Συνυφαίνοντας υψηλή γαστρονομική τέχνη και ευφυές design, αυτές είναι οι εστιατορικές διευθύνσεις που από την πρώτη τους εμφάνιση έδειξαν ότι ήρθαν για να αφήσουν το αποτύπωμά τους.
Αντιμετωπίζω κάθε νέα άφιξη ως μία εξαιρετικά εύγευστη ευκαιρία για σύνδεση. Για ανακάλυψη νέων γαστρονομικών προορισμών, εξερεύνηση του τρόπου που ο κάθε σεφ επιλέγει να αξιοποιήσει τις πρώτες ύλες τις οποίες διαθέτει σε περιβάλλοντα με ευφυές design και σύγχρονη αρχιτεκτονική. Τις τελευταίες εβδομάδες, ο γαστρονομικός χάρτης Αθήνας άνοιξε την αγκαλιά του σε ακόμα περισσότερες διευθύνσεις. Εμείς, ξεκινάμε την χρονιά ανακαλύπτοντας τες.
Atelier Papaioannou
Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο βυθός της θάλασσας κι όλα εκείνα που συντίθεται με ιδιαίτερη μαεστρία εντός κι εκτός των νερών του βρήκαν το δικό τους lush καταφύγιο στο κέντρο της Αθήνας. Ο λόγος, φυσικά, γίνεται για το ολόφρεσκο Atelier Papaioannou, το οποίο άνοιξε τις φιλόξενες πόρτες του λίγο πριν από τα Χριστούγεννα στην κοσμοπολίτικη Στοά Σπυρομήλιου. Σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα σημεία της Αθήνας, ο Γιώργος Παπαϊωάννου και η S | One Hospitality παρουσιάζουν μία γευστική κάρτα με άρωμα νοσταλγίας κι υδάτινο αποτύπωμα. Ο ροφός αχνιστός με κυδωνάτες πατάτες, η ρεβιθάδα με καπόνι και σέσκουλα, το ψάρι παϊδάκι με άγρια χόρτα εποχής συνηγορούν προς αυτή την κατεύθυνση. Ένα ταξίδι στον πλούτο των ελληνικών θαλασσών.
Yphes Restaurant
Υπάρχει κάτι πιο σαγηνευτικό από την υφή, αυτή την απαλή αίσθηση που η αφή αβίαστα καταφέρνει να μεταφέρει από το άγγιγμα σε όλο μας το σώμα; Ίσως, η γεύση να τη συναγωνίζεται. Σε κάθε περίπτωση, την απάντηση στο προαναφερθέν ερώτημα προσπαθεί να δώσει το Yphes Restaurant, ένα εκλεκτικό εστιατόριο στον πυρήνα της πόλης. Ακριβώς δίπλα από το επίσης φρέσκο (και πεντάστερο) Emerald Hotel Athens, οι Yphes σερβίρουν αστικές γεύσεις με μεσογειακό αέρα και ανανεωτική διάθεση. Η σαλάτα παντζάρι συναντά το κριθαρότο γαρίδας σε έναν γευστικό χορό που ξεδιπλώνεται εντός ενός χώρου new-age διακοσμητικής αισθητικής με σύγχρονες πινελιές from head to toe.
Bacanal
Κάτι πολύ νόστιμο μαγειρεύεται εδώ και λίγες εβδομάδες στο ισόγειο του Εμπορικού Κέντρου Λαιμού στο Κολωνάκι. Ηθικοί αυτουργοί ο, δημιουργός του Doors και του 4711, Ανδρέας Ανδρουλακάκης και ο επιχειρηματίας Γιώργος Παπαχριστοφόρου. Οι δυο τους ενώνουν δυνάμεις και παρουσιάζουν το Bacanal, ένα εστιατορικό μικρο-σύμπαν στο οποίο τα πιάτα φλερτάρουν με την to-share διάθεση σας και κάθε μπουκιά συγχρονίζεται με τις μουσικές που σε smooth ρυθμό απολαμβάνετε παράλληλα. Στην κουζίνα, οι γευστικές προτάσεις του Διονύση Κοκαλάρα προσανατολίζονται προς τη σύγχρονη ψαροφαγία και τις μεσογειακές επιλογές. Nose-to-tail φιλοσοφία για πλήρη αξιοποίηση κάθε στοιχείου του ψαριού, έμφαση στα ωμά για εκπληκτικό ταρτάρ λευκού ψαριού και μία ασυναγώνιστη σαλάτα Σπανακόπιτα με χειροποίητο φύλλο πρωταγωνιστούν.
