Μιλώντας για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στη Δύση, το μυαλό των περισσοτέρων θα πάει στο πιο προβεβλημένο από όλα, το πολυτελέστατο Ντουμπάι με τους ατελείωτους ουρανοξύστες και τα αχανή κτίρια που πλημμυρίζουν από ανθρώπους από όλο τον κόσμο.
Υπάρχει όμως ένα κρυμμένο αδερφάκι του Ντουμπάι, πιο αυθεντικός εκπρόσωπος της αραβικής κουλτούρας και με έναν φυσικό πλούτο που δύσκολα θα συναντήσει κανείς στο κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου στη μέση της ερήμου, Ντουμπάι. Καλώς ήρθατε στο Άτζμαν.
Το μικρό αραβικό Εμιράτο έχει έκταση μικρότερη από εκείνη του λιλιπούτειου Λουξεμβούργου και όμως μετρά περισσότερους από μισό εκατομμύρια κατοίκους. Στην επίσημη απογραφή του 2010 βέβαια, ο πληθυσμός του Ατζμάν υπολογίζεται στις 262.000, εκ των οποίων μόνο το 16% είναι Άραβες από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Τοποθετείται στις ακτές του περσικού κόλπου και στην δικαιοδοσία του εντάσσονται επίσης δύο εξωτικά νησιά, η Μανάμα και το Μασφούτ. Το 95% του Εμιράτου μένει μόνιμα στην πρωτεύουσα, που φέρει επίσης το όνομα Άτζμαν.
Σε αντίθεση με τα μεγαλύτερα «αδερφάκια» του, το Άτζμαν είναι περισσότερο γνωστό για τις απολαυστικές αμμουδιές του και τις πανέμορφες παραλίες του. Η ακτογραμμή του εκτείνεται σε περισσότερα από 16χλμ, αλλά και έναν εκθαμβωτικό χώρο πρασίνου όπου μπορεί κανείς να απολαύσει θαλάσσια σπορ.
Το μαγκρόβιο δάσος του Άτζμαν
Στην καρδιά του Εμιράτου βρίσκεται ένα καταπράσινο πάρκο. Το καταπράσινο πάρκο του Άτζμαν έχει χαρακτηριστεί ως μαγκρόβιο δάσος, ένα δάσος δηλαδή υποτροπικών και τροπικών θαλάσσιων ακτών που κυριαρχείται από ανεκτικά στο αλάτι ξυλώδη φυτά. Βρίσκεται στη μεταβατική περιοχή μεταξύ της ξηράς και της θάλασσας και είναι επίσης πολύ συνηθισμένο σε δέλτα ποταμών και σε περιοχές με υφάλμυρα ύδατα. Συναντάται μόνο σε περιοχές στις οποίες παρατηρείται το φαινόμενο της παλίρροιας.
Ένα σύντομο βίντεο στο οποίο παρουσιάζεται ένα μαγκρόβιο δάσος
Εντός του ιδιαίτερου αυτού χώρου πρασίνου του Άτζμαν διαβιούν περισσότερα από 80 είδη πουλιών. Για μεγάλο χρονικό διάστημα απαγορευόταν στους τουρίστες η περιήγηση εντός του μαγκρόβιου δάσους, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει δοθεί άδεια για «βαρκάδες» με καγιάκ εντός του πρασίνου.
Το Άτζμαν μπαίνει στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη
Στην ελεύθερη οικονομική ζώνη του Άτζμαν δραστηριοποιούνται περισσότερες από 1.500 εταιρίες, ενώ από εκεί εξάγονται προϊόντα με προορισμό 65 χώρες σε όλο τον κόσμο. Είναι αυτή η οικονομική δραστηριότητα που στηρίζει την οικονομία του Εμιράτου. Για την ώρα το Άτζμαν αποτελεί τουριστικό προορισμό κατά κύριο λόγο για Ρώσους και Γερμανούς, ωστόσο το τελευταίο διάστημα, έχει αναπτύξει αρκετά τις τουριστικές του υποδομές και φιλοδοξεί να προσελκύσει περισσότερους ανθρώπους από τη Δύση.
Παραλία στο μικρό εμιράτο Άτζμαν / Φωτογραφία: Shutterstock
Ένα από τα πιο εντυπωσιακά μέρη του Άτζμαν είναι το παλιό παλάτι του Σεΐχη, το οποίο και μετατράπηκε σε μουσείο με ενδιαφέρουσες αναπαραστάσεις του παλιού τρόπου ζωής των ανθρώπων που ζουν στα Αραβικά Εμιράτα. Χτίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα και αποτελείται από τέσσερα δωμάτια και δύο πύργους. Ανακαινίστηκε το 1986 και προστέθηκε σε αυτό ένας ακόμη πύργος.
Βίντεο: Το αφιέρωμα της Telegraph στο Άτζμαν
Στις αρχές του έτους και καθώς το μικρό εμιράτο επιχειρεί να ανοίξει τους τουριστικούς του ορίζοντες, η βρετανική Telegraph ετοίμασε ένα ιδιαίτερα διαφωτιστικό ρεπορτάζ από το Άτζμαν.
Πηγή: iefimerida.gr