ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΥΡΑΝΑΚΗΣ: «ΟΣΟ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΔΙΑΛΟΓΟΥ»

Κατά κοινή ομολογία, ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, είναι ένα από τα πλέον σημαντικά και ανερχόμενα πολιτικά πρόσωπα, της ελληνικής πολιτικής σκηνής. Ο Βουλευτής Ν.Δ. του Νοτίου Τομέα της Β’ Αθηνών, πρωταγωνιστεί σε «σκληρές» αντιπολιτευτικές μάχες τόσο από το βήμα της Βουλής όσο και στα πάνελ των ΜΜΕ. Είναι τεκμηριωμένος, ετοιμόλογος και άριστος γνώστης των θεμάτων της επικαιρότητας. Διακρίνεται για τη συνέπεια του, την αξιοπρέπεια του, την ποιότητα και την αποφασιστικότητα του χαρακτήρα του.

Σε αποκλειστική συνέντευξή του στο “Lifestyleoptions.gr” μεταξύ άλλων υπογράμμισε: «Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πρέπει όταν μιλά για τα εθνικά μας θέματα να δείχνει μεγαλύτερη υπευθυνότητα και προσοχή».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης

Συνάντηση Μητσοτάκη – Μακρόν την περασμένη Πέμπτη στην Κορσική πριν τη Σύνοδο των επτά χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου. Ποια η εκτίμηση σας για τα αποτελέσματα αυτής της συνάντησης και τα όσα συζητήθηκαν στη Σύνοδο;

Στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Γάλλο πρόεδρο συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή μας και η κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα. Υπήρξε απόλυτη συμφωνία στην κεντρική στρατηγική απέναντι στην Τουρκία και ξεκαθαρίστηκε ότι αν δεν σταματήσουν οι προκλήσεις, θα επιβληθούν κυρώσεις.

Στη Σύνοδο των Χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου τέθηκε το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου, καθώς επίσης και το μεταναστευτικό, για το οποίο υπήρξε πλήρης στήριξη προς τη χώρα μας.

Με ρητορική από την πλευρά των γειτόνων που διαστρέφει την Ιστορία υπονομεύοντας τη νομιμότητα, αλλά και με κινήσεις που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια σε ολόκληρη τη Μεσόγειο δεν μπορούμε να μιλάμε για διάλογο.

Είδαμε να εκτυλίσσονται τραγικά γεγονότα στη Μόρια. Φαίνεται μάλιστα ότι κάποιοι μετανάστες θεώρησαν ότι αν κάψουν τη δομή, θα φύγουν από το νησί. Τι απαντάτε;

Οι Έλληνες σηκώνουμε δυσανάλογο βάρος για να φιλοξενήσουμε παράνομους μετανάστες και να σώσουμε ζωές. Κάποιοι είναι προφανές ότι δεν σέβονται, όμως, τη χώρα που τους φιλοξενεί. Αν θεώρησαν ότι βάζοντας φωτιές στη δομή της Μόριας θα μπορέσουν να φύγουν από το νησί, γρήγορα θα καταλάβουν ότι κάνουν λάθος.

Το μήνυμα της Κυβέρνησης είναι ξεκάθαρο. Δεν πρόκειται να φύγουν εξαιτίας της φωτιάς, παρά μόνο τα ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά τα οποία ήδη μεταφέρθηκαν. Ό,τι είχαν στο μυαλό τους όσοι έβαζαν τις φωτιές και όσοι πιθανώς τους υποκίνησαν, θα πρέπει να το ξεχάσουν.

Τι απαντάτε στον κ. Τσίπρα που ισχυρίζεται ότι ασκείται «μυστική διπλωματία», με αφορμή το άρθρο του Πρωθυπουργού στις ξένες εφημερίδες για «έγγραφη συμφωνία» (written understanding) που επιτεύχθηκε στο Βερολίνο;

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πρέπει όταν μιλά για τα εθνικά μας θέματα να δείχνει μεγαλύτερη υπευθυνότητα και προσοχή.

