Στην νότια Κρήτη, απέναντι απο τον Ψηλορείτη με θέα τα Μάταλα και το Λυβικό πέλαγος, βρίσκεται το χωριό Λίσταρος. Σε αυτό το μοναδικό σημείο του νομού Ηρακλείου, σε σημείο υψηλότερο απο το χωριό δεσπόζει ένα πολυτελές μικρό ξενοδοχείο, που συνδυάζεται άψογα με το δραματικό τοπίο και την θέα στη θάλασσα.
Πρόκειται για ένα γαλήνιο καταφύγιο με εμβληματικό σχεδιασμό που φέρει την υπογραφή του αρχιτεκτονικού γραφείου Kokosalaki Architecture και αποδεικνύει ότι κάποιες φορές τα όνειρα συναντιούνται με την πραγματικότητα, και μάλιστα γίνονται ακόμα πιο εντυπωσιακά. Γιατί δεν είναι δυνατόν να μην έχετε ευχηθεί έστω για μια φορά στη ζωή σας να βρεθείτε σε ένα μέρος απόλυτα γαλήνιο με μια διάθεση αέρινη που ξεφεύγει εντελώς από τους ρυθμούς της καθημερινότητας. Αυτό είναι ακριβώς το Askianos στην Κρήτη.
«Απο την πρώτη μας επίσκεψη στο οικόπεδο, στόχος μας ήταν να αναδείξουμε και να εστιάσουμε στην σχέση που θέλαμε να δημιουργηθεί ανάμεσα στους νέους αναδυόμενους όγκους, την μορφολογία του τοπίου, την θεά και την κρητική αρχιτεκτονική που με εξαίρεση τον Λίσταρο, στα διπλανά χωριά και κωμοπόλεις έχει χαθεί. Η βασική θέα από το οικόπεδο ανοίγεται από τα νησιά Παξιμάδια στα δυτικά ως τον Ψηλορείτη στο βορρα. Τους καλοκαιρινούς μήνες ο ήλιος δύει στην θάλασσα μεταξύ τα νησιά Παξιμάδια και στην ακτή του Αγίου Παύλου, και αυτό ήταν κάτι που θέλαμε να το απολαμβάνει ο επισκέπτης απ’ όπου και αν βρίσκεται στον χώρο», αναφέρει στο iefimerida η επικεφαλής του γραφείου, Ναταλία Κοκοσαλάκη.
«Καθώς ήταν σχετικά μικρό το οικόπεδο και αρκετά πλούσια η προγραμματική χρήση, ο σχεδιασμός μας εξ αρχής ήταν να συνδυάσουμε τους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους σε ένα αρχιτεκτονικό αποτέλεσμα που να παρέχει αφενός καταφύγιο και ιδιωτικότητα, και αφετέρου να εκμεταλλεύεται κάθε χώρο φέρνοντας ζωή στο τοπίο», συμπληρώνει η ίδια.
Το αρχιτεκτονικό σύνολο διασπάται σε δυο επιμέρους όγκους. Οι δύο όγκοι είναι διώροφοι και εξωτερικά φαίνονται ως ένα ενιαίο σύνολο με ένα καλντερίμι να τους χωρίζει. Στον έναν όγκο δεσπόζει μια βυθισμένη ταράτσα, ιδανική να απολαύσει κάποιος την πανοραμική θέα στην δύση του ηλίου, ενώ στον άλλον όγκο ο οποίος επαφίεται στην ύπαρξη του βράχου, δημιουργείται μια εσωτερική αυλή, παρόμοια με αυτές που συναντάμε στα παραδοσιακά κρητικά σπίτια. Η μεγάλη τοξωτή είσοδος με τα γιγάντια πελέκια, που οδηγεί στην εσωτερική αυλή, αναβιώνει τις μνήμες των Ενετών που άφησαν το αποτύπωμα τους στο νησί.
«Η καθαρότητα των γραμμών, οι σύγχρονες μέθοδοι κατασκευής με τοπικά υλικά (η παραδοσιακή ώχρα αναμιγνύεται με σοβά) με προσεγμένες λεπτομέρειες (σύγχρονα ξύλινα κουφώματα, τοξοτές είσοδοι με πελέκια και μεταλλικές λεπτομέρειες, κρυφό σύστημα υδρορροής κ.ο.κ.) ρυθμίζουν τον τόνο του εξωτερικού και του εσωτερικού του σπιτιού. Εσωτερικά, θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα μίνιμαλ αποτέλεσμα με προφανή την κρητική επιρροή, απλά και ανεπιτήδευτα φτιαγμένα σχεδόν εξ’ ολοκλήρου από τον ντόπιο πληθυσμό. Δεν έλειψαν όμως κάποια στοιχεία που πρόσθεσαν αξία στις κατοικίες, όπως τα χειροποίητα terracotta πλακάκια στις κουζίνες, τα γαλλικού τύπου πατζούρια στα δυτικά υπνοδωμάτια που προστατεύουν από την έντονη ηλιοφάνεια το απόγευμα, οι vintage λευκές συσκευές κ τα χτιστά έπιπλα με τα αυθεντικά κρητικά υφάσματα και μαξιλάρια», σημειώνει η Ναταλία Κοκοσαλάκη για την εσωτερική αρχιτεκτονική και τη διακόσμηση του ξενοδοχείου.
Το στοίχημα για τη Ναταλία Κοκοσαλάκη ήταν να δημιουργήσει ένα αρχιτεκτονικό αποτέλεσμα που να παρέχει αφενός την αίσθηση του καταφύγιου και της ιδιωτικότητας, και αφετέρου να εκμεταλλεύεται κάθε χώρο φέρνοντας ζωή στο τοπίο. Από την άλλη όμως το μέγεθος το οικοπέδου ήταν σχετικά μικρό. Το τελικό αποτέλεσμα σίγουρα τη δικαίωσε, καθώς πρόκειται πράγματι για ένα σύγχρονο ξενοδοχείο, που έχει όμως γίνει ένα με το κρητικό περιβάλλον, σαν να υπήρχε πάντα εκεί.
Δείτε περισσότερα στο iefimerida.gr