ΑΘΗΝΑΪΚΗ ΛΕΣΧΗ, TATOI CLUB, ECALI CLUB: ΟΙ ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΛΕΣΧΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ PROJECTS

Τα τρία παραπάνω δεν είναι τα μόνα private clubs στην Ελλάδα, καθώς εδώ και χρόνια έχουν δημιουργηθεί και λειτουργούν δεκάδες ακόμη «members only» λέσχες και σύλλογοι, ναυτικοί όμιλοι και άλλα

Μπορεί, με τους αυστηρούς κανόνες τους, να παραπέμπουν σε παλαιότερες εποχές, ωστόσο προσαρμόζονται στη σύγχρονη πραγματικότητα και… βασιλεύουν. Ο λόγος για τις ιδιωτικές λέσχες ή private clubs που ξεκίνησαν τη διαδρομή τους από το Λονδίνο του 17ου αιώνα σαν μικρές οάσεις για τους πλούσιους και ισχυρούς. Αρχικά ήταν κλειστές λέσχες μόνο για άνδρες προερχόμενους από την εκάστοτε ανώτερη τάξη, παρέχοντας έναν χώρο ανταλλαγής απόψεων, ψυχαγωγίας, αλλά και δικτύωσης. Με τα χρόνια, τα private clubs φύτρωσαν σαν τα μανιτάρια στις περισσότερες χώρες του κόσμου, επιβεβαιώνοντας τη διαχρονική τάση των ανθρώπων να επιδιώκουν να ανήκουν σε κάτι ξεχωριστό, «για λίγους». Σε κάποιες περιπτώσεις, μετά την ίδρυση αντίστοιχων λεσχών για γυναίκες μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα, τα παραδοσιακά clubs άνοιξαν τις πόρτες τους και για εκπροσώπους του ωραίου φύλου. Αλλα, όμως, όπως το Garrick Club στο Covent Garden του Λονδίνου, επέμειναν στη διατήρηση της… αρσενικής παράδοσης.

Αυτό που δεν άλλαξε είναι οι αυστηροί κανόνες που διέπουν την εγγραφή νέων μελών και τη λειτουργία τους, όπως φυσικά και η χρηματική συνδρομή τους. Σήμερα λειτουργούν εκατοντάδες private clubs, με τα περισσότερα στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και σε πολλές χώρες της Ευρώπης, στις ΗΠΑ, στον Καναδά, καθώς και στους δημοφιλείς για rich and famous προορισμούς του Αραβικού Κόλπου. Το σίγουρο είναι ότι υπάρχουν ανάμεσά τους αρκετές διαβαθμίσεις, ανάλογα με το target group στο οποίο απευθύνονται και το μέγεθος της οικονομικής συνεισφοράς των μελών. Υπάρχουν ορισμένα όπως το R360 Club στις ΗΠΑ, που την πόρτα του περνούν μόνο όσοι διαθέτουν πάνω από 100 εκατ. δολάρια, ή και το πιο κλειστό Yellowstone Club, στα Βραχώδη Ορη της Μοντάνα, όπου για να γίνεις μέλος πρέπει να αγοράσεις ακίνητο εντός του πάρκου, αξίας τουλάχιστον 2 εκατ. δολαρίων, να δώσεις για εγγραφή 400.000 δολάρια και ετήσια συνδρομή 44.000 δολάρια. Στη λίστα του φιγουράρουν πρόσωπα όπως ο Μπιλ και η Μελίντα Γκέιτς, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, η Τζένιφερ Λόπεζ κ.ά.

