ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ “Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΠΡΑΓΜΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ”

Ποιο είναι το εκπαιδευτικό σας υπόβαθρο ?

Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1973. Είμαι Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικών Η/Υ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου ΜΒΑ, καθώς και πιστοποιημένος Project Manager (PMP©) και Risk Manager (RMP©) από το Project Management Institute (PMI©). Είμαι υποψήφιος Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής πάνω σε θέματα Αυτόματης Διάγνωσης με χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ). Μιλάω Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά, και μαθαίνω Ισπανικά, Ιταλικά και Ρωσικά.

Ποια είναι η εργασιακή εμπειρία σας ?

Η εργασιακή μου διαδρομή αρχίζει ως συντάκτης περιοδικού τύπου Πληροφορικής από το 1993 μέχρι και το 1998. Εν συνεχεία εργάστηκα ως στέλεχος της Oracle Ελλάδος πριν μετακομίσω στις Βρυξέλλες, ως στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη DG Regio. Το 2004 επέστρεψα στην Ελλάδα και έως το 2009 εργάστηκα ως Σύμβουλος στις Γενικές Γραμματείες των Υπουργείων Οικονομίας (2004-2007) και Ανάπτυξης (2007-2009). Την περίοδο 2012-2013 εργάστηκα ως Σύμβουλος του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου. Μέχρι το 2019 ως στέλεχος της ΜΟΔ Α.Ε. κατείχα θέση Project Manager για την υλοποίηση και διαχείριση έργων ΤΠΕ. Από τον Σεπτέμβριο του 2019 μέχρι τον Μάιο του 2021 διετέλεσα Διευθυντής Γραφείου στη Γενική Γραμματεία Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Τα τελευταία 2 χρόνια κατέχω τη θέση του Διευθυντή Διαχείρισης Εταιρικού Κινδύνου στο ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.

Έχω διατελέσει μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ασπροφός Α.Ε. (https://www.asprofos.gr/ ) και της ΔΑΠΕΕΠ Α.Ε. (https://www.dapeep.gr/ )

Ποιο είναι το όραμα και οι στόχοι σας ?

Τα τελευταία περίπου 20 χρόνια εργάστηκα για την υλοποίηση έργων κρίσιμης σημασίας για την Ενέργεια, την Κλιματική Αλλαγή και την Μετάβαση σε μια πιο καθαρή Ελλάδα, ενόψει των στόχων που έχουν τεθεί για την Ευρώπη. Στον ΔΕΔΔΗΕ ο στόχος μου ήταν να μελετηθεί, υλοποιηθεί και τεθεί σε λειτουργία ένα ολοκληρωμένο Πλαίσιο Διαχείρισης Κινδύνων, βάσει ευρωπαϊκών προτύπων και διεθνών best-practices. Πλέον ο βασικός στόχος μου είναι η περαιτέρω εξέλιξη και ανάπτυξη του Πλαισίου αυτού, ώστε να αποτελέσει ένα ενιαίο Εταιρικό Σύστημα Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων, το οποίο θα λειτουργήσει και ως Σύστημα Υποστήριξης Αποφάσεων, για την βέλτιστη λειτουργία της εταιρείας, την παροχή αδιάλειπτης και ποιοτικής υπηρεσίας στους Έλληνες πολίτες και της επίτευξης των εταιρικών στόχων.

Ως υποψήφιος διδάκτωρ σε θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ), πως μπορούμε να επωφεληθούμε από την ΤΝ και τι κίνδυνοι ελλοχεύουν ?

Η ΤΝ είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο, το οποίο θα μας επιτρέψει να εκτελέσουμε ενέργειες που μέχρι πρότινος ήταν αδιανόητες για τον Άνθρωπο. Η αξιοποίηση τεράστιας ποσότητας γνώσης βάσει λογικών κανόνων σε απειροελάχιστο χρόνο θα συμβάλει στο να λύσουμε βασικά προβλήματα του πλανήτη μας. Από την άλλη, όπως κάθε εργαλείο, η χρήση του εξαρτάται από τον χειριστή, άρα κάλλιστα μπορεί να μετατραπεί σε όπλο, κάτι που έχουμε ήδη δει να συμβαίνει. Άρα θέλει πολύ προσοχή και εποπτεία.

Και για να κλείσουμε με κάτι πιο ευχάριστο, πως σας αρέσει να περνάτε το χρόνο σας ?

Όντας οικογενειάρχης, τα παιδιά μου αποτελούν τη βασική μου ενασχόληση στον ελεύθερο χρόνο μου, αλλά πάντα προσπαθώ να δω μια ταινία, να πάω γυμναστήριο, να κάνω ποδήλατο ή να πάω να δω την αγαπημένη μου ομάδα!

Αντώνης Μαρίνος
Διευθυντής
Κλιμάκιο Εταιρικής Διαχείρισης Κινδύνων