FASHION THEN AND NOW! A BRIEF HISTORICAL RETROSPECTIVE

Με αφορμή το θάνατο του Karl lagerfelf, τον Κάιζερ της διεθνούς σκηνής, όπως τον αποκαλούν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, σκέφτηκα να κάνω μια σύντομη αναδρομή, σε έναν χώρο που έχει την δίκη του ιστορία και εξέλιξη μέσα στους αιώνες.

Χρήμα, δόξα, στυλ, επιδείξεις και περιοδικά, συνθέτουν την εικόνα της μόδας, σε παγκόσμια κλίμακα. Επιχειρηματίες, fashion bloggers, σχεδιάστριες, ηθοποιοί και στελέχη επιχειρήσεων, καθορίζουν τις τάσεις, «κινούν» τα νήματα, ασκούν την μεγαλύτερη επιρροή στο καταναλωτικό κοινό, που είναι οι γυναίκες. Σε αυτό προστίθενται οι fashion bloggers. Ορισμένες είναι ιδιαίτερα χαρισματικές στον τομέα της ενημέρωσης και του στυλ.

Σε αυτό το παζλ όμως έχουν προστεθεί και κάποιες, που είναι άχρηστες βίζιτες, ψώνια και εντελώς χαζές, με αποτέλεσμα να επιδρούν αρνητικά στην όλη υπόθεση. Φυσικά δεν μπορεί να τις σταματήσει κάποιος, γιατί δρουν ανεξέλεγκτα και χωρίς μέτρο. Δυστυχώς είναι πολλές.

Συχνά ακούς, ότι η μόδα ανακυκλώνεται, δεν έχει να προσφέρει κάτι και η κρίση των αξιών και θεσμών, που βιώνουμε σαν χώρα, αλλά και σαν Ευρώπη γενικότερα την έχει επηρεάσει πολύ.

Πιο παλιά είχαμε τους Οίκους μόδας, να δίνουν το έναυσμα για στυλ τάσεις αλλά και δημιουργία θεσμών, πάνω στην βιομηχανία της. Η Coco Chanel, ο Christian Dior, ο εμβληματικός Yves Saint Laurent, επέβαλαν και κυριαρχούσαν στα διεθνή ντεφιλέ, όταν ο τύπος ακολουθούσε και δεν ήταν τόσο επιτακτικός όσο είναι σήμερα. Δυστυχώς οι καταστάσεις άλλαξαν.

Περιοδικά όπως η βρετανική Vogue, το MADAME FIGARO, το ELLE, το Bazaar και το Marie Claire, έχουν πλέον τον πρώτο λόγο.

Στην Ελλάδα της κρίσης και της απαξίωσης, κανένα κράτος και καμία κυβέρνηση, δεν βοήθησε τον χώρο ουσιαστικά. Ονόματα όπως ο Μιχάλης Ασλάνης, ο Billy Bo, ο Μιχάλης Πολατώφ και ο Νίκος Αποστολόπουλος, έδωσαν το δικό τους στίγμα και καθιέρωσαν την Ελλάδα, στα διεθνή defile. Σε αυτό μπορούμε να προσθέσουμε, τον τίτλο που πήρε η πανέμορφη Ειρήνη Σκλίβα, «Μις Υφήλιος» 1996 και την διεθνή καριέρα που έκαναν, τόσο η Έλενα Κουντουρά, όσο και η Βίκυ Κουλιανού. Σήμερα, το όνομα της χώρας, πρεσβεύεται επάξια από την Σήλια Κριθαριώτη, την Μαίρη Κατράντζου, την Ναυσικά Σκούρτη και την Σοφία Κοκοσαλάκη.

Σε αυτό το σημείο, θέλω να προσθέσω, το ρόλο που έπαιξε η σειρά «Sex And The City». Η ενδυματολόγος Patricia Field, τόλμησε να συνδυάσει τα αταίριαστα, να λανσάρει τα Manolo Blahnik και να κάνει την Sara Jessica Parker, fashion icon, σε όλο τον πλανήτη.

Δυνατά όμως παραδείγματα στυλ, προοπτικής, εμβέλειας, παρουσίασης και πάθους επιβολής, έχουμε και εδώ. Θα αναφέρω κάποιες, οι οποίες τυγχάνει να είναι πρότυπα επιχειρηματικότητας και στυλ. Η Ελεονώρα Παπαδόπουλου (EFD PAPADOPOULOS), η Φαίη Ψυχοπούλου (AMMON ZEUS), η Σοφία Ζαχαράκη ( αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ), η Ευαγγελία Αραβανή, η Κατερίνα Παναγοπούλου και η Έλενα Ράπτη.

Αυτές είναι μερικές Ελληνίδες, οι οποίες έχουν ενσωματώσει την μόδα στην καθημερινότητα τους με επιτυχία. Ο κατάλογος είναι μεγάλος, αλλά δε θα ήθελα, να επεκταθώ παραπάνω. Οι περισσότεροι σχεδιαστές ανά τον κόσμο, πιστεύουν ότι το στυλ είναι έμφυτο, ότι τις τάσεις τις ακολουθείς χωρίς υπερβολή και τα πρότυπα, τα δημιουργείς εσύ. Τα συμπεράσματα δικά σας.

10
10