Μόνο με γραβάτα

Υπάρχουν όμως και τα ελληνικά private clubs, τα οποία έχουν τη δική τους διαδρομή πολλών δεκαετιών. Το αρχαιότερο όλων είναι η Αθηναϊκή Λέσχη, μια «νησίδα» στο κέντρο της πολύβουης πρωτεύουσας, που οδηγεί το μυαλό σε ένα παρελθόν χαμένο στον χρόνο. Αυτή η μοναδική για την Ελλάδα λέσχη θα συμπληρώσει το νέο έτος 150 χρόνια διαρκούς παρουσίας στη ζωή της Αθήνας. Το ημερολόγιο έγραφε «5 Δεκεμβρίου 1875» όταν τα 20 ιδρυτικά μέλη της, Ελληνες που είχαν διαπρέψει στο εξωτερικό, αποφάσισαν να δημιουργήσουν μία κλειστή λέσχη κατά το πρότυπο των αγγλικών, της οποίας ο σκοπός ήταν η ψυχαγωγία και η διάδοση των σπορ.

Η αρχική ιδέα ανήκε στον εύπορο Ηπειρώτη Μιχαήλ Μελά, που είχε εγκατασταθεί στην Αθήνα των μόλις 50.000 κατοίκων προερχόμενος από την Κωνσταντινούπολη δύο χρόνια νωρίτερα, το 1873. Εκείνος κινητοποίησε επιφανείς Αθηναίους και αφού τους έπεισε, τους κάλεσε στο σπίτι του να υπογράψουν την ιδρυτική διακήρυξη. Παράλληλα, εξέλεξαν το πρώτο διοικητικό συμβούλιο με πρόεδρο τον Παύλο Καλλιγά, καθηγητή Πανεπιστημίου, υπουργό και διοικητή της Εθνικής Τραπέζης.

Πέρασαν πολλά χρόνια μέχρι η Λέσχη να αποκτήσει την εντυπωσιακή έδρα της επί της οδού Πανεπιστημίου 11, που τις τελευταίες δεκαετίες θεωρείται μία από τις πλέον ακριβοθώρητες διευθύνσεις της Αθήνας. Αρχικά τη λύση στο πρόβλημα της στέγασης έδωσε και πάλι ο Μιχαήλ Μελάς, με την παραχώρηση ενός διαμερίσματος στο νέοδμητο τότε Μέγαρο Μελά, επί της πλατείας Κοτζιά. Λίγο αργότερα μεταφέρθηκε σε μισθωμένο χώρο στο Μέγαρο Πάππου επί της οδού Σοφοκλέους. Στη συνέχεια, μετά τον θάνατο του Μελά, η Αθηναϊκή Λέσχη άρχισε να βρίσκει τη… θέση της καθώς στεγάστηκε σε οίκημα που του ανήκε, στη γωνία της Πανεπιστημίου με τη -μετέπειτα- οδό Αμερικής, το οποίο τελικά περιήλθε στην ιδιοκτησία της το 1907. Επτά χρόνια αργότερα, το 1914, αγοράστηκε και το όμορο κτίριο επί της Πανεπιστημίου, με το οποίο ωστόσο συνενώθηκε το 1926, διαμορφώνοντας μια λαμπρή έδρα αντάξια της πολιτικής και πνευματικής ελίτ της εποχής, που έδινε το «παρών» στις λίστες των 700 μελών. Μετά από μια δεκαετία προστέθηκε και τέταρτος όροφος, με το τότε roof garden.

Ο πόλεμος που ακολούθησε επηρέασε καθοριστικά τη λειτουργία της Λέσχης, με το κτίριο να επιτάσσεται από τις κατοχικές δυνάμεις. Μετά την Απελευθέρωση τίποτα δεν θύμιζε το ένδοξο παρελθόν του. Γι’ αυτό και σταδιακά ωρίμασε η ιδέα της κατεδάφισης και της δημιουργίας ενός νέου, μεγαλύτερου και πιο σύγχρονου μεγάρου, το οποίο τελικά ολοκληρώθηκε το 1971 αποτελώντας έκτοτε την έδρα της Αθηναϊκής Λέσχης.

