SAINT LAURENT SS25: ΩΔΗ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ TAILORING

Ο Anthony Vaccarello επαναπροσδιορίζει το corporate look επαναφέροντας τη Bella Hadid στην πασαρέλα.

Όταν, στα 60s, o Yves Saint Laurent μας σύστησε το Le Smoking, το γυναικείο tailoring απέκτησε σάρκα και οστά. Πρωτοποριακό για την εποχή και απαραίτητο για την «εργαζόμενη γυναίκα», το θηλυκό κοστούμι δεν έγινε απλά τάση, αλλά κοινωνικός σχολιασμός για τη θέση των γυναικών, τη δυναμική και τη χειραφέτιση τους. Μέχρι τότε, κοστούμι φορούσαν μόνο οι ελίτ του Χόλιγουντ – ο Yves Saint Laurent το έφερε στους δρόμους, το έκανε προσβάσιμο σε όλες και σύμβολο ανεξαρτησίας.

Η «μικρή» του επανάσταση οδήγησε στο σήμερα και τον τρόπο που ο Anthony Vaccarello, creative director του οίκου, επαναπροσδιορίζει το corporate look. Διατηρώντας τους παραδοσιακούς ανδρικούς κώδικες, ο Vaccarello εμπνεύστηκε τη δική του εκδοχή για το Le Smoking με τους πιο μοντέρνους όρους και με τεχνική που έφερε αμέσως τη φιγούρα του Yves στο μυαλό όσων παρακολούθησαν το SS25 Saint Laurent show.

Στην πασαρέλα, τα μοντέλα περπάτησαν με τα χέρια στις τσέπες των ψηλόμεσων παντελονιών τους. Ριγέ πουκάμισα, γυαλιά και γραβάτες με την αισθητική του corpcore, πλαισίωσαν τα σύνολά τους και ανέτρεψαν την φιλική στο μάτι εικόνα της θηλυκότητας. Το styling θύμισε τις Fran Lebowitz, Gillian Anderson, Jodie Foster και Susan Sontag, μερικά από τα πιο δημοφιλή icons του λεσβιακού και φεμινιστικού κινήματος, που όρισαν και ορίζουν με το στιλ τους τη νέα θηλυκότητα.

Την ίδια στιγμή, η εικόνα της Loulou de la Falaise, socialite, μούσας και φίλης του Yves Saint Laurent, ήταν επίσης ισχυρή. Πουκάμισα με διαφάνειες και δαντέλες, φούστες με βολάν, μεταξωτές μπλούζες με βαθιά ντεκολτέ και δερμάτινα ή ζακάρ μπουφάν πρωταγωνίστησαν. Σε αυτό το μέρος της επίδειξης αναδείχθηκαν τα αξεσουάρ και τα τακούνια στιλέτο, κοινώς η εικόνα της σύγχρονης γυναίκας Saint Laurent μίλησε στις καρδιές μας.

Το πιο σημαντικό highlight όμως, αυτό για το οποίο μίλησαν όλοι, ήταν η επιστροφή της Bella Hadid στο catwalk. Από το 2022, όταν στο σόου των Coperni προσέφερε το σώμα της για τη ζωντανή δημιουργία ενός φορέματος με την πρωτοποριακή τεχνολογία ψεκασμού υφασμάτων, το μοντέλο δεν είχε εμφανιστεί σε πασαρέλα. Χθες, οι φήμες για την επανεμφάνισή της οργίασαν και τελικά αποδείχθηκαν σωστές, χαρίζοντας στο σόου μια viral στιγμή.

Πηγή : vogue.gr