Ο Πρωθυπουργός δεν αναφερόταν σε συμφωνία για την εκκρεμότητα που έχουμε με την Τουρκία, δηλαδή την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, αλλά σε συμφωνία για τη διαδικασία μέσα από την οποία θα φτάναμε στην επανάληψη των διερευνητικών επαφών.

Χρησιμοποιεί συγκεκριμένα τον όρο written understanding, δηλαδή την αποτύπωση σε χαρτί των προϋποθέσεων για τη δημιουργία ενός κλίματος μακριά από εντάσεις, το οποίο θα βοηθούσε να ξεκινήσουν ξανά οι διερευνητικές επαφές. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών έσπευσε με δηλώσεις του να υπονομεύσει τη συμφωνία εκείνη, πριν ακόμη βγει το Οruc Reis σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Ο Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή, αποκάλεσε τον
Πρωθυπουργό ως τον «μεγαλύτερο πολιτικό απατεώνα» που είχε υποσχεθεί ισχυρή ανάπτυξη κι έφερε οικονομική ύφεση 15,2%, κι όλα αυτά εν μέσω της παγκόσμιας πανδημίας του κορωνοϊού και των όσων οικονομικών επιπτώσεων έχει επιφέρει σε παγκόσμιο επίπεδο. Πώς χαρακτηρίζετε τη τοποθέτηση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και αν και πόσο απέχει από την πραγματικότητα;

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ για την ύφεση στην Ελλάδα φταίει η πολιτική της κυβέρνησης. Δεν μας έχουν πει όμως αν ισχύει το ίδιο και για την ύφεση στην Ισπανία, που κυβερνούν οι σύντροφοί τους και μάλιστα εκεί είναι 1,5 φορά μεγαλύτερη (22,1%) απ’ ό,τι στη χώρα μας.

Η κρίση είναι παγκόσμια και ανάλογη ύφεση σημειώθηκε σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης στο β’ τρίμηνο του 2020. Στη Γαλλία ήταν 19%, στην Ιταλία 17,3% και στην Πορτογαλία 16,3%.

Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έκρυψε τις δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας, αλλά έχει μιλήσει από την πρώτη στιγμή για τις επιπτώσεις μιας πρωτοφανούς παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Με σκληρή δουλειά θα τα καταφέρουμε και θα επιστρέψουμε σε πορεία ανάπτυξης, όπως αυτή στην οποία βρισκόμασταν πριν την πανδημία του κορωνοϊού.

Το νέο κίνημα κατά των μασκών στα σχολεία λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις με απρόβλεπτες επιπτώσεις τόσο στην προσωπική όσο και τη δημόσια υγεία. Ποια πιστεύετε πως είναι τα πραγματικά κίνητρα αυτών των κινητοποιήσεων;

Μιλάω καθημερινά με πολλούς γονείς που έχουν τις ανησυχίες τους και φοβούνται για τα παιδιά τους. Όλους μας είναι λογικό να μας ενοχλεί η μάσκα. Όλοι μας αισθανόμαστε μια δυσφορία. Δε σημαίνει όμως ότι δεν πρέπει να ακούμε τους ειδικούς. Σε αυτή την περίπτωση ακούμε τους επιστήμονες, αυτούς που ξέρουν πραγματικά τι επηρεάζει την υγεία μας και την υγεία των παιδιών μας.

Είναι ενοχλητικό να φοράς πολλές ώρες μάσκα, αλλά είναι πολύ πιο επίπονο να περάσεις μια διαδικασία του ιού, η οποία τελικά δεν ξέρεις ποιες επιπτώσεις θα έχει. Υπάρχουν ασθενείς που πέρασαν κορωνοϊό και ακόμη και σήμερα έχουν προβλήματα στη γεύση και στην όσφρηση.

Ας πάρουμε τα μέτρα μας ώστε και οι γονείς και οι δάσκαλοι και τα παιδιά και ολόκληρη η κοινωνία να παραμείνουμε ασφαλείς. Είναι μικρή η θυσία την οποία ζητάμε από όλους προκειμένου να αποτρέψουμε τα χειρότερα.

10
10