ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΛΑΜΠΡΑΚΑΚΗ: «ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΜΑ»

Η Ευαγγελία Λαμπρακάκη σπούδασε Νομική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στο τμήμα Νομικών και Οικονομικών Επιστημών. Διατηρεί δικηγορικό γραφείο στην Θεσσαλονίκη και είναι ενεργό και μάχιμο μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, και αναλαμβάνει υποθέσεις σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, και ειδικεύεται ως επι το πλείστον σε υποθέσεις οικογενειακού και ποινικού Δικαίου.

Ομιλεί τρεις ξένες γλώσσες, Αγγλικά, Γερμανικά, και Ιταλικά, ενώ έχει και λίγες γνώσεις της Ισπανικής γλώσσας.  Το έτος 2014 εκλέχθηκε Κοινοτική σύμβουλος στο 5’ Δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Θεσσαλονίκης και διατέλεσε σύμβουλος, έως και το 2019, ως πρόεδρος Αθλητισμού και το έτος 2019, ήταν υποψήφια Δημοτική σύμβουλος στον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Με την πρώτη ματιά, καταλαβαίνεις ότι πρόκειται για μια γυναίκα δυναμική και ευφυή, με ανεπτυγμένο όμως το αίσθημα του δίκαιου και με κοινωνικές ευαισθησίες.

Το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε άνοδο στα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας;

Τα τελευταία έτη παρουσιάζεται έξαρση στις υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας στην χώρα μας, που δυστυχώς πολλές φορές έχουν ως αποτέλεσμα τον θάνατο του θύματος.
Ειδικά μετά τον περιορισμό μας λόγω του covid, τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας παρουσίασαν δραματική άνοδο, λόγω των οικονομικών προβλημάτων που προέκυψαν, αλλά και επειδή όλη αυτή η πρωτόγνωρη κατάσταση έφερε στην επιφάνεια ψυχολογικά προβλήματα των θυτών.

Δυστυχώς βλέπουμε έξαρση περιστατικών πλέον και σε οικογένειες υψηλού μορφωτικού και οικονομικού επιπέδου.
Ενδοοικογενειακή βία, είναι η τέλεση αξιόποινης πράξης σε βάρος μέλους της ίδιας οικογένειας δηλαδή συζύγους, γονείς, αδέρφια και γενικότερα συγγενείς.

Ως ενδοοικογενειακή βία χαρακτηρίζεται κάθε σωματική, σεξουαλική ή ψυχολογική βία.

Δυστυχώς έχουμε γενικότερη έξαρση της βίας, βλέπουμε δηλαδή περιστατικά βίας γενικότερα (μεταξύ συζύγων, αθλητική βία, βία μεταξύ συνανθρώπων και βία κατα των ζώων).

Τι θα συμβουλεύατε στα θύματα και πως μπορείτε να βοηθήσετε τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας;

Τα θύματα πρέπει να γνωρίζουν ότι η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί αυτεπάγγελτα διωκόμενο αδίκημα και δεν είναι αναγκαίο να υποβληθεί μήνυση.  Επίσης ο νόμος προστατεύει τα θύματα, απαγορεύοντας στο άτομο που τους κακοποιεί, να τους πλησιάζει, ( με την διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων), όπως θα πρέπει να γνωρίζει, ότι το αδίκημα εμπίπτει στην αυτόφορη διαδικασία με την οποία ο δράστης μπορεί να συλληφθεί εντός 48 ωρών και να οδηγηθεί στον εισαγγελέα, ο οποίος θα τον παραπέμψει στο δικαστήριο. Επίσης μπορεί να διατάξει την προσωρινή του κράτηση εφόσον κρίνει ότι είναι επικίνδυνος να διαπράξει εκ νέου την πράξη. Ο νόμος δίνει την δυνατότητα της ποινικής διαμεσολάβησης, η οποία είναι ουσιαστικά μια απόπειρα συμφιλίωσης του δράστη με το θύμα.

Θα πρέπει τα θύματα να απευθυνθούν σε δικηγόρο;

Καλό είναι τα θύματα να απευθυνθούν σε δικηγόρο, ο οποίος θα τους ενημερώσει για τα δικαιώματα τους, και την προστασία που τους παρέχει ο νόμος και μπορεί να τους προτείνει και συνεργασία με ψυχολόγους και παιδοψυχολόγους, όπου βέβαια κρίνεται απαραίτητο.

Όταν οι καταγγέλλουσες δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, τι ενέργειες πρέπει να κάνουν;

Όπως προείπα το αδίκημα της ενδοοικογενειακής βίας είναι αυτεπάγγελτο και δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο κόστος.  Όμως ακόμη και στις περιπτώσεις που το θύμα φοβάται να καταγγείλει τον δράστη στην αστυνομία, είτε για λόγους οικονομικούς και κοινωνικούς είτε ακόμη και επειδή φοβάται για την ίδια του την ζωή, η είναι εγκλωβισμένο οικονομικά, θα πρέπει να απευθυνθεί σε κάποιον δικηγόρο ο οποίος θα το συμβουλέψει, θα το καθοδηγήσει και θα το προστατέψει. Αν χρειαστεί ακόμη και αφιλοκερδώς, αφού το επάγγελμα του δικηγόρου αποτελεί καταρχήν λειτούργημα και ταυτόχρονα υποχρέωση. Οπότε οποιαδήποτε γυναίκα αισθάνεται ότι κινδυνεύει, μπορεί να απευθυνθεί στο γραφείο μας.

INFO:

Δικηγορικό γραφείο
Ευαγγελία Λαμπρακάκη
Βας. Ηρακλείου 19
54351 Θεσσαλονίκη