Το Sani Gourmet Festival υποδέχεται φέτος δέκα έντονα ανερχόμενους διεθνείς chef, που θα παρουσιάσουν περισσότερα από 70 κορυφαία πιάτα. Λάβετε θέσεις!
Egon Van Hoof: Γνήσιο μεράκι
Τo πρώτο αστέρι Michelin φαινομενικά ήταν εύκολη υπόθεση για τον Egon Van Hoof, πίσω του όμως κρύβεται πολλή δουλειά. Ο Egon Van Hoof γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ολλανδία, έξω από το Άμστερνταμ. Από μικρός ήξερε τι ήθελε να κάνει στη ζωή του και όταν του δόθηκε η ευκαιρία να δουλέψει σε εστιατόριο, την άρπαξε. Ξεκίνησε στο Old Rosmolen, στην πόλη Χόορν, δίπλα στον chef Constant Fonk, από τον οποίο έμαθε πολλά και αναθεώρησε άλλα. Έτσι άρχισε το γαστρονομικό του ταξίδι, που συνεχίστηκε ακόμα πιο εντυπωσιακά.
Τα επόμενα 6,5 χρόνια βρέθηκε σ’ ένα σχετικά νέο εστιατόριο, το Ron Blaauw, με κλασικές βάσεις αλλά καινοτόμο στον τομέα της προετοιμασίας. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του εκεί εξελίχθηκε, βελτιώνοντας την αντίληψή του σε σχέση με τη δημιουργικότητα και τη γεύση. Έχοντας ήδη μαζέψει αρκετές εμπειρίες, του ζητήθηκε να γίνει chef στο εστιατόριο Aan de Poel, όπου παρέμεινε για τα επόμενα επτάμισι χρόνια. Εκεί έμαθε να λειτουργεί, εκτός από head chef, και ως manager, διαχειριζόμενος αποτελεσματικά την ομάδα του.
Το 2015 αποφάσισε να ανοίξει το MOS, ένα εστιατόριο που με την κατάλληλη τοποθεσία, διακόσμηση και κουζίνα θα πρόσφερε την απόλυτη γαστρονομική εμπειρία.
Ήταν η στιγμή να ξεκινήσει κάτι δικό του, που θα τον γέμιζε ολοκληρωτικά. Μαζί με τον συνέταιρό του σκέφτηκαν να δημιουργήσουν ένα εστιατόριο που με την κατάλληλη τοποθεσία, διακόσμηση και κουζίνα θα πρόσφερε την απόλυτη γαστρονομική εμπειρία. Αυτό ήταν το MOS στο νησάκι Ijdok του Άμστερνταμ. Οι προσπάθειές τους απέδωσαν καρπούς και ύστερα από μόλις ενάμιση έτος λειτουργίας κέρδισε το πρώτο αστέρι Michelin. Το μότο του Egon είναι “Work hard, play harder” (δούλεψε σκληρά, παίξε σκληρότερα) κάτι που καταφέρνει πολύ καλά.
INFO:
23-25 Ιουνίου Εστιατόριο Ντομάτα, Sani Marina
Adam Byatt: Πάθος για γεύση
Με βραβευμένα εστιατόρια στο ενεργητικό του, ο Adam Byatt επέλεξε το επάγγελμά του χάρη στην πρώιμη έκθεση του στην μαγειρική τέχνη, μέσα στην οικογένειά του.
Ο Adam Byatt γνωστός για την αφοσίωσή του στη σύγχρονη βρετανική κουζίνα, είναι ένας από τους πιο συναρπαστικούς chef του Λονδίνου. Μεγάλωσε σε οικογένεια με παράδοση στη μαγειρική, καθώς η μητέρα του ήταν επαγγελματίας chef και ο παππούς του μάγειρας στο στρατό.
Ξεκίνησε κάνοντας την πρακτική του στο Claridge’s και συνέχισε με τον Phil Howard στο Square, εστιατόριο 2 αστεριών Michelin στο Mayfair του Λονδίνου. Παρουσίασε την εποχιακή, βιώσιμη φιλοσοφία του με το άνοιγμα του πρώτου του εστιατορίου, Thyme, το 2004. Έχοντας επιτύχει να προβληθεί και να καταξιωθεί τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, επέστρεψε στο Clapham Old Town με το εστιατόριο Trinity το 2006, με εξίσου μεγάλη επιτυχία. Τρίτο του εγχείρημα το Bistro Union, το 2011, ενώ το Upstairs at Trinity βραβεύτηκε με το Bib Gourmand Award.
