Πρόκειται για έναν άνθρωπο της παιδείας από την Μακεδονία, ο οποίος παράλληλα ασχολείται και με τα κοινά. Η συνέντευξη που ακολουθεί, θα σας λύσει απορίες για το πως μπορεί η παιδεία να γίνει, κινητήριος μοχλός της χώρας μας, για την έξοδο από την κρίση. Έμπειρος και συγκροτημένος, απαντάει στα ερωτήματά μας και κατακρίνει την εξευτελιστική συμφωνία των Πρεσπών.
Ποιος είναι ο Κωνσταντίνος Βουρλιάς. Μίλησε μας για σένα.
Ζω στη Θεσσαλονίκη, εργάζομαι ως καθηγητής σε ένα Λύκειο και ως Διδάκτορας Διδακτικής της Φυσικής, ασχολούμαι με το πώς θα κάνω το μάθημα της Φυσικής λιγότερο μισητό για τα παιδιά.
Παράλληλα, είμαι μέλος στο διευρυμένο ΔΣ της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών υπεύθυνος για τη Μακεδονία, Γενικός Γραμματέας της Βαλκανικής Ένωσης Φυσικών και τελευταία επιλέχτηκα στο μητρώο στελεχών της Νέας Δημοκρατίας.
Αυτό το τελευταίο πώς προέκυψε;
Η ενασχόλησή μου με τα πολιτικά ήταν πάντα πολύ περιορισμένη, ωστόσο βλέποντας την προσπάθεια ανανέωσης προσώπων, ιδεών και προτάσεων, έστειλα το βιογραφικό μου και μέσα από μια διαδικασία αξιολόγησης, επιλέχτηκα ανάμεσα στα 40 νέα στελέχη.
Μετάφερέ μας το κλίμα εκεί στη Μακεδονία, πώς υποδεχτήκατε τη συμφωνία Ελλάδας -Σκοπίων.
Τι να σου πω, είμαστε όλοι μουδιασμένοι. Σαν να φάγαμε μια σφαλιάρα και ακόμα προσπαθούμε να συνέλθουμε. Προσωπικά έχω έναν κόμπο στο στομάχι και τον λαιμό (όχι σαν αυτόν του Ζουράρη) και αισθάνομαι σαν να έχασα ένα συγγενικό μου πρόσωπο, ωστόσο προσπαθώ να φανώ ψύχραιμος. Να διευκρινίσουμε πάντως ότι δεν είναι μια συμφωνία Ελλάδας – Σκοπίων αλλά μια συμφωνία Κοτζιά – Δημητρώφ.
Ο κόσμος πάντως δείχνει αγριεμένος, βλέπουμε τις αντιδράσεις να κλιμακώνονται.
Ο κόσμος εδώ στη Μακεδονία είναι εξοργισμένος και φοβάμαι μην έχουμε ακρότητες από ανθρώπους που θα θελήσουν να δείξουν στους βουλευτές της κυβέρνησης την «εκτίμησή» τους για τα οφέλη της συμφωνίας. Οι περισσότερες τοπικές κοινωνίες έχουν «απαγορέψει» την παρουσία των βουλευτών της κυβέρνησης, κηρύσσοντας τους ανεπιθύμητους στις περιοχές τους. Σε κάθε περίπτωση όμως, καλώ τον κόσμο να παραμείνει ψύχραιμος και κυρίως να αποφύγει πράξεις βίας, αφού το παραμικρό επεισόδιο θα το εκμεταλλευτούν επικοινωνιακά κάποιοι.
Τι απαντάς σε αυτούς που μιλούν για μια συμφέρουσα συμφωνία;
Αν σκεφτείς ότι τους αναγνωρίσαμε με το όνομα «Μακεδονία» (ας μη γελιόμαστε, όλοι έτσι θα τους αποκαλούν) και ότι αναγνωρίσαμε Μακεδονική γλώσσα και εθνότητα, δεν μπορώ να καταλάβω πώς αυτή θα μπορούσε να είναι χειρότερη.
Κάποιοι ισχυρίζονται ότι όλα αυτά τα είχαμε αποδεχτεί και στο παρελθόν.
