Συγκαταλέγεται στις σημαντικές προσωπικότητες της Νέας Δημοκρατίας. Ο στόχος του είναι ο εκσυγχρονισμός του ελληνικού κράτους. Η εμπειρία, οι στόχοι αλλά και η άψογη ομάδα που τον περιβάλλει, κάνει τον κ. Ζαριφόπουλο, να πρωταγωνιστεί στην ψηφιακή εποχή. Εξάλλου, οι δεξιότητες και φιλοδοξίες του, δεν χωρούν περιθώρια αμφισβήτητης.
Κύριε Ζαριφόπουλε, το τελευταίο διάστημα έχει γίνει πολύς λόγος για το 5G. Πότε θα έχουμε αυτήν την τεχνολογία στην χώρα μας και ποια τα οφέλη της;
Η κυβέρνηση είχε δεσμευθεί από τις προγραμματικές της δηλώσεις πως θα προχωρήσει στην δημοπράτηση του φάσματος 5G. Πιστεύουμε πως ο σχετικός διαγωνισμός, ο οποίος έχει ήδη δρομολογηθεί, θα έχει ολοκληρωθεί έως τις αρχές του 2021. Και, έως το τέλος της ερχόμενης χρονιάς, θα έχουμε σε πολλά σημεία της χώρας μας κάλυψη 5G. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης μέσα σε 3 χρόνια επιδιώκουμε να έχουμε κάλυψη στο 60% του πληθυσμού και μέσα σε 6 χρόνια, κάλυψη στο 94%. Το 5G, το οποίο αναμένεται να αποφέρει και σημαντικά έσοδα στο Δημόσιο, αποτελεί έναν από τους βασικότερους πυλώνες της ψηφιακής μεταρρύθμισης.
Πρέπει να σημειώσουμε πως το 5G δεν είναι απλά ένα ακόμα G. Δηλαδή δεν μιλάμε για μία μετάβαση αντίστοιχη αυτής από το 3G στο 4G. Μιλάμε για μία τεχνολογική επανάσταση με κυριολεκτικά απεριόριστες δυνατότητες ταυτόχρονων χρήσεων υπηρεσιών και συσκευών.
Πέραν από τις υψηλότερες ταχύτητες και την σταθερότερη σύνδεση στο διαδίκτυο, με πολύ καλύτερους χρόνους απόκρισης, το 5G θα αξιοποιηθεί από εφαρμογές οι οποίες θα κάνουν την καθημερινότητά μας καλύτερη και την εργασία μας πιο αποδοτική, όπως τα αυτόνομα αυτοκίνητα και οι αυτοματοποιημένες γραμμές παραγωγής στη βιομηχανία. Μέσω του 5G θα προωθήσουμε και λύσεις τηλεϊατρικής. Οι γιατροί μας και στα πιο απομακρυσμένα κέντρα υγείας θα μπορούν να συνδεθούν με νοσοκομεία και εξειδικευμένους συναδέλφους τους προκειμένου να κάνουν όχι μόνο τη σωστή διάγνωση, αλλά ακόμα και χειρουργικές επεμβάσεις στους ασθενείς.
Από το ρεπορτάζ ωστόσο προκύπτει πως θα δημιουργήσετε ένα fund για το 5G. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό;
Αναφέρεστε στο «Ταμείο Φαιστός», το οποίο είναι μία καινοτομία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αλλά και της χώρας μας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, που εντάσσεται στο πλαίσιο του Νομοσχεδίου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή και μάλιστα με διευρυμένη πλειοψηφία.
Όπως σας είπα, το 5G θα αποφέρει σημαντικά έσοδα στο Δημόσιο. Υπολογίζουμε πως θα λάβουμε 370 εκατ. ευρώ από την δημοπρασία του φάσματος συχνοτήτων. Περίπου το 25%, δηλαδή, 90 εκατ. ευρώ από αυτά, μαζί με ιδιωτικά κεφάλαια, θα τα αξιοποιήσουμε για να δημιουργήσουμε το Ταμείο «Φαιστός» το οποίο θα επενδύσει σε ελληνικές εταιρείες προκειμένου αυτές να αναπτύξουν γρήγορα, εφαρμογές τεχνολογίας 5G σαν και αυτές που περιγράψαμε προηγουμένως.
Δεν δίνουμε, όμως, μόνο χρήματα αλλά και συγκεκριμένες συχνότητες 5G σε ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια και τις εταιρείες αυτές για να μπορέσουν να αναπτύξουν τις σχετικές αυτές εφαρμογές.
Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι από αυτά που έχουν πάρει τα εύσημα για τις νέες εφαρμογές μέσω του gov.gr. Πόσο έχει προχωρήσει ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός σε σχέση με τον αρχικό σας προγραμματισμό και τι να περιμένουμε το αμέσως επόμενο διάστημα;
Στους πρώτους έξι μήνες λειτουργίας του το gov.gr κυριολεκτικά αγκαλιάστηκε από τους πολίτες. Σε αυτό το διάστημα είχαμε πάνω από έξι εκατομμύρια κλικ, πάνω από 550.000 εγγραφές στην άυλη συνταγογράφηση, πάνω από ένα εκατομμύριο βεβαιώσεις γνησίου υπογραφής και πολλά άλλα τα οποία όχι μόνο έκαναν τις συναλλαγές με το Δημόσιο ευκολότερες, αλλά εξοικονόμησαν και πολλές εργατοώρες τόσο για τους πολίτες, όσο και για τους εργαζομένους του δημοσίου τομέα.