Δεν είναι τυχαίο ότι, εκτός από τους βασιλείς που είχαν θέση επίτιμων προέδρων, μεταξύ των μελών της, συναντά κανείς 29 πρωθυπουργούς, υπουργούς, ανώτατους κρατικούς λειτουργούς, ξένους πρέσβεις, καθηγητές πανεπιστημίου, ακαδημαϊκούς, κορυφαίους του οικονομικού και επιχειρηματικού κόσμου. Στην Αθηναϊκή Λέσχη, από τα πρώτα χρόνια, είναι παράδοση η αυστηρότητα με την οποία μέχρι σήμερα γίνεται η εκλογή των μελών της που κατά την αρχική φάση ήταν 200 και σύμφωνα με το καταστατικό της δεν μπορεί να ξεπερνούν τα 1.000.

Ετσι, ο εκάστοτε πρωθυπουργός μπορεί να γίνει τακτικό μέλος με μια απλή δήλωση, ενώ οι υπουργοί, έκτακτα μέλη για όσο θα είναι… υπουργοί. Η παράδοση τηρείται απαρέγκλιτα μέχρι σήμερα τόσο σε ό,τι αφορά τον ενδυματολογικό κώδικα, που προβλέπει υποχρεωτικά κοστούμι και γραβάτα, όσο και τον χαρακτήρα της, ως γνήσιο gentlemen’s club, αφού γυναίκες μπορούν να παρίστανται ως καλεσμένες, αλλά δεν μπορούν να είναι μέλη. Για να αποκτήσει ένας άνδρας αυτή την ιδιότητα θα πρέπει να είναι 30 ετών και άνω και να προταθεί από δύο μέλη που έχουν συμπληρώσει πενταετή παρουσία στη λέσχη.

Το σημερινό Διοικητικό Συμβούλιο, που εξελέγη πέρυσι τον Μάρτιο για τη διετία 2023-2024, απαρτίζουν ο Κυριάκος Κουκουλομάτης, σμήναρχος ε.α., ο οποίος διετέλεσε υπασπιστής του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου όσο εκείνος βρισκόταν στη Ρώμη κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, ως πρόεδρος, ο καθηγητής πανεπιστημίου Παναγιώτης Μπεχράκης ως α’ αντιπρόεδρος, ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Ιορδανίδης ως β’ αντιπρόεδρος, ο καθηγητής πανεπιστημίου Σάββας Τουμανίδης ως γραμματέας, ο χρηματιστής Γεώργιος Περβανάς ως ταμίας και οι Ιωάννης Βαρότσος, Βασίλης Αποστολόπουλος, Κωνσταντίνος Μπίκας και Παναγιώτης Κουκουλομάτης ως μέλη.

Το «Φλυαρητήριο»

Χαρακτηριστικές είναι οι υποδομές και οι παροχές που προσφέρονται. Σε αυτές περιλαμβάνονται το εστιατόριο που είναι στη διάθεση των μελών και των καλεσμένων τους καθημερινά τόσο το μεσημέρι όσο και το βράδυ. Στον 8ο όροφο, δύο σαλόνια 240 τ.μ. εξυπηρετούν τα μέλη και τους καλεσμένους τους, για έναν καφέ ή ένα ποτό.
Το χρώμα της παράδοσης διατηρείται στο «Φλυαρητήριο», όπως ονομάζονται τα κεντρικά σαλόνια του 7ου ορόφου που φιλοξενούν ατέλειωτες συζητήσεις. Λειτουργούν ακόμη Αναγνωστήριο, με όλες τις ελληνικές και τις πιο δημοφιλείς ξένες εφημερίδες, η Αίθουσα Εκδηλώσεων του 6ου ορόφου όπου διοργανώνονται οι καθιερωμένες εκδηλώσεις της Λέσχης, καθώς και δεξιώσεις κ.ά.