Η ιστορία γράφεται με υπογραφές και συμφωνίες, όχι με … non papers και τσιγαροσυζητήσεις στα lobbies των ξενοδοχείων. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις κράτησαν υπεύθυνη στάση και διαφύλαξαν τα εθνικά μας συμφέροντα.
Η συμφωνία προβλέπει τη σύσταση μιας επιτροπής η οποία θα αναλάβει να μελετήσει και να “διορθώσει” τα σχολικά μας βιβλία, απαλείφοντας πιθανά σημεία τα οποία “ενοχλούν” τους γείτονές μας. Πώς το σχολιάζεις αυτό ως μάχιμος εκπαιδευτικός;
Τις τελευταίες μέρες έχω μιλήσει με δεκάδες συναδέλφους για αυτό το θέμα. Δεν μπόρεσα να βρω κάτι που θα μπορούσε να ενοχλήσει τους γείτονες μας. Φυσικά μπορεί αύριο να μας ζητηθεί να μην τραγουδάμε στα σχολεία μας το «Μακεδονία ξακουστή» ή να μην κάνουμε ερευνητικές εργασίες για τον Παύλο Μελά ή την Μακεδονία. Το σίγουρο είναι ότι σε κάθε περίπτωση οι Έλληνες εκπαιδευτικοί ανεξάρτητα του τι θα ψηφίσει η κυβέρνηση και ανεξάρτητα των υποδείξεων της «κοινής επιτροπής», θα συνεχίσουμε να διδάσκουμε μέσα στις τάξεις μας αυτό που η ιστορική και επιστημονική αλήθεια, η συνείδησή και το πατριωτικό μας καθήκον ορίζει, καταργώντας (όπως συνηθίζουν να λένε οι αριστερούληδες) τη συμφωνία- κουρελού στην πράξη.
Τι είναι αυτό που σε ενόχλησε περισσότερο σε αυτή την υπόθεση;
Ήταν για όλους μας εξοργιστικό το γεγονός ότι μια κυβέρνηση μειοψηφίας, η οποία έχει χάσει το λαϊκό έρεισμα, χωρίς να έχει συνταγματική, κοινοβουλευτική και τη λαϊκή νομιμοποίηση, αποφάσισε εν κρυπτώ για κάτι τόσο σημαντικό αγνοώντας τη βούληση του λαού.
Υπάρχει πιθανότητα κατά τη γνώμη σου να αλλάξει κάτι;
Θέλω να πιστεύω ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει.
Ακόμα και αν φτάσει τον Δεκέμβριο η συμφωνία στη βουλή, δεν είναι βέβαιο ότι θα περάσει. Συγχωρέστε μου την κομματική τοποθέτηση, αλλά αυτή τη στιγμή ο τόπος χρειάζεται μια αυτοδύναμη και ισχυρή κυβέρνηση, που θα δώσει τη μάχη “να σώσουμε οτιδήποτε κι αν σώζεται”.
Τι πρέπει να γίνει όμως από εδώ και πέρα στα εθνικά θέματα;
Όπως καταλάβατε από αυτή την ιστορία με το σκοπιανό, η ευθύνη όλων μας απέναντι στα εθνικά θέματα είναι μεγάλη. Τίποτα δεν πρέπει να αφήνουμε αναπάντητο. Οποιαδήποτε λάθη, παραλήψεις στοιχειώνουν το μέλλον μας… Ακόμα και αυτό το οποίο θεωρούμε απίθανο, τρελό, ότι δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ, πρέπει να του δίνουμε μεγάλη προσοχή και να το αντιμετωπίζουμε με σοβαρότητα. Αρκετά με την ανοχή και την “εθνική μας αφέλεια”.
