ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ: ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟ 40% ΤΩΝ ΘΑΝΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι η αιτία για τέσσερις στους δέκα θανάτους στην Ευρώπη, προειδοποιεί ο ΠΟΥ.

Εκατομμύρια ζωές συνεχίζουν να χάνονται πρόωρα από καρδιακές παθήσεις κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα, τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου σε όλες της ηπείρους, εξαιρουμένης της Αφρικής. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι υπεύθυνες για 10.000 θανάτους την ημέρα και 4 εκατομμύρια θανάτους ετησίως μόνο στην Ευρώπη.

Η υπέρταση μαστίζει την Ευρώπη

Γνωρίζατε ότι η Ευρώπη έχει τον υψηλότερο επιπολασμό υπέρτασης στον κόσμο; Ένας στους τρεις ενήλικες μεταξύ 30 και 79 ετών πάσχει από υπέρταση, κάτι που συχνά οφείλεται στο σύγχρονο τρόπο ζωής και την υπερβολική πρόσληψη αλατιού. Πενήντα μία από τις 53 χώρες της περιοχής έχουν μέση ημερήσια πρόσληψη αλατιού πάνω από το συνιστώμενο μέγιστο επίπεδο των πέντε γραμμαρίων (ένα κουταλάκι του γλυκού) του ΠΟΥ, κυρίως λόγω της αυξημένης κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφίμων και σνακ.

«Η υψηλή πρόσληψη αλατιού αυξάνει την αρτηριακή πίεση, η οποία είναι ένας από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά», υπογραμμίζει ο ΠΟΥ. «Η εφαρμογή στοχευμένων πολιτικών που αποσκοπούν στη μείωση της κατανάλωσης αλατιού κατά 25% θα μπορούσε να σώσει περίπου 900.000 ζωές που χάνονται από καρδιαγγειακές παθήσεις έως το 2030», τονίζει ο Περιφερειακός Διευθυντής για την Ευρώπη του ΠΟΥ, Χανς Κλούγκε.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο;

Οι άνδρες στην Ευρώπη έχουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιαγγειακά νοσήματα σε σχέση με τις γυναίκες, ωστόσο η αντίληψη ότι οι γυναίκες αποτελούν έναν πληθυσμό χαμηλού καρδιαγγειακού κινδύνου έχει αναθεωρηθεί, καθώς οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου και για τις γυναίκες, ξεπερνώντας όλες τις μορφές καρκίνου μαζί. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο καταγράφονται περίπου 8,5 εκατομμύρια θάνατοι στον κόσμο που συνδέονται με την υψηλή αρτηριακή πίεση και οι περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις αφορούν γυναίκες.

Η κολπική μαρμαρυγή, γνωστή και ως «σιωπηλός δολοφόνος» για την καρδιά, θεωρείτο ότι επηρεάζει περίπου το ένα τέταρτο των ενηλίκων. Αλλά πρόσφατα, Δανοί ερευνητές αποκάλυψαν ότι ο κίνδυνος έχει αυξηθεί σημαντικά. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες μελέτησαν τα αρχεία υγείας για περισσότερους από 3,5 εκατομμύρια Δανούς ηλικίας 45 ετών και άνω που δεν είχαν ιστορικό της πάθησης. Ύστερα από παρακολούθηση 23 ετών, πάνω από 360.000 συμμετέχοντες διαγνώστηκαν με κολπική μαρμαρυγή.

Σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο ακαδημαϊκό περιοδικό The BMJ, ο συνολικός κίνδυνος υπολογίστηκε στο 31% μεταξύ 2011 και 2022, αυξημένος κατά 7 μονάδες σε σύγκριση με τη δεκαετία 2000-2010 που ήταν στο 24%. Επιπλέον, οι επιστήμονες επεσήμαναν πως ο κίνδυνος φάνηκε να είναι ελαφρώς πιο αυξημένος για τους άνδρες. Η πάθηση είναι πιο συχνή σε άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση, ως αποτέλεσμα της παχυσαρκίας.

Μάλιστα, η πιθανότητα να πεθάνει κάποιος – είτε άνδρας είτε γυναίκα – νέος (μεταξύ 30 και 69 ετών) από μια ασθένεια αυτού του τύπου είναι σχεδόν πέντε φορές υψηλότερη στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία από ό,τι στη Δυτική Ευρώπη.

Πηγή : vita.gr