Η Αίθουσα Ξιφασκίας αποτελεί αναμφίβολα μια βουτιά στην Ιστορία, περιγράφοντας τη μακρά παράδοση της Λέσχης στο άθλημα ήδη από τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896. Αξίζει δε να αναφερθεί ότι κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 η Αθηναϊκή Λέσχη ανέδειξε πέντε Ολυμπιονίκες, με το αθλητικό τμήμα της να συνεχίζει τη λειτουργία του μέχρι σήμερα με 60 αθλητές της ξιφασκίας και 20 της ιαπωνικής πάλης. Υπάρχουν επίσης το Γυμναστήριο, χώρος με αποδυτήρια, αίθουσα μασάζ, ντους και σάουνα, αίθουσες μπιλιάρδου, bridge, βιβλιοθήκη με συλλογή περίπου 15.000 σπάνιων βιβλίων, πλήρως εξοπλισμένο κομμωτήριο και βέβαια το roof garden που προσφέρει πανοραμική άποψη της πόλης.
Το Ecali Club

Το δεύτερο ιστορικά και πλέον εμβληματικό είναι το Ecali Club, που συμπληρώνει 53 χρόνια λειτουργίας ως ένας μοναδικός πυρήνας ευεξίας και κοινωνικής συναναστροφής, σε ένα εξαιρετικά προικισμένο φυσικό περιβάλλον. Κι αν το «ρολόι» του μετράει από τις αρχές της δεκαετίας του ’70, η αφετηρία του βρίσκεται πολύ πιο πίσω. Η έκταση που φιλοξενεί το Ecali Club ρυμοτομήθηκε το 1924 με αρχικό ιδιοκτήτη την Εθνική Τράπεζα, από την Εκάλη Οικοδομική Α.Ε. Οι πρώτοι κάτοικοι, τις δεκαετίες του ’40 και του ’50, ήταν οι περισσότεροι από εύπορες οικογένειες που είχαν ζήσει και στο εξωτερικό. Μετά την οδυνηρή περιπέτεια του πολέμου ο χώρος λειτούργησε ως στρατόπεδο μέχρι τα μέσα του 1960.

Εκείνη την εποχή γεννήθηκε η ιδέα της δημιουργίας ενός τόπου κοινωνικής συνύπαρξης των μόλις 1.500 κατοίκων της Εκάλης, στα πρότυπα των κηπουπόλεων της Γαλλίας και της Μεγάλης Βρετανίας. Με αυτό το σκεπτικό, το 1971 ιδρύθηκε το Ecali Club, μια αυστηρά ιδιωτική λέσχη, με δύο γήπεδα τένις, πισίνα, γυμναστήριο, εστιατόριο, αλλά και παιδικό σταθμό, δηλαδή ένα μοναδικό τότε concept για τα δεδομένα της χώρας μας, που άμεσα έγινε πόλος έλξης για τα μέλη του.

Το δεύτερο μεγάλο ορόσημο ήρθε το 1978, όταν το Ecali Club πέρασε στην ιδιοκτησία της οικογένειας Λάτση (που είχε εγκατασταθεί από το 1960 στην Εκάλη), με σκοπό τη δημιουργία ενός φιλόξενου χώρου που θα αγκάλιαζε τα μέλη της κοινότητας, προσφέροντας αναβαθμισμένες υποδομές και υπηρεσίες. Οσοι εργάστηκαν τα παλαιότερα χρόνια σε αυτό δεν ξεχνούν την εμβληματική προσωπικότητα του Καπετάν Γιάννη Λάτση, που θυμόταν όλους τους υπαλλήλους με το μικρό τους όνομα, γνώριζε τις ανάγκες του καθενός και πρόσφερε πάντα γενναιόδωρα φιλοδωρήματα. Ο ίδιος και τα μέλη της οικογένειάς του προσέρχονταν συχνά στους χώρους του Club, τηρώντας πάντα διακριτική παρουσία και, παρότι ήταν οι ιδιοκτήτες του, πλήρωναν κανονικά τους λογαριασμούς τους…