Ήδη κάποια φαντάσματα στη Μακεδονία πήραν θάρρος και βγάζουν γλωσσίτσα, ενώ ονειρεύονται «αυτοπροσδιορισμούς» και άλλα τέτοια χαζά.…
Αλήθεια πώς τα πάτε εκεί πάνω με τον κ Μπουτάρη; Ποια η γνώμη σου για τα τελευταία γεγονότα;
Είναι γεγονός ότι τελευταία πληθαίνουν οι δυσφημιστικές δηλώσεις για τη «συντηρητική», «σκοταδιστική», «παρακρατική» Θεσσαλονίκη, για την πόλη της «μαυρίλας», όπου «επωάζεται το αυγό του φιδιού». Η αλήθεια είναι ότι η Θεσσαλονίκη αγκάλιαζε πάντα όλους τους ανθρώπους ανεξάρτητα της θρησκείας, του έθνους ή του σεξουαλικού τους προσανατολισμού.
Κάποιοι επενδύουν συστηματικά στην πόλωση και τον διχασμό και επιχειρούν να χωρίσουν τους κατοίκους της πόλης σε προοδευτικούς και σκοταδιστές συμπεριλαμβάνοντας στους τελευταίους, όποιους δεν συμφωνούν με αυτούς. Είναι πανέμορφη αυτή η πόλη, αλλά είναι και παράξενη και δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να μας διχάζει. Εκτιμώ πάντως ότι η ΝΔ πρέπει άμεσα να δώσει το χρίσμα σε έναν υποψήφιο για Δήμαρχο, γιατί πραγματικά «if it happens again I am leaving».
Πώς σου φάνηκε η εικόνα του Πρωθυπουργού στο Ζάππειο.
Ήταν πραγματικά απολαυστικό να βλέπεις την προσγείωση του κ. Τσίπρα στην πραγματικότητα, αλλά και θλιβερό να βλέπεις κάποιους να πανηγυρίζουν για κάτι που δεν κατάφεραν. Αυτή η γραβάτα μας κόστισε 100 δις, δύο μνημόνια, υποθήκευσε το μέλλον των δύο επόμενων γενεών και πιθανότατα έφερε το ξεπούλημα της Μακεδονίας.
Πες μου κάτι τελευταίο, τι επιδιώκεις μέσα από την ενασχόλησή σου με τόσα πράγματα.
Μέσα από την ενασχόλησή μου με την Ένωση Ελλήνων Φυσικών και τις διεθνείς ενώσεις Φυσικής, τον τομέα Παιδείας της ΝΔ αλλά και την καθημερινή μου δράση υπηρετώ τα ιδανικά και αυτό που πιστεύω, δηλαδή ότι η Παιδεία είναι ο τομέας που πρέπει να επενδύσουμε, αν θέλουμε πραγματικά να βγούμε από την κρίση.
Όσον αφορά τη ΝΔ, θέλω απλά να έχω κάποια στιγμή την ευκαιρία να μιλήσω για 10 λεπτά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και να του πω αυτά που θέλω για την εκπαίδευση, το σχολείο, τους μαθητές, για τον… δασκαλάκο, για τους αναπληρωτές, για το πανεπιστήμιο και την έρευνα, για τα άνεργα παιδιά που δεν τα βλέπουμε γιατί κάθονται σπίτι τους ή γιατί έφυγαν από τη χώρα μας.
Επίσης θέλω με το παράδειγμά μου να προτρέψω και άλλους νέους ανθρώπους να στείλουν το βιογραφικό τους και να περάσουν από τη διαδικασία αξιολόγησης του Μητρώου Στελεχών, ώστε να δημιουργήσουμε μια κρίσιμη μάζα που τα επόμενα χρόνια θα πολεμήσει την μετριότητα, το γκρίζο, τον φόβο της προόδου και τον λαϊκισμό.
Θα μπορούσα να περνώ χαλαρά την ώρα μου στη Θεσσαλονίκη πίνοντας φραπέ, αλλά θεωρώ πατριωτικό καθήκον κάθε ανθρώπου ο οποίος έχει γνώσεις, ιδέες και απόψεις να τις καταθέτει ώστε μέσα από έναν οργανωμένο διάλογο να συνδιαμορφώνονται προτάσεις και πολιτικές.
Πολιτικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας. Συμμετέχει στην επιτροπή Παιδείας έρευνας και θρησκευμάτων της ΝΔ.