Η καταξίωση και το κύρος, προηγείται της προσωπικότητάς του. Πρόκεται για έναν επιστήμονα, που η αναγνώριση, ήρθε αμέσως, μετά τις σπουδές του. Ο Δρ. Κωνσταντίνος Τζαμάλας, έφερε την επανάσταση στην ορθοδοντική στην Ελλάδα και χαίρει άκρας εκτίμησης και εμπιστοσύνης, τόσο από τους ασθενείς του, όσο και από τους ανταγωνιστές του.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:
Ο Δρ. Τζαμάλας αποφοίτησε από την Οδοντιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 1996. Έπειτα από την στρατιωτική του θητεία στο Οδοντιατρικό τμήμα του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών (Ν.Ν.Α), ο Δρ. Τζαμάλας εργάστηκε στην ιδιωτική κλινική του αποκτώντας εμπειρία σε όλο το φάσμα της σύγχρονης οδοντιατρικής.
Το 2007 μετακόμισε στην Γερμανία όπου εκπαιδεύτηκε για δύο έτη σε ειδικό ορθοδοντικό κέντρο στην πόλη Rheda-Wiedenbrueck, Westfallen Lippe στην Γερμανία.
Έπειτα συνέχισε τις σπουδές του στο Λονδίνο όπου ολοκλήρωσε με επιτυχία το τριετές Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Ορδοδοντικής στο παγκοσμίου φήμης King’s College London ως ειδικευόμενος στα πανεπιστημιακά νοσοκομειακά ιδρύματα Guy’s Hospital και King’s Hospital, London.
Απέκτησε τον μεταπτυχιακό τίτλο της Ορθοδοντικής, έπειτα απο επιτυχείς εξετάσεις στο Royal College of Surgeons in Edinburgh. Έως και σήμερα διατηρεί την θέση του Επιστημονικού Συνεργάτη στο Guy’s Hospital, London.
Έλαβε την ειδικότητα της Ορθοδοντικής από την Νομαρχία Αθηνών και είναι εγγεγραμμένος στον Οδοντιατρικό Σύλλογο Αθηνών ως Ειδικός Ορθοδοντικός.
Έως σήμερα έχει ολοκληρώσει την θεραπεία 7.000+ περιστατικών σε 3 διαφορετικές χώρες (Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Ελλάδα).
Τι περιλαμβάνει η πρώτη ορθοδοντική εξέταση και σε τι ηλικία πραγματοποιείται;
Η ηλικία των 7 ετών είναι ιδανική για την πρώτη επίσκεψη στον ορθοδοντικό ( σύσταση Αμερικανικής Ορθοδοντικής Ομοσπονδίας). Τα οστά των γνάθων αλλά και τα δόντια ( νεογιλά και μόνιμα) δίνουν σ`αυτή την ηλικία τις πρώτες ενδείξεις σχετικά με την ορθοδοντική κατάσταση ενός παιδιού. Σε αυτό το στάδιο θα αντιμετωπιστούν πιθανές υπάρχοντες έξεις ( όπως θηλασμός δακτύλου) η και οδοντοσκελετικές ανωμαλίες όπως η σταυροειδής σύγκλειση ( ανάποδο δάγκωμα) οι οποίες αν μείνουν αθεράπευτες εγκυμονούν σημαντικούς κινδλυνους για την παιρετέρω οδοντική ανάπτυξη του παιδιού. Αυτή η πρώτη φάση κατασταλτικής θεραπείας γίνεται συνήθως με κινητούς μηχανισμούς ( μασελάκια)
Η έγκαιρη διάγνωση πρώιμων ορθοδοντικών προβλημάτων συμβάλλει:
- Στην πιθανή αποφυγή μετέπειταεξαγωγών
- Ελαττώνει το χρόνο θεραπείας
- Οδηγεί σε καλύτερο καθώς επίσης και σε σταθερότερο αποτέλεσμα
Η ορθοδοντική θεραπεία είναι επώδυνη;
Πράγματι οι περισσότερες ορθοδοντικές θεραπείες συχνά προκαλούν ενόχληση. Ωστόσο, η διαφορά ανάμεσα στην ενόχληση και τον πόνο είναι μεγάλη. Κάθε φορά που ξεκινά μια θεραπεία χρειάζεται υπομονή για να συνηθίσουμε τη λειτουργία και τα ζητήματα που προκαλεί μια ορθοδοντική συσκευή. Για παράδειγμα, συχνά παρατηρείται ευαισθησία στα δόντια αφού ο ορθοδοντικός τοποθετήσει ή ρυθμίσει τα σιδεράκια. Ωστόσο, η αίσθηση αυτή περνάει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Επίσης, μετά την τοποθέτηση κάποιας ορθοδοντικής συσκευής είναι πιθανό τα μεταλλικά μέρη που ακουμπούν στα μάγουλα να δημιουργήσουν ερεθισμό. Η λύση είναι να καλύψουμε τα σημεία αυτά με λίγο κερί, μέχρι να περάσει ο ερεθισμός. Σε κάθε περίπτωση, ένα απλό παυσίπονο είναι πολύ πιο ισχυρό από την οποιαδήποτε ενόχληση και μπορεί να μας ανακουφίσει.
