Πες μου λίγα πράγματα για εσένα… Πώς αποφάσισες να ακολουθήσεις το επάγγελμα του διαιτολόγου;
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα. Από το Λύκειο ακόμη είχα αποφασίσει ότι θέλω να ασχοληθώ με τη διατροφή, ήταν κάτι που έβρισκα φοβερά ενδιαφέρον. Έτσι, ακολούθησα το στόχο μου και σπούδασα στο τμήμα Επιστήμης της Διατροφής και Διαιτολογίας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Μετά το πέρας των σπουδών μου εργάστηκα κάποια χρόνια ως ιδιώτης διαιτολόγος, αλλά παράλληλα το ενδιαφέρον μου κέντρισε η έρευνα. Ως ερευνήτρια έχω ασχοληθεί με πληθώρα αντικειμένων, όπως το κομμάτι της παιδικής παχυσαρκίας, των εξατομικευμένων παρεμβάσεων αλλά και της χρήσης των νέων τεχνολογιών ως εργαλείο της επιστήμης μου. Μέχρι σήμερα -αν και πλέον, ως μητέρα 3 παιδιών, ο χρόνος μου είναι πολύ πιο περιορισμένος – απασχολούμαι ως επιστημονική συνεργάτιδα του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου στο κομμάτι της έρευνας και είναι μια δουλειά που αγαπώ πολύ.
Μιας και ασχολείσαι με την έρευνα, δώσε μας κάποια στοιχεία. Ποια είναι τα νεότερα δεδομένα σχετικά με τη διατροφή των Ελλήνων;
Δυστυχώς η διατροφή των Ελλήνων τις τελευταίες δεκαετίες έχει απομακρυνθεί πολύ από το πρότυπο της Μεσογειακής Δίαιτας, της διατροφής που αποδεδειγμένα πλέον αποτελεί το ιδανικό μοντέλο διατροφής με πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Οι Έλληνες έχουν υιοθετήσει μια «δυτικού τύπου» δίαιτα, με πολύ περισσότερο junk food και πολύ λιγότερα όσπρια και λαδερά. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τα ποσοστά παχυσαρκίας στη χώρα μας είναι πολύ υψηλά, ενώ η κατάσταση αυτή αντανακλάται και στη θλιβερή πρωτιά παιδικής παχυσαρκίας που κατέχει η χώρα μας.
Η πανδημία πως έχει επηρεάσει αυτήν την κατάσταση;
Η πανδημία των τελευταίων δύο χρόνων έχει επιδράσει πολύ αρνητικά στο φαινόμενο της παχυσαρκίας. Ο παρατεταμένος εγκλεισμός στο σπίτι σε συνδυασμό ενδεχομένως με το άγχος και το έντονο στρες που αυτή η κατάσταση έχει προκαλέσει σε όλους μας, οδήγησε πολύ κόσμο σε μια κατάσταση συστηματικής υπερπρόσληψης θερμίδων. Παράλληλα δε, η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας λόγω εγκλεισμού, κλειστών γυμναστηρίων ή και φόβου μόλυνσης, επιδείνωσε την κατάσταση αυτή υποβαθμίζοντας την υγεία όχι μόνο των ενηλίκων αλλά και των παιδιών, σε ανησυχητικό βαθμό.
Ποια είναι τα συχνότερα διατροφικά λάθη που κάνει ο κόσμος την περίοδο της πανδημίας ;
Καταρχάς, θα ανέφερα ότι ο κόσμος άρχισε να αντιμετωπίζει το φαγητό ως «καταφύγιο», μέσον για να αλλάξει τη διάθεσή του ή να διαχειριστεί το στρες που βιώνει. Αυτή η συμπεριφορά είναι από μόνη της πολύ προβληματική, καθώς δημιουργείται μια σχέση εξάρτησης από το φαγητό –το οποίο μάλιστα για να προσφέρει την επιθυμητή ευφορία είναι συνήθως πλούσιο σε θερμίδες, ζάχαρη ή/και αλάτι.
Παράλληλα, λόγω του ότι αυξήθηκε ο χρόνος παραμονής μας στο σπίτι, πολύς κόσμος άρχισε να ασχολείται με τη μαγειρική πιο εντατικά. Και ενώ αυτό θα μπορούσε να είναι καλό, δυστυχώς στην πλειοψηφία των περιπτώσεων πρόκειται για παρασκευή γλυκισμάτων και υπερθερμιδικών σνακ.
Τέλος, δε θα πρέπει να παραλείψω το μείζον πρόβλημα του τσιμπολογήματος μπροστά από οθόνες. Τηλεργασία και τηλεκπαίδευση είναι οι κύριες αιτίες της εδραίωσης της πολύ κακής συνήθειας κατανάλωσης τροφίμων μπροστά σε οθόνη. Η πρόσληψη τροφής με την προσοχή μας πλήρως αποσπασμένη καθιστά τον οργανισμό μας ανίκανο να λάβει το μήνυμα του κορεσμού οδηγώντας μας τελικώς, σε ασυνείδητη υπερκατανάλωση θερμίδων.
Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τις keto diets. Βοηθάνε όντως στην απώλεια βάρους;
Οι κετογονικές δίαιτες έχουν γίνει πολύ δημοφιλείς γιατί δίνουν σχετικά γρήγορα αποτελέσματα αλλά δυστυχώς δεν αποτελούν μοντέλο διατροφής που θα μπορούσε κάποιος να ακολουθήσει μακροπρόθεσμα. Αφενός γιατί είναι δύσκολο να αποκλείσει κανείς τόσες ομάδες τροφίμων και να περιορίσει τόσο την ποικιλία τροφών που καταναλώνει και αφετέρου μία τέτοια διατροφή μακροπρόθεσμα ενέχει κινδύνους για την υγεία.
Άρα ποιο είναι το μυστικό για καλύτερη διατροφή και υγεία; Θα μοιραστείς μαζί μας μερικά tips;
Αναμφισβήτητα ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός για αυτό και δεν υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες που να βρίσκουν εφαρμογή σε όλους. Ωστόσο, σε ένα γενικότερο πλαίσιο θα έλεγα πως μπορεί κάποιος να κάνει μια καλή αρχή ακολουθώντας τα εξής:
Να καταναλώνει άφθονη σαλάτα μαζί με τα γεύματα
Να αντικαταστήσει το λευκό αλεύρι/μακαρόνια/ρύζι με ολικής άλεσης
Να μην ξεχνά να ενυδατώνεται
Να αποφεύγει συσκευασμένα σνακ, ειδικά αν τα περισσότερα από τη λίστα με τα συστατικά τους είναι «άγνωστες λέξεις»
Να ασκείτε και να βγαίνει καθημερινά έξω, στον ήλιο!
Ποια είναι τα σχέδια σου για το μέλλον;
Όπως ανέφερα και προηγουμένως, έχω 3 υπέροχες κορούλες των οποίων η ανατροφή αποτελεί, σε κάθε περίπτωση, πρώτη μου προτεραιότητα – για αυτό και έχω κατεβάσει λίγο τους εντατικούς ρυθμούς στην εργασία μου. Ωστόσο, επειδή είμαι εκ φύσεως ανήσυχο πνεύμα, δουλεύω ήδη ένα project που αφορά διαδικτυακές παρεμβάσεις διατροφής και θα ολοκληρωθεί εν καιρώ.
Η Αμαλία Φιλίππου, είναι Διαιτολόγος/Διατροφολόγος και επιστημονική συνεργάτιδα του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.