Η «ΕΛΠΙΔΑ» ΑΝΑΔΥΕΤΑΙ: Η ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ-ΛΑΙΜΟΥ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΟ «ΑΥΡΙΟ» ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Πριν από τριάντα χρόνια, το σωματείο «ΕΛΠΙΔΑ- Σύλλογος Φίλων Παιδιών με καρκίνο» ιδρύθηκε από ανθρώπους που είχαν επίγνωση ότι έπρεπε να αντιμετωπίσουν μία επώδυνη πραγματικότητα: την απώλεια ετησίως δεκάδων παιδικών ψυχών από καρκίνο στην Ελλάδα μέχρι τη δεκαετία του 1990. Τα παιδιά έχαναν τη ζωή τους καθώς οι οικογένειές τους δεν είχαν πρόσβαση στις κατάλληλες νοσηλευτικές υποδομές, ούτε τη δυνατότητα μεταμόσχευσης μυελού των οστών και έμεναν αβοήθητα.

Το σωματείο με τη μεγαλύτερη ίσως ανθρωπιστική δράση στην Ελλάδα στον τομέα της υγείας δημιουργήθηκε από την πρωτοπόρο της κοινωφελούς δράσης Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη και έναν στενό κύκλο ευαισθητοποιημένων γυναικών για να αντιμετωπίσει τη θνησιμότητα παιδιών από καρκίνο, να δώσει ελπίδα στα παιδιά και στις οικογένειές τους, που πάλευαν να συγκεντρώσουν τα 500.000 δολάρια που απαιτούσε μία σωτήρια χειρουργική επέμβαση στην Αμερική.

Η πρόεδρος και η πρώτη ομάδα που την πλαισίωσε δεν διατηρούσαν ψευδαισθήσεις: η μεγάλη ανθρωπιστική νίκη θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο μέσω συστηματικής πάλης. Αυτή η συνειδητοποίηση οδήγησε στην αγόγγυστη προσπάθεια του Συλλόγου τα τελευταία 30 χρόνια, ενώ η σπάνια τρυφερότητα της Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη διαπότισε το Σύλλογο και εγγυήθηκε την ενότητα και ανθεκτικότητά του.

«Αυτό που είχα διακρίνει από πολύ νωρίς στη γιαγιά μου ήταν το πόσο ευγενικά συμπεριφερόταν σε όλους. Ανεξαρτήτως της καταγωγής ή της περιουσίας που διέθετε κανείς, αφιέρωνε ακριβώς τον ίδιο χρόνο και ισότιμη φροντίδα σε κάθε άνθρωπο που έβρισκε μπροστά της. Είναι γυναίκα που αγγίζει την καρδιά των ανθρώπων διότι τους συμπεριφέρεται σαν να αποτελούν μέρος της ευρύτερης οικογένειάς της», λέει σήμερα στο Marie Claire η εγγονή της, Μαριάννα Γουλανδρή-Λαιμού, υπεύθυνη του τομέα Κοινωνικής Δράσης και αντιπρόεδρος του Συλλόγου.

H Μαριάννα Γουλανδρή-Λαιμού φωτογραφημένη από τον Πάνο Δάβιο για το Marie Claire Iανουαρίου

H συνοχή της «Ελπίδας» συνδυάστηκε με τη μοναδική διείσδυση που είχε στην ελληνική κοινωνία και με διεύρυνση των δράσεών της. Υστερα από τη δημιουργία της πρώτης Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών, που λειτούργησε με εξαιρετικά αποτελέσματα το 1992, τον Ξενώνα για τα παιδιά από την περιφέρεια και τις οικογένειές τους (1999), την προσφορά του πρώτου αμιγώς Ογκολογικού Νοσοκομείου για παιδιά της χώρας (2010), την Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» (2014), το νεότευκτο Κέντρο Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας (2020) και παράλληλα την πλούσια ανθρωπιστική και κοινωνική δράση στο πλευρό των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων (εντός και εκτός συνόρων), η «ΕΛΠΙΔΑ» δεν επαναπαύεται ούτε εν μέσω πανδημίας. Ανάμεσα σε άλλες πρωτοβουλίες που πρόκειται να ανακοινωθούν το 2021, ο Σύλλογος εγκαινιάζει το πρώτο του ηλεκτρονικό κατάστημα Cancer Care.