Η νέα εποχή

Το 1999 κρίθηκε απαραίτητη μια ανανέωση ώστε το Club να ανταποκριθεί στις ανάγκες της νέας χιλιετίας. Ετσι έλαβε χώρα ριζική ανακαίνιση υπό την προσωπική επίβλεψη της Μαριάννας Λάτση, ενώ έκτοτε έχουν προστεθεί επιπλέον υποδομές και υπηρεσίες. Σήμερα, μέσα στην καταπράσινη έκταση των 15 στρεμμάτων, λειτουργούν γήπεδα τένις, μπάσκετ, ποδοσφαίρου, παιδότοποι, εστιατόριο, γυμναστήριο, πισίνες, lounge και pool bar και BBQ house για τους καλοκαιρινούς μήνες. Ειδικότερα, στα σύγχρονα γήπεδα τένις παρέχονται ιδιαίτερα ή ομαδικά μαθήματα από τους καλύτερους προπονητές, ενώ από εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό λειτουργούν όλη την ημέρα από Σεπτέμβριο έως και Μάιο τμήματα Σουηδικής γυμναστικής, Yoga, Pilates, Mini-Ball, Flex-band, Rings and Weights. Επίσης στο εξοπλισμένο με τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα γυμναστήριο υπάρχει η δυνατότητα εξατομικευμένης εκγύμνασης με personal trainer. Οι δύο εξωτερικές πισίνες, μία για ενήλικες και μία για παιδιά, προσφέρονται για σωματική άσκηση, συνδυασμένη με μοναδικές στιγμές αναζωογόνησης, απόλαυσης και διασκέδασης.

Το Ecali Club φημίζεται όμως και για τις κοινωνικές και φιλανθρωπικές εκδηλώσεις ή τα business events που φιλοξενεί. Επί δεκαετίες γύρω από τη μεγάλη πισίνα έχουν χτιστεί φιλίες ή και σχέσεις ζωής, ενώ διοργανώνονται live μουσικές βραδιές, αλλά και ομιλίες σημαντικών προσωπικοτήτων από τον ακαδημαϊκό, επιχειρηματικό και καλλιτεχνικό χώρο.

Υψηλότατου επιπέδου είναι οι γαστρονομικές απολαύσεις που προσφέρει το εστιατόριο και το The Ecali Club Catering, ενώ κάθε σημείο αυτού του ξεχωριστού τόπου μπορεί να διατεθεί για τη διοργάνωση συναντήσεων και γευμάτων σε ένα περιβάλλον υψηλής αισθητικής.

Στην πλούσια ιστορία του Club έχουν καταγραφεί αξέχαστες βραδιές με πάρτυ που άφησαν εποχή, αλλά και το «παρών» σπουδαίων προσωπικοτήτων από τον κόσμο της πολιτικής, της τέχνης, των επιστημών και της οικονομίας, όπως ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο Πίτερ Ουστίνοφ, ο Μανόλης Ανδρόνικος, ο Ιάνης Ξενάκης κ.ά. Για να γίνει σήμερα κάποιος μέλος στο Ecali Club, πρέπει να τον συστήσουν τουλάχιστον δύο μέλη και η αίτησή του να περάσει για έγκριση από το Δ.Σ., ενώ πληρώνει μια ετήσια συνδρομή. Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου είναι ο Λεονάρδος Χατζηανδρέου, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος ο Γιάννης Γεωργακάκης και μέλη του οι Αλέξανδρος Δημακόπουλος, Γιάννης Ενεπεκίδης, Νικόλαος Βουτυχτής και Θεόδωρος Κουνέλης.

