρίσι θα είναι πάντα στην καρδιά των Ελλήνων. Αρκεί να σκεφτούμε πόσοι έχουν δρέπει τους καρπούς της πόλης από παλιά. Πόσοι Έλληνες φοιτητές έζησαν από κοντά τον Μάη του ’67 και άλλα σημαντικά κινήματα και πόσοι αισθάνθηκαν λίγο μποέμ ζώντας τους νυχτερινούς της δρόμους. Το «Ελλάς-Γαλλία-συμμαχία» θα δονεί πάντα μέσα μας. Φαίνεται, όμως, πως και το Παρίσι με κάποιο τρόπο κρατάει κάτι από τη χώρα μας.
Παράδειγμα είναι ένα διαμέρισμα της δεκαετίας του ’40 που βρίσκεται στην καρδιά του 2ου διαμέρισμα της της γαλλικής πρωτεύουσας που ανακαινίστηκε έχοντας έντονο το χρώμα, το ρυθμό και τη φιλοσοφία της Ελλάδας. Η ανακαίνιση έγινε από τον Stene Alexopoulos, του αρχιτεκτονικού γραφείου που εδρεύει στο Παρίσι και ιδρύθηκε από την ελληνογαλίδα αρχιτέκτονα Elena Alexopoulos.
Ο σχεδιασμός συνδυάζει τη χειροτεχνία με τη σύγχρονη κομψότητα. Η βασική έμπνευση του Stene Alexopoulos είναι ο ιταλός αρχιτέκτονας Carlo Scarpa, του οποίου η μαεστρία στην υλικότητα και τη χωρική σύνθεση επηρέασε κάθε λεπτομέρεια της μεταμόρφωσης. Η χρωματική παλέτα του διαμερίσματος είναι μια ωδή στα φυσικά υλικά, όπου το ζεστό ξύλο καρυδιάς, το βαθύ πράσινο ινδικό μάρμαρο, το λείο σκυρόδεμα και το μασίφ δρύινο παρκέ. Ολα αυτά καθορίζουν την ατμόσφαιρα του διαμερίσματος.
Ένα εντυπωσιακό χαρακτηριστικό του εσωτερικού είναι ένα κατά παραγγελία τσιμεντένιο τραπέζι χυτό με ένθετο πράσινο μάρμαρο που μοιάζει σαν να έχει βγει από αρχαιοελληνικό ναό. Είναι, δε, ένα στοιχείο που επαναλαμβάνεται σαν βασικό μοτίβο σε όλο τον χώρο μαζί με άλλα χειροποίητα στοιχεία, όπως η γλυπτή λεκάνη και ο ειδικά κατασκευασμένος πάγκος, όλα πρωτότυπα προσαρμοσμένα ειδικά σε αυτήν την κατοικία. Τα έπιπλα αντικατοπτρίζουν μια επιμελημένη ισορροπία vintage και σύγχρονων κομματιών. Οι χειροποίητες καρέκλες από τη Σκύρο βρίσκονται δίπλα σε εμβληματικά σχέδια των μέσων του αιώνα, όπως οι καρέκλες Eames, ενώ τα vintage σφαιρικά ηχεία Grundig προσθέτουν ένα νεύμα στο παρελθόν.
Ένας πίνακας του σπουδαίου Έλληνα ζωγράφου Αλέκου Φασιανού δίνει άλλη διάσταση τον χώρο, ενώ ένας πολυτελής καναπές Roche Bobois εισάγει μια νότα άνεσης και μοντέρνας αισθητικής. Αυτή η ανακαίνιση προσφέρει μια τέλεια ισορροπία χειροτεχνίας, ιστορίας και σύγχρονης διαβίωσης, τιμώντας τον χαρακτήρα του κτιρίου της δεκαετίας του 1940, δημιουργώντας παράλληλα ένα σύγχρονο σπίτι. Είναι, δε, ένα διαμέρισμα που θα μπορούσε να συναντήσει κανείς κάπου στην Πλάκα ή στην Ατρόπολη, κάτι που δείχνει πως η αρχιτεκτονική έχει την ικανότητα να ενώνει τόπου, χρόνους και διαθέσεις με δημιουργικό τρόπο.
Πηγή : andro.gr