Όλοι θέλουν να ζήσουν περισσότερο. Αλλά ο στόχος της μακροζωίας είναι επίσης να ζήσουμε και μια καλύτερη ζωή με βελτιωμένη ψυχική και σωματική ευεξία.
Και ενώ η γενετική παίζει σημαντικό ρόλο στη μακροζωία, η διατροφή είναι επίσης ένας πολύ πιο σημαντικός παράγοντας για να ζήσουμε πολλά και υγιή χρόνια.
Όλο και περισσότερες έρευνες επιβεβαιώνουν ότι η διατροφή είναι σημαντικός δείκτης για το πόσο θα ζήσει κάποιος και αν θα αναπτύξει ή όχι κάποιες χρόνιες ασθένειες. Και πιο συγκεκριμένα, από ό,τι φαίνεται από επιστημονικές μελέτες, τα ω-3 λιπαρά οξέα έχουν ευεργετική δράση στην υγεία, συμβάλλοντας στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς, στη μείωση της φλεγμονής, μέχρι και στη βελτίωση της διάθεσης.
Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Circulation διαπίστωσε ότι οι μετεμφραγματικοί ασθενείς που λάμβαναν υψηλές δόσεις ιχθυελαίου κάθε έξι μήνες, είχαν σημαντική βελτίωση της καρδιακής τους λειτουργίας, καθώς και μείωση των δεικτών συστηματικής φλεγμονής.
Αυτό ενισχύει την ιδέα ότι οι μικρές αλλαγές στη διατροφή μπορούν να έχουν πολύ πιο ισχυρό αποτέλεσμα από ό, τι νομίζουμε. Στην πραγματικότητα, σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές διαπιστώσαν ότι τα επίπεδα των ωμέγα-3 μπορούν να είναι προγνωστικά της μακροζωίας.
Το μεγαλύτερο όφελος από την κατανάλωση των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων είναι η μείωση της φλεγμονής
Η φλεγμονή είναι η διαδικασία κατά την οποία παράγονται ουσίες που έχουν σκοπό να προστατεύσουν τον οργανισμό από μια μόλυνση και από ξένα σώματα όπως ιοί και βακτήρια. Ωστόσο η κατάσταση αυτή μπορεί να γίνει δυνητικά επικίνδυνη για την υγεία στην περίπτωση που η φλεγμονή γίνει χρόνια και δεν αντιμετωπίζεται.
Επίσης, σε ορισμένες ασθένειες, όπως η αρθρίτιδα, το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να προκαλέσει μια φλεγμονώδη αντίδραση ακόμα και αν δεν υπάρχει απειλή. Αυτές οι ασθένειες ονομάζονται αυτοάνοσες, όπου το ανοσοποιητικό προκαλεί βλάβη στον ίδιο τον οργανισμό.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η φλεγμονή είναι η ρίζα πολλών ασθενειών, όπως καρδιακές παθήσεις, παχυσαρκία και καρκίνος. Οι επιλογές του τρόπου ζωής και οι τροφές που καταναλώνουμε μπορούν είτε να εξισορροπήσουν μια φλεγμονή είτε να την πυροδοτήσουν.
Τροφές πλούσιες σε ω-3 λιπαρά οξέα
- Λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, οι σαρδέλες, η ρέγκα και το σκουμπρί.
- Λιναρόσπορος και λινέλαιο. Ο λιναρόσπορος είναι η καλύτερη πηγή ενός ωμέγα-3 που λέγεται άλφα-λινολενικό οξύ (ALA).
- Αυγά. Τα αυγά εμπλουτίζονται με ωμέγα3 λιπαρά όταν οι κότες ταΐζονται με ζωοτροφές που περιέχουν λιναρόσπορο και κραμβέλαιο.
- Καρύδια
- Εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά
- Φυτικά λάδια
Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως κανένα τρόφιμο από μόνο του δε θα σου κάνει κακό, αλλά και κανένα δεν θα σε κάνει υπεράνθρωπο.
Πηγή: jenny.gr