Το Tatoi Club

Αν και είναι το νεότερο, το Tatoi Club έχει κατοχυρωθεί ως το πιο… private country club στην Ελλάδα. Αναπτύσσεται σε μια έκταση 50 στρεμμάτων στη Βαρυμπόμπη και διαθέτει περισσότερες από 30 υπαίθριες εγκαταστάσεις. Πρόκειται για ιδιωτική λέσχη με 400 μέλη-οικογένειες που, όπως σημειώνεται, στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων. Στον πυρήνα της φιλοσοφίας του Club βρίσκεται μια ολιστική προσέγγιση για την ευεξία των μελών και των επισκεπτών του, παρέχοντας ένα ευρύ φάσμα μοναδικά προσαρμοσμένων εμπειριών, που συμπληρώνουν η μία την άλλη. Οι υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του περιλαμβάνουν 20 γήπεδα τένις, χώρους προπόνησης, στίβους τρεξίματος, γυμναστήρια και πισίνες, εστιατόρια, ξενώνα με σουίτες, spa, κέντρο φυσικοθεραπείας, κρυοθεραπείας και διατροφής, εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους δημιουργικής δραστηριότητας για παιδιά κ.ά.

Aπό το 2012, που άνοιξε τις πύλες του, μαγνήτισε με την ποιότητα των υποδομών και των υπηρεσιών του τους κατοίκους των βορείων προαστίων. Το Tatoi Club φημίζεται για τις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις που φιλοξενεί, όπως το Fed Cup, το Davis Cup, το Future Stars κ.ά. Eίναι γνωστό για τις εξαιρετικές εγκαταστάσεις και υπηρεσίες τένις, οι οποίες περιλαμβάνουν μια σειρά από υπαίθρια και εσωτερικά γήπεδα και συνολική υποστήριξη προπόνησης. Ετσι έχει εξελιχθεί σε «κόμβο» διεθνών διοργανώσεων, αλλά και προπόνησης για κορυφαίους αθλητές όπως ο Στέφανος Τσιτσιπάς, η Μαρία Σάκκαρη και παλαιότερα ο Γκαέλ Μονφίς, ο Ηλίας Ιμέρ κ.ά.

Εκτός από τα αθλήματα, το Club εστιάζει στην υγιεινή διατροφή, προσφέροντας στα μέλη του γκουρμέ πιάτα σε συνεργασία με ειδικό διατροφολόγο και με υλικά που προέρχονται από επιλεγμένους τοπικούς παραγωγούς καθώς και από το αγρόκτημά του όπου καλλιεργούνται λαχανικά, φρούτα και βότανα.

Το Tatoi Club αναπτύσσεται διαρκώς με νέες υποδομές. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο μετά το 2020 δρομολογήθηκε μεγάλη επένδυση ύψους 18 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση της λειτουργίας του υφιστάμενου αθλητικού κέντρου, ενώ φέτος προστέθηκαν τα δύο πρώτα του γήπεδα Padel. Παράλληλα, καθοριστική ήταν η συνεισφορά του στην αποκατάσταση του φυσικού οικοσυστήματος κατά μήκος της οδού Ερυθραίας μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου του 2021. Στο πλαίσιο αυτό, το Tatoi Club ανέλαβε τη φύτευση 1.081 δέντρων και 9.873 μεγάλων θάμνων, με βάση μελέτη ειδικών επιστημόνων. Πίσω από το success story του Tatoi Club βρίσκεται ο ισχυρός επιχειρηματίας Γιάννης Μυτιληναίος. Ηταν ένα ακόμη προσωπικό του στοίχημα, που το κέρδισε ή καλύτερα το κερδίζει καθημερινά. Η φιλοσοφία, άλλωστε, του αθόρυβου, αλλά αποτελεσματικού Γιάννη Μυτιληναίου είναι ότι πίσω από κάθε επιτυχία κρύβεται όραμα και σκληρή δουλειά.