Στόχος μας είναι να φέρουμε το σύνολο των υπηρεσιών του κράτους στο gov.gr το οποίο συνεχίζουμε να εμπλουτίζουμε. Προχωράμε με το Ποινικό Μητρώο, την πιστοποίηση αναπηρίας μέσω ΚΕΠΑ, την στρατολογία, το πιστοποιητικό πολυτέκνων, τα ψηφιακά πτυχία έτσι ώστε μέσω του gov.gr να έχουμε τον πανεπιστημιακό μας τίτλο ψηφιακά, την έκδοση άδειας οδήγησης κ.ά., καθώς η λίστα είναι πολύ μεγάλη ακόμα. Έχουμε κάνει μια καλή αρχή και συνεχίζουμε ψηφιοποιώντας συνεχώς νέες υπηρεσίες.
Τις προηγούμενες μέρες ψηφίστηκε στην Βουλή το νομοσχέδιο για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση. Διαβάζουμε πως μας φέρνετε τον Προσωπικό Αριθμό, την ψηφιακή υπογραφή και άλλα. Μιλήστε μας γι’ αυτά.
Να ξεκινήσουμε εντοπίζοντας ένα από τα βασικά προβλήματα που γεννούν την γραφειοκρατία στην χώρα μας. Όλοι μας είμαστε ταυτοποιημένοι στα διαφορετικά συστήματα και μητρώα του Δημοσίου με πολλούς και διαφορετικούς αριθμούς, όπως τον αριθμό της ταυτότητάς μας, τον ΑΜΚΑ, τον ΑΦΜ, τον Αριθμό Μητρώου Ασφαλισμένου, κ.ά. Για αυτό το λόγο σήμερα, ο πολίτης αναγκάζεται να γίνει ο courier της Δημόσιας Διοίκησης μεταφέροντας χαρτιά από την μία υπηρεσία στην άλλη γιατί αυτές οι υπηρεσίες δεν επικοινωνούν μεταξύ τους.
Αυτό το παράδοξο θα τελειώσει με τον Προσωπικό Αριθμό ο οποίος θα δοθεί σε όλους τους πολίτες, και στα ανήλικα τέκνα, θα δίνεται πλέον στη γέννηση, θα αντικαταστήσει όλους τους αριθμούς που προαναφέραμε και θα μας ακολουθεί διά βίου. Ο Προσωπικός Αριθμός θα βασίζεται στον ΑΦΜ, ενώ μπροστά θα υπάρχουν τρεις αλφαριθμητικοί χαρακτήρες.
Ο αριθμός αυτός, όμως, πηγαίνει χέρι-χέρι με τις νέες ταυτότητες, ο διαγωνισμός για τις οποίες έχει ξεκινήσει και πιστεύουμε ότι θα ολοκληρωθεί σε λιγότερο από δύο χρόνια. Δηλαδή στις αρχές του 2022 θα έχουμε την νέα ταυτότητα στα χέρια μας.
Η ταυτότητα αυτή θα είναι διαφορετική σε σχέση με τη σημερινή, καθώς θα φέρει ψηφιακή υπογραφή διευκολύνοντας την ταυτοποίηση του πολίτη και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές του στα συστήματα του Δημοσίου.
Βρίσκεστε στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση της «Βίβλου του Ψηφιακού Μετασχηματισμού». Τι καινοτόμο περιλαμβάνει και ποιες είναι οι ολοκληρωμένες παρεμβάσεις που υιοθετήσατε και θα υλοποιηθούν;
Η Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού καθιερώνεται μέσω του νομοσχεδίου του υπουργείου μας, ως το βασικό σημείο αναφοράς για την ψηφιακή στρατηγική της χώρας. Σε αντίθεση με κείμενα ψηφιακής στρατηγικής του παρελθόντος, η Βίβλος δεν μένει μόνο σε ευχολόγια. Παρουσιάζει συγκεκριμένα έργα πληροφορικής και δράσεις ψηφιακού μετασχηματισμού, συνολικά άνω των 300, για την αναβάθμιση των υποδομών, για την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων των πολιτών αλλά και «κάθετα» έργα, ανά τομέα πολιτικής, στην Υγεία, την Παιδεία κ.ά., και «οριζόντια» έργα, συνολικά στην Δημόσια Διοίκηση. Αποτελεί λοιπόν τον οδικό χάρτη για την υλοποίηση του Ψηφιακού Μετασχηματισμού της χώρας.
Τα έργα που παρουσιάζονται στην Βίβλο, είναι αποτέλεσμα συνδιαμόρφωσης. Για πρώτη φορά στην ιστορία της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης, προχωρήσαμε σε διαβούλευση με τα υπουργεία, με τις ανεξάρτητες αρχές, με την ακαδημαϊκή κοινότητα, με τους φορείς της αγοράς, αλλά και με τους ίδιους τους πολίτες μέσα από συνεργατικά εργαστήρια προκειμένου να συγκεκριμενοποιήσουμε και να προτεραιοποιήσουμε τα έργα που θα υλοποιήσουν τον εκσυγχρονισμό της Ελλάδας.
Προσαρμόσαμε ήδη την Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού στις ανάγκες που προέκυψαν από την πανδημία καθώς, σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, το σχέδιο θα είχε παρουσιαστεί στις αρχές του τρέχοντος έτους. Προσαρμόσαμε, όμως, και δεύτερη φορά τον σχεδιασμό μας στα νέα δεδομένα χρηματοδότησης που εξασφαλίσαμε από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Πλέον μπορούμε να κάνουμε ακόμα περισσότερα έργα, καθώς διαθέτουμε περισσότερους πόρους και αυτά τα έργα τα εντάξαμε στον σχεδιασμό μας.
Ο κόσμος μας αλλάζει και εξελίσσεται συνεχώς. Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε την τεχνολογία προκειμένου να εκσυγχρονίσουμε το Κράτος, να φέρουμε την Ελλάδα στο σήμερα και να ατενίσουμε το αύριο με αισιοδοξία.