“Ανεξαρτήτως της καταγωγής ή της περιουσίας που διέθετε κανείς, η γιαγιά μου αφιέρωνε ακριβώς τον ίδιο χρόνο και ισότιμη φροντίδα σε κάθε άνθρωπο που έβρισκε μπροστά της”

Μητέρα και η ίδια δύο μικρών παιδιών και σύζυγος του Φίλιππου Λαιμού (επίσης αρχηγέτη κοινωφελούς δράσης σε διεθνές επίπεδο με την Common Seas), η Μαριάννα Γουλανδρή-Λαιμού έχει τεθεί επικεφαλής των νέων δράσεων που άλλωστε υπήρξαν και πρωτοβουλίες της. «Από μικρή ηλικία θαύμαζα το έργο της γιαγιάς μου και είχα συνείδηση ότι πάλευε για κάτι πολύ-πολύ σημαντικό. Μόνο όταν επέστρεψα στην Ελλάδα όμως -πριν από τρία χρόνια- συνειδητοποίησα πόσο πολύ ήθελα να συμμετάσχω σε αυτή την καταπληκτική οργάνωση. Θεωρώ τιμή μου το γεγονός ότι μου εμπιστεύτηκαν το ρόλο της αντιπροέδρου, αλλά το ταξίδι έχει μόλις ξεκινήσει», αναφέρει στο Marie Claire εξηγώνας το πώς ωρίμασε μέσα της σταδιακά η απόφαση να ασχοληθεί με την «Ελπίδα».

Το ηλεκτρονικό κατάστημα θα αντικαταστήσει για φέτος το πολυαναμενόμενο χριστουγεννιάτικο Bazaar του Συλλόγου. Το e-shop της ΕΛΠΙΔΑΣ θα επιτρέψει στο σωματείο να απευθυνθεί σε ευρύτερο και μάλιστα διεθνές κοινό, ενώ παράλληλα θα λειτουργεί ολόκληρο το χρόνο. Θα συμπεριλαμβάνει βέβαια και εποχιακά δώρα αλλά ο βασικός κορμός του θα αποτελείται από ποιοτικά αντικείμενα (χαλαρωτικά κεριά, σημειωματάρια, ηλεκτρονικά γκάτζετ), ενώ η αιχμή του συνίσταται στη δημιουργία ειδικού τμήματος για τα «παιδιά της ΕΛΠΙΔΑΣ» με τίτλο Cancer Care (φροντίδα για τον καρκίνο).

ασορτί σκουφάκια WooCaps για μαμά και παιδί για το χρονικό διάστημα της χημειοθεραπείας aπό το cancer care του eshop.elpida.org

Το τμήμα διαθέτει όλα όσα μπορούν να προσφέρουν λίγη χαρά στα παιδιά που περνούν την περιπέτεια του καρκίνου, από πολύχρωμα σκουφάκια και ατομικές κουβέρτες αγκαλιάς ως ειδικά μελετημένα αγχολυτικά παιχνίδια, προϊόντα καθημερινής υγιεινής και πολλά́ ακό́μη προϊό́ντα και για την οικογέ́νειά τους, όλα κατασκευασμένα ειδικά για την «ΕΛΠΙΔΑ» και με τα αγνότερα υλικά.

Με δύναμη για το μέλλον

Για όσους τη γνωρίζουν, η Μαριάννα της «ΕΛΠΙΔΑΣ» δεν επαναπαύτηκε ποτέ στις δάφνες της. Ούτε στον τίτλο της Γυναίκας της Ευρώπης, ούτε σε εκείνον της Πρέσβεως Καλής Θελήσεως της UNESCO, ούτε στα δεκάδες άλλα βραβεία και διακρίσεις που της απονεμήθηκαν -πιο πρόσφατα το φετινό βραβείο «Νέλσον Μαντέλα» από τον ΟΗΕ και ο «Μεγαλόσταυρος του Τάγματος της Ευποιΐας» από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου. Συνεχίζει απαρέγκλιτα την πορεία της εμπνέοντας τους πάντες γύρω της. Τα ίδια αυτά χαρακτηριστικά (πηγαία απλότητα, διάθεση για προσφορά, αποφασιστικότητα, επιμονή και σκληρή δουλειά) αναγνωρίζει κανείς αμέσως και στην εγγονή της Μαριάννα Γουλανδρή-Λαιμού, που έχει αναλάβει να «τρέξει» τα νέα σχέδια του Συλλόγου.