Τα δείγματα της σκληρής δουλειάς του αποτυπώνονται στη γιγάντωση του Ομίλου Μυτιληναίου (σήμερα Metlen), που ίδρυσαν το 1990 μαζί με τον αδελφό του Ευάγγελο Μυτιληναίο. Είναι εκείνος που το 1998 πήρε στα χέρια του τη μικρή τότε ΜΕΤΚΑ και την παρέδωσε το 2017, όταν απορροφήθηκε από τον όμιλο, 13 φορές μεγαλύτερη σε κύκλο εργασιών και 29 φορές μεγαλύτερη σε κερδοφορία.

Διέθετε όμως και το δικό του όραμα από τότε που ακολούθησε διακριτή πορεία από τον όμιλο και ανοίχτηκε σε άγνωστες μέχρι τότε «θάλασσες». Με την ίδια στοχοπροσήλωση και επιμονή με την οποία έχτισε τη ναυτιλιακή του, την M/Maritime, με έναν από τους πιο σύγχρονους στόλους εμπορικών πλοίων, επιδόθηκε στην υλοποίηση του οράματός του για το Tatoi Club. Μετατρέποντας μια έκταση στη Βαρυμπόμπη σε ένα «κόσμημα» για τα βόρεια προάστια και τη χώρα γενικότερα.

Και τα πιο νέα

Τα τρία παραπάνω δεν είναι τα μόνα private clubs στην Ελλάδα, καθώς εδώ και χρόνια έχουν δημιουργηθεί και λειτουργούν δεκάδες ακόμη «members only» λέσχες και σύλλογοι, ναυτικοί όμιλοι κ.ά. Υπάρχουν και οι νεότερες προσπάθειες όπως το Salon de Bricolage του Χρύσανθου Πανά, που λειτούργησε για κάποιο διάστημα στο Κολωνάκι και στη συνέχεια μετακόμισε στο City Link. Ακόμη είναι το CEO Clubs Greece, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 2009 ως παράρτημα του CEO Clubs International, με πάνω από 15.000 μέλη. Το ελληνικό club απέκτησε τη δική του private στέγη το 2022 στη μαρίνα Φλοίσβου. Φέτος το καλοκαίρι άνοιξε τις πύλες του και το 91 Athens Riviera, το πρώτο υβριδικό Private Members Club & Glamping στην Ελλάδα από την Grivalia Hospitality.

To νέο project, που πραγματοποιείται σε σύμπραξη με τον όμιλο Domes, συστήνει στην εγχώρια τουριστική αγορά την εμπειρία της ιδιωτικής λέσχης και την επιτομή του Glamping. Το 91 Athens Riviera αναπτύσσεται σε μια έκταση 45.000 τ.μ. στην Α’ Πλαζ Βούλας και διαθέτει 28 πολυτελείς σκηνές προσφέροντας παράλληλα υπηρεσίες σωματικής υγείας και ευεξίας. Είναι όμως και αυτά που έρχονται το επόμενο διάστημα, όπως το Private Club Development Project, σχεδιασμένο από τον Κένγκο Κούμα, που θα αναπτυχθεί από την Orilina Properties στον χώρο του Ελληνικού, στο πλαίσιο του έργου με τις 20 επώνυμες κατοικίες. Το Club θα έχει θέα στον παραλιακό δρόμο της μαρίνας και τη Riviera Galleria και θα περιλαμβάνει χώρους εστίασης, εκδηλώσεων και αθλητικές εγκαταστάσεις, όπως πισίνες, γήπεδα τένις, γήπεδα padel και γυμναστήριο.

Νωρίτερα θα κάνει την εμφάνισή του στην αθηναϊκή κοινωνία το private members’ club που θα φιλοξενείται στο «The Ilisian», το οποίο αναμένεται να ανοίξει, στη θέση του «Χίλτον», εντός του 2025. Το νέο αυτό club στον προορισμό «The Ilisian», θα αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα, καταλαμβάνοντας περισσότερα από 5.000 τ.μ., με τα μέλη του να έχουν πρόσβαση σε μοναδικές εγκαταστάσεις και υπηρεσίες.

Πηγή : protothema.gr