Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟΥ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΣΤΕΚΙ ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ

Ελάχιστοι είναι οι παλιοί Αθηναίοι που δεν το έχουν επισκεφτεί. Ακόμη λιγότεροι εκείνοι που δεν το γνωρίζουν. Πώς είναι δυνατόν, άλλωστε, να μην έχει κάποιος, έστω ακουστά, το εστιατόριο που αποτέλεσε αγαπημένο στέκι του Μάνου Χατζιδάκι; Το σημείο όπου έπινε τον πρωινό του καφέ και έκλεινε τη μέρα του με το αγαπημένο του γλυκό;

Θέλεις λόγω γειτνίασης με το σπίτι του, θέλεις γιατί κάτι του άρεσε στο χώρο, ο Μαγεμένος Αυλός, πίσω από την Πλατεία Προσκόπων στο Παγκράτι, ήταν κάτι σαν το «δεύτερο σπίτι του κορυφαίου Έλληνα συνθέτη και ποιητή», όπως μας εκμυστηρεύεται ο αυθεντικός κοσμοπολίτης και ιδιοκτήτης του εστιατορίου κύριος Δημήτρης Θεοφίλου.

8_ok

Ο ρετρό ατμοσφαιρικός χώρος του διακρίνεται για τον κομψό και εκλεπτυσμένο χαρακτήρα του. Η διακόσμησή του μάλιστα περιλαμβάνει έπιπλα σε κλασικό στυλ, κάποια από τα οποία είναι αυθεντικές αντίκες. Μπαίνοντας στο εσωτερικό του, το μυαλό ταξιδεύει πίσω στο χρόνο, τότε που οι Χατζιδάκις, Χορν, Μινωτής, Κατράκης, Καρέζη, Βουγιουκλάκη κ.ά. έδιναν ραντεβού στα τραπέζια του, αφήνοντας το δικό τους στίγμα στο θρυλικό εστιατόριο.

Το εστιατόριο λειτουργεί από το 1961, όταν ακόμη τα πράγματα στην περιοχή ήταν πολύ διαφορετικά. Πιο συγκεκριμένα, ο κύριος Θεοφίλου μας αποκαλύπτει πως: «Η πλατεία Προσκόπων τότε ήταν μια αλάνα όπου έπαιζαν τα παιδιά με τον παραδοσιακό τρόπο της παλιάς γειτονιάς, όπως συνέβαινε σε πολλά σημεία της Αθήνας. Υπήρχε το γεφυράκι που χαρακτηρίζει το «Βατραχονήσι». Η περιοχή ονομάζεται Βατραχονήσι λόγω του Ιλισού. Πέρναγε ο Ιλισός από εδώ μπροστά. Η Βασιλέως Κωνσταντίνου ήταν ο Ιλισός, το ρέμα, και εδώ ο εμπνευσμένος άνθρωπος της εποχής εκείνης, ο Γιώργος Πολυχρόνης, κοσμικός, γνωστός Αθηναίος ίδρυσε τον Μαγεμένο Αυλό».

1_ok

Αρχικά ο Μαγεμένος Αυλός ήταν πρατήριο γλυκών και λειτουργούσε σε συνεργασία με την ιστορική σοκολατοβιομηχανία Παυλίδη. Εν συνεχεία, ωστόσο, ο εμπνευστής και ιθύνων νους του, λόγω των ταξιδιών του στο εξωτερικό, θέλησε να δώσει στο χώρο έναν πιο κεντροευρωπαϊκό-αυστριακό χαρακτήρα. Κάπως έτσι του έδωσε το όνομα «Μαγεμένος Αυλός» εμπνευσμένος από τον τίτλο της όπερας του κορυφαίου συνθέτη όλων των εποχών Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ.

Σιγά-σιγά, η λειτουργία του χώρου αρχίζει να αλλάζει, και από εκεί που οι πελάτες μπορούσαν να φάνε γλυκά ή να προμηθευτούν για το σπίτι κάποιο από αυτά, καθώς και άλλα σνακ, όπως το croque monsieur, ο Γιώργος Πολυχρόνης φέρνει στην Ελλάδα την πίτσα και το fondue, που είχε γνωρίσει στα ταξίδια του στην Κεντρική Ευρώπη, και περιορίζει την πώληση των γλυκών σε μια μικρή γωνιά του μαγαζιού.

Διαβάστε περισσότερα στο www.greekguide.com

10
10