Η ομάδα που εκείνη δημιούργησε για το στήσιμο του e-shop της «ΕΛΠΙΔΑΣ» συνιστά ένα δημιουργικό κράμα των δυνάμεων οι οποίες έχουν εγγυηθεί το έργο του Συλλόγου: Η σοφία και η εμπειρία της «πρώτης γενιάς ΕΛΠΙΔΑ», οι νέες ιδέες και προτάσεις από το «ELPIDA YOUTH», η φρεσκάδα της «ΕΛΠΙΔΑΣ junior», των μαθητών και μαθητριών που έχουν αγκαλιάσει το Σύλλογο.

Mέλη του συλλόγου Eλπίδα με αντικείμενα από το νέο e-shop. Aπό αριστερά, επάνω σειρά: Mαριά Παπαθανασίου Aρώνες, Tζωρτζίνα Eλληνα, Aλεξάνδρα Tσαβλίρη. Kάτω σειρά: Kατερίνα-Tσάγκα Kεφαλογιάννη, Xριστίνα Φιλιαγκουρίδου, Mαριάννα Γουλανδρή, Kατερίνα Δαφέρμου, Eμιλυ Bαφειά, Nάσια Θανοπούλου.

Συσπειρωμένη γύρω από τη νεαρή και δραστήρια αντιπρόεδρο, όλη η ομάδα του e-shop κατάφερε να φέρει εις πέρας τη συνθετότητα λειτουργίας ενός ψηφιακού καταστήματος και μάλιστα σε χρόνο μηδέν. Η επιβίωση στην υγειονομική κρίση απαιτεί προσαρμοστικότητα, φαντασία και ψυχικό σθένος. Το σωματείο όχι μόνο δεν πτοήθηκε, αλλά μοιάζει πλέον ακόμη πιο δυνατό.

«Ο κόσμος γνωρίζει ότι και το τελευταίο σεντ που φεύγει πηγαίνει μόνο για έναν σκοπό, τη θεραπεία των παιδιών με καρκίνο»

Αλλά τι σημαίνει «ΕΛΠΙΔΑ»; Σημαίνει καταρχήν τα παιδιά με τις οικογένειές τους. Σημαίνει όμως και φροντίδα από όλα αυτά τα πιστά μέλη του σωματείου, καθένα από τα οποία τρέχει με ανιδιοτελές πάθος ενεργοποιώντας γύρω από τον κάθε σκοπό ένα σφιχτοδεμένο πλέγμα ανθρώπων. Κι εκείνοι με τη σειρά τους δραστηριοποιούνται αφιλοκερδώς και συμβάλλουν καθοριστικά και συγκινητικά με το δικό τους λιθαράκι σε αυτόν τον τεράστιο αγώνα κατά του παιδικού καρκίνου, που υπερβαίνει όλους και τον καθένα ξεχωριστά.

Εν ολίγοις, η κοινωνία έχει αγκαλιάσει το Σύλλογο. Εχει σφυρηλατήσει ένα αγαστό δίκτυο, τη διευρυμένη κοινότητα της «ΕΛΠΙΔΑΣ», με μέλη από όλα τα τμήματα, τα επίπεδα και τα επαγγέλματα της κοινωνίας. Διότι ο ουμανιστικός σκοπός της «ΕΛΠΙΔΑΣ» δεν έχει χρώμα, δεν γνωρίζει τάξεις, υπερβαίνει τις διαχωριστικές γραμμές. Παραμένει πανανθρώπινος. «Η “ΕΛΠΙΔΑ” παραμένει εξαιρετικά διαφανής και μεγαλώνει μαζί με το κοινωνικό της σύνολο, πράγμα που έχει δημιουργήσει ισχυρή αίσθηση εμπιστοσύνης», σημειώνει η Μαριάννα Γουλανδρή, εξηγώντας τον ισχυρό δεσμό μεταξύ του συλλόγου και της κοινωνίας. «Επίσης πιστεύω ότι επειδή η γιαγιά μου εκπέμπει διάχυτη θετική ενέργεια, οι άνθρωποι αισθάνονται ασφάλεια μαζί της. Ολον αυτό τον καιρό που εργάζομαι κοντά τους έχω συνειδητοποιήσει ότι διαθέτει αξιοθαύμαστη ομάδα και δίκτυο ανθρώπων που αφιερώνουν όλη τους τη ζωή στο όραμα αυτό. Ο κόσμος γνωρίζει ότι και το τελευταίο σεντ που φεύγει πηγαίνει μόνο για έναν σκοπό, τη θεραπεία των παιδιών με καρκίνο».

Πηγή: marieclaire.gr