Το εστιατόριο του Upstairs at Trinity ψηφίστηκε μέσα στα δέκα καλύτερα εστιατόρια στο Λονδίνο από το Hardens και το Zagat και συμπεριλήφθηκε από τους Times στα 100 καλύτερα εστιατόρια στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Το τελευταίο κατέχει πλέον το πρώτο αστέρι Michelin, καθώς και τρία ΑΑ βραβεία μεταξύ άλλων. Ψηφίστηκε μέσα στα δέκα καλύτερα εστιατόρια στο Λονδίνο από το Hardens και το Zagat και συμπεριλήφθηκε από τους Times στα 100 καλύτερα εστιατόρια στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Adam Byatt πρόσφατα χαρακτηρίστηκε από την Imbibe ως Restaurant Personality of 2017, ως αναγνώριση της προσφοράς του στο γαστρονομικό πεδίο του Λονδίνου, αλλά και την επιμονή του να διδάσκει τις γαστρονομικές του πρακτικές σε νέους chef.
INFO:
23-25 Ιουνίου Εστιατόριο Byblos Caviar, ξενοδοχείο Porto Sani
Stefano Deidda: Κάρμα
Σπούδασε νομικά, αλλά ο κρυφός πόθος του ήταν πάντα η κουζίνα. Και την κατέκτησε, αποκτώντας φέτος το πρώτο του αστέρι Michelin. Ο Stefano Deidda είχε κρυφή επιθυμία ν’ ασχοληθεί με τη γαστρονομία, ωστόσο σπούδασε νομικά. Με το πέρας των σπουδών του αποφάσισε να γραφτεί στο προχωρημένο τμήμα γαστρονομίας της Alma International School of Italian Cuisine, στην Πάρμα, απ’ όπου αποφοίτησε πρώτος στην τάξη του, έχοντας διευθυντή το διάσημο Ιταλό chef Gualtiero Marchesi, ο οποίος θεωρείται ιδρυτής της σύγχρονης ιταλικής κουζίνας. Ξεκινώντας την επαγγελματική του διαδρομή οδηγήθηκε πρώτα στο εστιατόριο του Principe di Savoia, ξενοδοχείου 5 αστέρων στο Μιλάνο. Στη συνέχεια μεταπήδησε στο Sadler Milano, ένα εξαιρετικό εστιατόριο με δύο αστέρια Michelin. Μετά απ’ αυτή την εμπειρία μετακόμισε στη λίμνη Γκάρντα και στο Relais & Chateaux Villa Fiordaliso, βραβευμένο με ένα αστέρι Michelin. Η επόμενη δουλειά του ήταν στο Orta San Giulio, στη Νοβάρα, και στο εστιατόριο Villa Crespi, με 2 αστέρια Michelin. Τελευταίος σταθμός του η Ισπανία και το τρεις φορές βραβευμένο με αστέρια Michelin εστιατόριο Lasarte του Martin Berasategui. Τέλος, τα τελευταία πέντε χρόνια είναι ο chef του εστιατορίου Dal Corsaro Cagliari και Bistrot Fork.
INFO:
23-25 Iουνίου Εστιατόριο Asian, Sani Marina
Anthony Jehanno: Επιτυχημένη διαδρομή
Ο δρόμος για το αστέρι Michelin ήταν για τον Anthony Jehanno γεμάτος ταξίδια και εμπειρίες.
O Anthony Jehanno είχε πάθος με τη μαγειρική και από την εφηβεία του ήταν προσανατολισμένος ν’ ασχοληθεί με τη γαστρονομία. Στα 16 του ξεκίνησε να εργάζεται σε εστιατόρια, ενώ το 1998 μαθήτευσε για δύο χρόνια δίπλα στο φημισμένο Jean Luc-Larvoir, στο βραβευμένο εστιατόριο “L’Auberge”, στη Βρετάνη. Στη συνέχεια έφυγε για τις Κάννες και το εστιατόριο “L’Οasis”, στο πλάι του δύο φορές βραβευμένου με αστέρι Michelin, Stephane Raimbault.
