Ιδιωτικές κατοικίες ή δημόσια κτίρια που θαυμάζονται για την πρωτοτυπία και το σχεδιασμό τους. Θα διαγωνιστούν μαζί με άλλα 449 έργα από 279 πόλεις σε 41 χώρες για το EU Mies Award που τελεί υπό την αιγίδα της Ε.Ε.
Mπορεί να έχουμε την αίσθηση πως η αρχιτεκτονική στη χώρα μας έχει μείνει πίσω σε σχέση με ό,τι συμβαίνει σε άλλα κράτη της Ε.Ε. ή ότι τα παραχθέντα έργα περιορίζονται σε έναν κοντό ορίζοντα χρηστικότητας (και μάλιστα δίχως έμπνευση και στυλ), εντούτοις κάτι τέτοιο δεν ισχύει.
Υπάρχουν σημαντικές φωτεινές εξαιρέσεις που δείχνουν πως το επίπεδο της αρχιτεκτονικής στη χώρα μας έχει ανέβει πάρα πολύ και συνομιλεί επί ίσοις όροις με πρωτοποριακές δημιουργίες που πραγματώνονται στον «έξω» κόσμο. Τρανή απόδειξη η παρουσία 12 εξαιρετικών αρχιτεκτονικών δημιουργιών από ελληνικά αρχιτεκτονικά γραφεία στον σημαντικό διαγωνισμό EU Mies Award που τελεί υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το Βραβείο Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής της Ε.Ε. θα διεκδικήσουν συνολικά 449 έργα από 279 πόλεις σε 41 χώρες. Αυτά τα έργα προτάθηκαν από ανεξάρτητους ευρωπαίους εμπειρογνώμονες, εθνικές ενώσεις αρχιτεκτονικής και τη συμβουλευτική επιτροπή βραβείων. Για πρώτη φορά στο EU Mies Award μετέχουν και έργα από την Αρμενία, τη Μολδαβία και την Τυνησία.
Στα προτεινόμενα έργα θα συμπεριληφθούν τον Σεπτέμβριο κι εκείνα που ολοκληρώθηκαν μεταξύ Νοεμβρίου 2020 και Απριλίου 2021. Λόγω των ειδικών συνθηκών που βιώνει η παγκόσμια κοινότητα λόγω του κορωνοϊού, το EU Mies Award έχει προσαρμόσει το ημερολόγιο αυτής της έκδοσης προκειμένου να συμπεριλάβει όλα τα έργα και να διασφαλίσει την ασφάλεια, την αυστηρότητα και την αριστεία της αξιολόγησης όλων των έργων.
Ηδη, ορισμένα από τα έργα έχουν ολοκληρωθεί εν μέσω πανδημίας, ενώ άλλα έγιναν την περίοδο της οικονομικής κρίσης (2007-2012). Ενας από τους παράγοντες που θα κρίνουν τον τελικό νικητή θα είναι η κλιματική αλλαγή και πώς τα κτίρια επηρεάζουν τον πλανήτη και πόσο ήπια δράση έχουν στο φυσικό περιβάλλον που βρίσκονται.
Πρόκειται για μια ανοιχτή συζήτηση γύρω από τι είδους κτίρια αντέχει αυτός ο πολύπαθος πλανήτης, προβληματική που απασχολεί ιδιαιτέρως την Ε.Ε. Οσο για την ελληνική συμμετοχή δεν είναι καθόλου αμελητέα καθώς περιλαμβάνει 12 άκρως ιδιαίτερα, λειτουργικά και πρωτοποριακά κτίρια δείχνοντας έμπρακτα πως οι έλληνες αρχιτέκτονες και τα ελληνικά αρχιτεκτονικά γραφεία μπορούν να προσφέρουν ιδέες και τεχνογνωσία σ’ αυτή την άκρως σημαντική συζήτηση για το μέλλον του πλανήτη μας. Οι ελληνικές συμμετοχές είναι οι ακόλουθες:
1. Voronoi’s Corrals, Μήλος/Deca Architecture
2. Ξενοδοχείο Δεξαμενές , Κουρούτα/Κ-Studio
3. Parallel House, Κέα/en-route architecture
Διαβάστε περισσότερα στο andro.gr