Οι δημοπρασίες είναι ο τόπος που συγκεντρώνεται το 1% του πληθυσμού και διαθέτει τα χρήματά του για έναν πίνακα του Leonardo da Vinci ή μπουκάλια με κρασί από τους αμπελώνες του Romanée-Conti. Στο Λονδίνο, βέβαια, την εβδομάδα αυτή στο σφυρί δεν βρέθηκε ένα μπουκάλι ποικιλίας Pinot Noir από τον μύθο των κρασιών, αλλά τσάντες. Σπάνιες, πολυτελείς και πανάκριβες τσάντες.
Οι τσάντες είναι δημοφιλέστατες στις δημοπρασίες. Μια Hermès Himalaya Birkin από δέρμα κροκόδειλου με κούμπωμα από λευκόχρυσο διακοσμημένο με διαμάντια 18 καρατίων αγγίζει τις 236.750 λίρες, υπερβαίνοντας κατά 60% την εκτιμώμενη τιμή της.
Σύμφωνα με την Rachel Koffsky, επικεφαλής του παγκόσμιου τμήματος Handbags and Accessories του οίκου Christies, η αγορά έχει αλλάξει δραματικά τα τελευταία 10 χρόνια. «Από την ύφεση και μετά, οι γυναίκες βλέπουν τις τσάντες τους ως περιουσιακό στοιχείο και όχι μόνο ως ένα επιπόλαιο αξεσουάρ», υπογραμμίζει και προσθέτει: «Βλέπουμε τις γυναίκες να γίνονται συλλέκτες και να αρχίζουν να βλέπουν αυτά τα κομμάτια με τον ίδιο τρόπο που οι άνδρες παραδοσιακά, ίσως, έβλεπαν τις συλλογές ρολογιών. Υπάρχει μια ευαισθητοποίηση σχετικά με το τι σημαίνει συλλεκτική τσάντα και ποια είναι η αξία αυτών των κομματιών στην πρωτογενή και τη δευτερογενή αγορά».
Η τρέλα με τις συλλογές έχει αυξηθεί και λόγω του Instagram, καθώς λογαριασμοί street style λατρεύουν σχέδια όπως το μονόγραμμα του οίκου Gucci και την saddle bag του οίκου Dior.
Αν και υπάρχουν σημεία που καθορίζουν την πιθανή αξία μιας τσάντας, δεν υπάρχουν ακριβείς κανόνες. Η σπανιότητα, αδιαμφισβήτητα, αποτελεί έναν καθοριστικό παράγοντα, όπως και η κατάσταση (σε κλίμακα από το 1 έως το 6 με το μεγαλύτερο αριθμό να σημαίνει κατεστραμμένο). Υπάρχουν, βέβαια, και χαρακτηριστικά όπως το μοντέλο, τα χρόνια, τα υλικά, το brand, αλλά και το μέγεθος τα οποία συνυπολογίζονται. Τον τελευταίο καιρό στις δημοπρασίες υπάρχει μια τάση προτίμησης προς τις μικρές τσάντες.
«Για έναν συλλέκτη που ψάχνει μια συγκεκριμένη τσάντα για 10 χρόνια, θα πληρώσει οποιοδήποτε ποσό για να την αποκτήσει», λέει η Koffsky. Στον χώρο υπάρχουν όλοι οι πιθανοί αγοραστές, από τον πρωτάρη, που είναι εκείνος που φορά το κομμάτι που μόλις αγόρασε, μέχρι τον έμπειρο, ο οποίος θα προσέξει το αντικείμενό του σαν έργο Τέχνης.
«Υπάρχει ένας κύκλος ζωής για κάθε τσάντα, όταν πρόκειται για περιορισμένη έκδοση», συμπληρώνει μεταξύ άλλων. Στην αρχή θα δείτε μια τσάντα να κρατιέται συνεχώς, μετά από περίπου 18 μήνες θα μπει για λίγο στη ντουλάπα και μετά θα επανέλθει. Το comeback θα γίνει από έναν star ή κάποιον σημαντικό influencer.
Οι σπάνιες τσάντες είναι η απόλυτη αγορά στον κόσμο της fast fashion. Ένα διαχρονικό item έχει μια εγγυημένη αξία μεταπώλησης. Η Koffsky εξηγεί ότι εάν ξοδέψουμε 2.000 λίρες για μία τσάντα, τότε θα πρέπει να είμαστε σίγουροι πως θα το πάρουμε πίσω σε περίπτωση μεταπώλησης. Όπως σημειώνει η Vogue, η είδηση ότι η Chanel παύει να χρησιμοποιεί εξωτικά δέρματα και γούνα, θα εκτοξεύσει την αξία ορισμένων vintage κομματιών.
Οι τσάντες είναι, επίσης, ένα πολύ προσωπικό αντικείμενο. Κρατούν τα μυστικά μας, λένε μια ιστορία.Για παράδειγμα, το μικροσκοπικό μοτίβο πεταλούδας που θα βρείτε μέσα σε μια τσάντα Hermès σημαίνει ότι ήταν έτοιμο για τον αγοραστή εκείνη τη στιγμή, καθιστώντας το ακόμα πιο συλλεκτικό. Λόγω μικρών αλλά σημαντικών λεπτομερειών, ο οίκος Hermès έχει την υψηλότερη απόδοση από οποιασδήποτε τσάντα στον κόσμο
Πηγή: el.ozonweb.com