Ποιες είναι οι τελευταίες εξελίξεις στον τομέα σας, η πρόοοδος που έχει επιτευχθεί και αν είστε αισιόδοξος για το μέλλον;
Η μεγάλη καινοτομία στον χώρο της ορθοδοντικής είναι σίγουρα οι διαφανείς ορθοδοντικές μεμβράνες ( νάρθηκες) οι οποίες έρχονται να αντικαταστήσουν τα κλασσικά σιδεράκια τα οποία για μεγάλο ποσοστό ασθενών αποτελούσαν εμπόδιο στο να ξεκινήσουν την ορθοδοντική θεραπεία τους. Οι νάρθηκες είναι πραγματικά αόρατοι στον κοινό παρατηρητη και επιτρεπουν την απρόσκοπτη συνέχιση των κοινωνικών και επαγγελματικών ασχολιων του ασθενους κατά την διάρκεια της θεραπείας. Με τους διαφανείς νάρθηκες αντεμετωπίζουμε ολες τις κατηγοριες ορθοδοντικών προβλημάτων και είναι κατάλληλοι για μικρους και ενήλικες ασθενείς.
Επίσης, μεγάλη έρευνα διεξάγεται προς το παρόν για την εύρεση τρόπων μείωσης του χρόνου της ορθοδοντικής θεραπείας το οποίο σχετίζεται άμεσα με την αναδιαμόρφωση του οστού που συμβαίνει κατα την διάρκεια της. Οπότε περιμένουμε με ανυπομονησία τα αποτελέσματα των ερευνών αυτών.
Υπάρχουν κάποια περιστατικά που θυμάστε έντονα και σας προβλημάτισαν εξίσου;
Κατά την διάρκεια της καριέρας μου εχω αντιμετωπίσει αρκετά περιστατικά που εμφάνιζαν ιδιαίτερες προκλήσεις. Αν έπρεπε να επιλέξω το πιο πολύπλοκο θα αναφερομουν σε μια περίπτωση νεαρής ενήλικης ασθενούς η οποία εμφάνιζε έντονα οδοντικά και σκελετικά προβλήματα. Το αισθητικό κομμάτι του προσώπου της αποτελούσε σημαντικό προβλημα για την ασθενή και σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτείται η συνδυαστική θεραπεία ορθογναθικής χειρουργικής και ορθοδοντικής θεραπείας με την οποία αντιμετωπίζεται τοσο το σκελετικό όσο και το οδοντικό/ ορθοδοντικό πρόβλημα. Καθώς η θεραπεία θα άλλαζε δραστικά ( προς το καλύτερο) την αισθητική εμφάνιση του προσώπου της ασθενούς , έπρεπε να βεβαιωθούμε προκαταβολικά ότι η ασθενής μας θα ήταν ικανοποιημένη και θα αποδεχόταν την καινούρια εμφανιση της. Μια ειδικη ομαδα αποτελούμενη απο ψυχολόγο, ψυχαναλυτή και εμένα , φρόντισε με την βοήθεια και ειδικής τεχνολογίας ( morphing) που προέβλεπε το ακριβες αισθητικό αποτέλεσμα , για την ομαλή ψυχολογική μετάβαση του ασθενούς στο μετεγχειρητικό αποτέλεσμα.