Lykovrisi Glyfada
Φέροντας τη σπουδαία της ιστορία σε κάθε τετραγωνικό εκατοστό της λαμπερής έκτασης του, η εμβληματική Lykovrisi της πλατείας Κολωνακίου απέκτησε ένα εύγευστο αδερφάκι – αυτή τη φορά στη Γλυφάδα, στο νούμερο 34 της δημοφιλούς οδού Γρηγορίου Λαμπράκη. Το ασύγκριτο ambience, η κοσμοπολίτικη αύρα, η απαράμιλλη ποιότητα διατηρούνται, όσο η σεφ Νένα Ισμυρνόγλου πρωταγωνιστεί εντός του δικού της γευστικού παιχνιδιού στα της κουζίνας. Με μακρά πορεία στον χώρο, η ευρηματική σεφ εξελίσσει την Ελληνική γαστρονομία, δίνοντας έμφαση στις άριστες ελληνικές πρώτες ύλες και την εποχικότητά τους, την οποία αναδεικνύει μέσα από τις προτάσεις της, διατηρώντας τις γευστικές μνήμες της παράδοσης μέσα από μία σύγχρονη ματιά. Μία σπιτίσια γευστική σύμπραξη στην καρδιά των νοτίων προαστίων.
Ma Che Vuoi
Και ξαφνικά, η Καλαμιώτου αρχίζει να μιλά άπταιστα την comfort ιταλική γλώσσα. Τον ρόλο του δασκάλου αναλαμβάνει το Ma Che Vuoi, ένα νέο εστιατορικό project, που ξεπερνά τα όρια της κλασικής spritzeria, κλείνοντας το μάτι στα after office απογεύματα, τα οποία εισβάλλουν ξανά στην καθημερινότητά μας. Ο φούρνος που δεσπόζει στη σάλα, δημιουργεί πίτσες που ψήνονται μπροστά σας, με ζυμάρι 48ωρης ωρίμανσης ναπολιτάνικης φιλοσοφίας, όσο τα γνωστά San Marzano τοματίνια μετατρέπονται σε ιδανική βάση για τις χειροποίητες σάλτσες της pizza και των ζυμαρικών. Αυθεντικά ιταλικά spritz σε pairing διάθεση συνοδεύουν ένα cozy ιταλικό μενού, ιδανικό για value for money γαστρονομικά ταξίδια στα γευστικά μονοπάτια της γείτονος χώρας.
Striggla
Τα Βόρεια απέκτησαν τη δική τους γαστροταβέρνα. Αυτή είναι η φράση που όλοι και περισσότεροι κάτοικοι / φίλοι της περιοχής σιγοψιθυρίζουν μετά την έλευση της Striggla σε ένα προνομιακό σημείο του Αμαρουσίου. Εκεί που κάποτε το Mexha σέρβιρε τις δικές του Tex-Mex προτάσεις, η Striggla και ο Θωμάς Μάτσας (γνωστός από την άκρως επιτυχημένη του θητεία στο Alemagou Mykonos) ποντάρουν στο ποιοτικό comfort φαγητό με τις πρώτες ύλες και τον ελληνικό χαρακτήρα να αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο του κάθε πιάτου. Δίπλα τους, μία εξαιρετική λίστα κρασιού και γλυκές απολαύσεις διά χειρός του Λάμπρου Ζαρκαδούλα του νεόκοπου Montee Pastry.
GiΟ
Το ιταλικό εστιατόριο του The Margi Hotel έχει ήδη καταφέρει να αναδειχθεί σε ένα εκ των αγαπημένων αφίξεων της Αθηναϊκής Ριβιέρας με τη γεύση του να χαρακτηρίζεται από φινέτσα – γνώριμο συστατικό επιτυχίας κι ευζωίας των γειτόνων και μία εύγευστη αξιοποίηση των πρώτων υλών. Τα μυστικά, δηλαδή, που κάνουν το φαγητό απολαυστικό. Το γευστικό ταξίδι του GiO, φέρει την υπογραφή του βραβευμένου σεφ Παναγιώτη Γιακαλή, με πιάτα που εκπροσωπούν σωστά τη γευστική κουλτούρα της γείτονος χώρας.
Πηγή : harpersbazaar.gr