ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ

«Γεννήθηκα στις 23 του Οκτώβρη στην Ξάνθη, στην παραμυθένια Παλιά Πόλη, τη διατηρητέα». Έτσι περιγράφει τη γενέτειρά του ο Μάνος Χατζιδάκις σε ένα από τα πολλά, υπέροχα κείμενά του.

Το σπίτι όπου πιθανολογείται πως γεννήθηκε και έζησε τα πρώτα χρόνια της ζωής του ο συνθέτης ανακαινίστηκε πρόσφατα και αποτελεί πλέον ένα από τα ωραιότερα στολίδια της κουκλίστικης παλιάς πόλης της Ξάνθης. Όπως διαβάζουμε στο επίσημο site του Δήμου Ξάνθης, το Grand Maison, όπως λέγεται, «με τις αναπαραστάσεις που έχουν φανεί σε όλο τους το μεγαλείο και τις εξαιρετικές τοιχογραφίες σε όλους τους χώρους, δημιουργήθηκε για να είναι ένας ζωντανός χώρος, συνεχώς επισκέψιμος και δημιουργικός, ένας πολυχώρος Τέχνης και Σκέψης».

Το κτίριο χρονολογείται από τα τέλη του 18ου αιώνα. Στην αρχιτεκτονική του συναντάμε στοιχεία νεοκλασικιστικά, και κάποιες μπαρόκ επιρροές. Το όνομα του αρχιτέκτονα μας είναι άγνωστο –πιθανολογείται ότι μπορεί να ήταν Αυστριακός.

Όπως εξηγεί η Νατάσα Μιχαηλίδου, ξεναγός και μουσειολόγος από την Ξάνθη, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ «το κτίριο ήταν ιδιοκτησία του Ισαάκ Δανιέλ, ενός Εβραίου ο οποίος ήταν ανάμεσα στους πιο πλούσιους ανθρώπους εκείνης της εποχής. Το επάγγελμά του ήταν χρηματιστής και ταυτόχρονα ασχολούνταν με το καπνεμπόριο και τις μεσιτείες. Αγόρασε το κτίριο και το έκτισε σε δυο φάσεις. Είναι ίσως το πλέον χαρακτηριστικό δείγμα αποτύπωσης της κοσμοπολίτικης αντίληψης της Ξάνθης των αρχών του προηγούμενου αιώνα στην αρχιτεκτονική. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι το σπίτι χτίσθηκε σε προνομιακή θέση, πάνω σε ύψωμα, για να έχει θέα σε όλη την έκταση της τότε πόλης αν και σήμερα δυστυχώς η θέα έχει περιοριστεί πολύ λόγω των πολυκατοικιών που έχουν ανεγερθεί».

Ο Μάνος Χατζιδάκις γεννήθηκε στην Ξάνθη στις 23 Οκτωβρίου του 1925. Ο πατέρας του Γεώργιος Χατζηδάκις ήταν δικηγόρος, σε μια εποχή που η Ξάνθη γνώριζε τη μεγάλη οικονομική άνθιση του καπνεμπορίου.

Η οικογένεια Χατζιδάκι νοικιάζει τον δεύτερο όροφο του διατηρητέου κτιρίου «Grand Maison». Κατά ορισμένους ο Μάνος γεννήθηκε σε αυτό, ενώ κατά κάποιους άλλους πέρασε ορισμένα από τα παιδικά του χρόνια. Σε κάθε περίπτωση όμως στο σπίτι αυτό ο Χατζιδάκις ξεκίνησε το μεγάλο ταξίδι στο μαγικό κόσμο της μουσικής χάρη στο μεγάλο πιάνο που υπήρχε στο σπίτι και στα μαθήματα που πήρε από την Αρμένισσα δασκάλα μουσικής Άννα Αλτουνιάν. Στον ίδιο δρόμο που βρίσκεται το αρχοντικό, στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου, υπήρχε και το μοναδικό ιδιωτικό σχολείο της Ξάνθης όπου ο Μάνος έλαβε τα πρώτα μαθήματα. Το 1932 η οικογένεια Χατζιδάκι εγκαθίσταται οριστικά στην Αθήνα.

Σήμερα, στο δεύτερο όροφο του κτιρίου, παλιές φωτογραφίες του Μάνου Χατζιδάκι και της οικογενείας του, της αρμένισσας δασκάλας του, όπως επίσης παρτιτούρες των έργων του, ιδιόχειρες μουσικές σημειώσεις και λιγοστά προσωπικά αντικείμενα μαρτυρούν το πέρασμα του μεγάλου έλληνα μουσικοσυνθέτη από τους χώρους του σπιτιού που αναμφισβήτητα σημαδεύτηκε από την παρουσία του.

Πηγή: in2life.gr

10
10