Επόμενος σταθμός του ήταν το “Les Santons”, όπου κάλυψε τη θέση του ζαχαροπλάστη για διάστημα οκτώ μηνών, για ακόμα μία φορά μαζί μ’ έναν βραβευμένο με Michelin chef, τον Claude Terrier. Είχε έρθει, όμως, η στιγμή να κάνει το επόμενο βήμα του, κι έτσι ανέλαβε τη θέση του chef de partie με head chef τον Benoit Witz στο “Hostellerie de l’ Abbaye de la Celle”. Καθώς το εστιατόριο είναι μέλος του ομίλου του Alain Ducasse, δεν άφησε την ευκαιρία ανεκμετάλλευτη. Για ένα μήνα μετακόμισε στη Νέα Υόρκη, όπου υπό τις οδηγίες του Ducasse και της Elena Didier συμμετείχε στη δημιουργία του μενού για το πολυτελές ξενοδοχείο “Essex House”. Μέχρι το 2005 εργαζόταν ως sous chef στα εστιατόρια του Ducasse στο Παρίσι και το Λονδίνο.
Μετά από πολλές διακρίσεις και βραβεία, το 2017 κέρδισε το πρώτο του αστέρι Michelin.
Έχοντας συλλέξει πολλές εμπειρίες, συνέχισε το γαστρονομικό του ταξίδι στο “Greenhouse Restaurant”, στο Λονδίνο, μαζί με τον Antonin Bonnet, για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Το Μάιο του 2010 άνοιξε το δικό του εστιατόριο, “Terre-Mer”. To 2011 κέρδισε το βραβείο “Bib Gourmand” που απονέμεται σε εστιατόρια με εξαιρετική ποιότητα και χαμηλές τιμές, το 2015 του απονεμήθηκαν δύο σκούφοι από το “Gault & Millau” και το 2016 το “Talent Young Chef of 2016”. Τέλος, το 2017 κέρδισε το πρώτο του αστέρι Michelin.
INFO:
23-25 Ιουνίου Εστιατόριο Water, ξενοδοχείο Sani Asterias
Robert Maas: Road movie
Ταινία δρόμου θυμίζει η διαδρομή του Robert Maas στη γαστρονομία. Με κατάληξη, φυσικά, το πρώτο του αστέρι Michelin.
Γεννημένος το 1980 στην Κολωνία, ο Robert Maas εγκατέλειψε το πανεπιστήμιο για να ακολουθήσει το όνειρό του, στα 22 του χρόνια. Μετά την τριετή του πρακτική μετακόμισε στο Λονδίνο, σε εστιατόριο με αστέρι Michelin, ώστε να μπορέσει ν’ αναπτύξει τις ικανότητές του.
Το 2009 έφυγε για το Παρίσι, ύστερα από ένα μικρό πέρασμα από τη γενέτειρά του, όπου εργάστηκε κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής σεζόν σε εστιατόριο επίσης βραβευμένο με αστέρι, για να φύγει εκ νέου, για τη Νέα Υόρκη αυτήν τη φορά, σε εστιατόριο με τρία αστέρια Michelin. Το 2010 επέστρεψε στη Κολωνία και ξεκίνησε να εργάζεται σαν sous chef σ’ ένα καινούργιο γαλλικό εστιατόριο, όπου γρήγορα αναβαθμίστηκε σε chef. Μετά από δύο χρόνια σκληρής δουλειάς, αποφάσισε ν’ ανοίξει το δικό του εστιατόριο κι αυτό έγινε στη Βόννη, όπου εγκαινίασε το Remise, το Μάρτιο του 2015.
Τα εμπνευσμένα και μοντέρνα πιάτα του χάρισαν το 2016 το πρώτο βραβείο Michelin.
Τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου, στον ίδιο χώρο, εγκαινίασε το EQUU, με το οποίο το 2016 κέρδισε το πρώτο αστέρι Michelin, χάρη στα εμπνευσμένα και μοντέρνα πιάτα του.
INFO:
23-25 Ιουνίου Εστιατόριο Katsu, Sani Marina
Διαβάστε την συνέχεια στο andro.gr