Ο πρωθυπουργός δήλωσε στην κυρία Φ.Γεννηματά πως τον Δεκέμβριο θα ανοίξει το ζήτημα εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.
Με δεδομένο πως θα τροποποιηθεί το οικείο άρθρο του Συντάγματος, ώστε η εκλογή να επιτυγχάνεται με 151 ψήφους, η αναζήτηση συναινέσεων έχει αναμφίβολα πολιτική βαρύτητα, αλλά δεν είναι τυπικά απαραίτητη. Η κυβερνητική πλειοψηφία αρκεί.
Ο πρωθυπουργός θα κληθεί να κάνει μια σειρά από επιλογές που τελικά θα καθορίσουν την απόφαση του.
Πρώτον: θα είναι πολιτικό ή μη πολιτικό πρόσωπο; Θα είναι ένα άτομο—άνδρας ή γυναίκα– από τον χώρο της ενεργούς πολιτικής ή από τον χώρο της Επιστήμης και του Πολιτισμού;
Αν ο Κυρ.Μητσοτάκης επιλέξει το δεύτερο, κανένα πρόβλημα. Υπάρχουν πολλοί άξιοι Έλληνες, με διεθνές κύρος, που θα τιμούσαν τον προεδρικό θώκο. Και στο πρόσωπο τους θα επιτευχθεί μια ευρύτερη συναίνεση.
Ούτως ή άλλως στο πρωθυπουργικοκεντρικό πολιτικό μας σύστημα, οι αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι περιορισμένες.
Αν επιλέξει πρόσωπο από τον χώρο της πολιτικής, θα είναι υποχρεωμένος να προχωρήσει και σε μια δεύτερη, κρίσιμη επιλογή. Θα είναι από τον χώρο της Κεντροδεξιάς ή της Κεντροαριστεράς;
Είναι προφανές πως σε αυτήν την περίπτωση το αποκλειστικό κριτήριο της επιλογής είναι η αποδοχή που θα έχει το προτεινόμενο πρόσωπο από την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, από το στελεχικό δυναμικό του κόμματος και τους ψηφοφόρους.
Γιατί, κινδυνεύει σε αυτήν την περίπτωση να υποστεί ο πρωθυπουργός πολιτική ήττα;
Η ψηφοφορία είναι ονομαστική, δηλαδή φανερή. Συνεπώς, όποιος ή όποιοι αποτολμήσουν να μην πειθαρχήσουν στην πρωθυπουργική επιλογή, θα εξαερωθούν πολιτικά, πάραυτα.
Κανένας βουλευτής δεν αμφισβητεί τον πρωθυπουργό του, που έχει εκλεγεί πανηγυρικά, μόλις πριν από οκτώ μήνες.
Συνεπώς, όσοι σκέπτονται να παίξουν τέτοια παιχνιδάκια για να προωθήσουν την υποψηφιότητα του Π. Παυλόπουλου, θα ρισκάρουν την πολιτική τους σταδιοδρομία.
Τα μηνύματα που προσπαθούν να στείλουν, με απλά λόγια, δεν τα διαβάζει κανένας. Ο Κυρ.Μητσοτάκης έκανε μια δύσκολη και μοναχική επιλογή το 2015 και δικαιώθηκε πλήρως, στα μάτια αυτών που τον ψήφισαν.
Σήμερα, που είναι παντοδύναμος, δεν θα ακυρώσει την προηγούμενη στάση του. Άλλωστε, το όνομα του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας έχει συνδεθεί με την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
Τελεία-παύλα.
Αν μάλιστα ο Κυρ. Μητσοτάκης θελήσει ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας—γυναίκα ή άνδρας—να προέρχεται από την Κεντροαριστερά, είναι δεδομένη η συναίνεση του μεγαλύτερου μέρους των βουλευτών του ΚΙΝΑΛ, ώστε να επιτευχθεί μια ευρεία πλειοψηφία.
Έτσι, νομίζω πως ο πρωθυπουργός θα αντιμετωπίσει πρόβλημα στο συγκεκριμένο ζήτημα μόνον από βουλευτές του κόμματος του που θα εκτελούν αποστολή αυτοκτονίας.
Από βουλευτές—καμικάζε.
Αλλά σήμερα ποιος είναι διατεθειμένος να θυσιαστεί άσκοπα; Ποιος είναι πρόθυμος να απολέσει τα βουλευτικά του προνόμια, στο όνομα κάποιων προσωπικών ή άλλων σχέσεων;
Έχω την αίσθηση πως ο πρωθυπουργός έχει την άνεση να επιλέξει ένα πρόσωπο για τον προεδρικό θώκο, χωρίς την πίεση του αριθμού 180 και κυρίως χωρίς τον φόβο διαρροών, σε μια ονομαστική ψηφοφορία.
Όσοι αυτοκαταστροφικοί, σχεδιάζουν την αποστολή σχετικών απειλητικών «μηνυμάτων», ας γνωρίζουν πως ο Κυρ.Μητσοτάκης έχει όλα τα ατού στα χέρια του.
Πηγή: liberal.gr