ΕΝΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΟ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙ ΣΤΗ ΜΥΚΟΝΟ!

Το παρεκκλήσι που βρίσκεται εντός του ξενοδοχείου Kalesma Mykonos εικονογραφήθηκε με μία βυζαντινή-tribal εκδοχή με κυρίαρχο το αυστηρό μαύρο χρώμα και αναφορά στα Πάθη της Μεγάλης Εβδομάδας. Το αποτέλεσμα είναι αισθητικά καινοτόμο και καλλιτεχνικά προσεγμένο.

Tα ελληνικά αρχοντικά νησιώτικα σπίτια, αυτά που στις διακοπές μας τα χαιρόμαστε για την αρχιτεκτονική τους αρτιότητα και αποτελούν φορέα ενός σημαντικού παρελθόντος φιλοξενούσαν ένα μικρό ή μεγαλύτερο εικονοστάσι εκφράζοντας έτσι τη λατρεία και την ευγνωμοσύνη τους στο Θείο.

Πρόκειται για μια παράδοση που μπορεί να έλκει την καταγωγή της από το παρελθόν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να προσαρμοστεί στο σήμερα. Οι ιδιοκτήτες του Kalesma Mykonos πήραν έμπνευση από το συγκεκριμένο έθιμο και θέλησαν να αποδώσουν τον δικό τους φόρο τιμής στην παράδοση και τη θρησκεία χτίζοντας τον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου σε κεντρική θέση μέσα στο ξενοδοχείο.

Αυτό ήταν το πρώτο βήμα, όμως, τώρα έρχεται και το δεύτερο κι ακόμη πιο πρωτοποριακό. Το παρεκκλήσι εικονογραφήθηκε από τον graphic designer/iIlustrator Γεράσιμο Χατζή, τη μουσική επένδυση ανέλαβε ο Στέφανος Γιακουμάκης, ενώ το έργο εμπνεύστηκαν οι ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου και η δημιουργική ομάδα πίσω από την υλοποίηση του Kalesma Mykonos.

Τα Πάθη της Μεγάλης Εβδομάδας

Το έργο έχει αναφορές στη λατρευτική ζωφόρο των αρχαίων ναών με το κύριο σώμα να αφηγείται τα Πάθη Της Μεγάλης Εβδομάδας. Η συνολική αισθητική προσέγγιση και λειτουργική απεικόνιση του έργου είναι σύμφωνη με το brand narrative του Kalesma Mykonos όπως αυτό συνδιαμορφώθηκε με τη συνδρομή των Saint of Athens, K-Studio & Βαγγέλη Μπόνιου του Studio Bοnarchi.

Πρόκειται για ένα έργο με ουσιαστική καινοτομία που εκτός από τη θρησκευτική του σημασία αποτελεί και ένα έργο τέχνης που χαρίζει στους επισκέπτες μια συγκλονιστική αισθητική εμπειρία.

Σε σχετική δήλωσή της για το εγχείρημα, η Σοφία Κουσαθανά αναφέρει: “Το εικονογραφικό πρόγραμμα το εμπνεύστηκα από την περίοδο της Διάβασης ή του Πάσχα όπως είναι γνωστό στη δική μας θρησκευτική παράδοση, ένα πολύ δυνατό μήνυμα που έχει βασική θέση στο χριστιανικό δόγμα και αποτελεί το κύριο θέμα της Καινής Διαθήκης και των ιερών κειμένων.

Για κάθε βαθιά θρησκευόμενο άνθρωπο, όπως είμαι εγώ, το μήνυμα της Σταύρωσης και της Ανάστασης δίνει νόημα κι ελπίδα στη ζωή μας και τις μικρές ή μεγάλες διακυμάνσεις της. Το εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου εκτός από τους Έλληνες επισκέπτες μας που μπορούν να ταυτιστούν με τη θρησκευτική του υπόσταση, αφορά και τους ξένους καλεσμένους μας καθώς οι εικόνες εκπληκτικής τεχνικής, όπως τις αποτύπωσε ο δεξιοτέχνης αγιογράφος μας, σε συνδυασμό με την πρωτότυπη μουσική που δημιουργήθηκε ειδικά για την ακουστική επένδυση του ναού, θεωρώ ότι θα τους κινήσει το ενδιαφέρον αλλά και τον θαυμασμό ως ένα εντυπωσιακό έργο τέχνης“.

Η ηχητική επένδυση

Όσο για την ηχητική επένδυση που δημιουργήθηκε για τον ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου, αυτή κυριαρχείται από τις αισθητικές δονήσεις του περιβάλλοντος στο οποίο θα ακούγεται, με τον ήχο του νερού και του αέρα να δίνουν τον τόνο.

Το έργο ακολουθεί, συμπληρώνει και προβάλλει την προγραμματική οπτική αφήγηση της ευρηματικής αγιογραφίας, η οποία απεικονίζει την πορεία του Ιησού τη Μεγάλη Εβδομάδα με θεματικούς άξονες την Υποδοχή της Κυριακής των Βαΐων, τον Μυστικό Δείπνο, τη σύλληψη του Ιησού και τη Σταύρωση, τον Επιτάφιο Θρήνο, την Ταφή και την Ανάσταση.

Οι χορωδιακές φωνές και τα όργανα ευρωπαϊκής ορχήστρας που έχουν επιλεγεί για να αναπτύξουν τους συγκεκριμένους άξονες ενισχύουν, υπογραμμίζουν και συμπληρώνουν τη μοναδική εμπειρία της μυσταγωγίας και κατάνυξης που υποβάλλει και εκπέμπει ένας τόσο ιδιαίτερος χώρος λατρείας.

Διαβάστε περισσότερα στο andro.gr