H αγαπημένη καθημερινή συνήθεια των Παριζιάνων είναι αναπόσπαστο κομμάτι της γαλλικής κουλτούρας.
Αν εξαιρέσετε κάποιες περιπτώσεις στις οποίες το πρωινό στη σάλα ενός πολυτελούς ξενοδοχείου ισούται με εμπειρία ζωής, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στο ιστορικό Ritz της Place Vendome ή στο εκθαμβωτικό Le Maurice στη Rue de Rivoli, τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με την απόλαυση του να απολαμβάνει κανείς ένα κρουασάν στο χέρι, τριγυρίζοντας στους μαγευτικούς δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας. Ή με τη χαρά που νιώθουμε κάθε φορά που προλαβαίνουμε θέση στους λιγοστούς πάγκους μίας συνοικιακής boulangerie, τρώγοντας μία αυθεντική quiche lorraine με τυρί και αλλαντικά ή ένα γλυκό pain au chocolat, βουτώντας το αργά-αργά μέσα στον ζεστό καφέ μας.
Από το Saint Germain μέχρι τον Πύργο του Άιφελ και από την Αψίδα του Θριάμβου μέχρι τη Μονμάρτρη ή το Marais, το Παρίσι είναι γεμάτο με παραδοσιακές boulangerie, οι οποίες συνθέτουν τελικά ένα σημαντικό κομμάτι της τοπικής του ταυτότητας.
Στην πραγματικότητα, για τους ντόπιους μία πρωινή στάση σε κάποια κοντινή boulangerie της γειτονιάς για έναν καφέ με κρέμα στο χέρι και ένα pain au chocolat που μόλις βγήκε αχνιστό από τον φούρνο είναι καθημερινή ρουτίνα και μία από τις πλέον αγαπημένες τους συνήθειες. Οι περισσότερες boulangerie υποδέχονται τους πρώτους πελάτες από τις 7 το πρωί, αλλά βγάζουν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας ζεστά, φρέσκα προϊόντα και είναι σίγουρο πως, ειδικά στα μέρη με μεγάλη κατανάλωση, το μεσημέρι, γύρω στις 4, θα βρείτε φρεσκότατα πράγματα για να δοκιμάσετε.
Άλλωστε κάποιες συνοικιακές boulangerie είναι τόσο δημοφιλείς που, ίσως, χρειαστεί να περιμένετε αρκετή ώρα στην ουρά για ένα πεντανόστιμο κρουασάν βουτύρου ή σοκολάτας. Και το καλύτερο; Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν θα πληρώσετε περισσότερο από 1,5 ευρώ για αυτό το φανταστικό έδεσμα που αποτελεί συνώνυμο της γαλλικής παράδοσης και κουλτούρας.
Boulangerie Utopie
Αρκετά κοντά στο κανάλι St. Martin, μερικά βήματα μακριά από τον σταθμό μετρό Oberkampf, κάντε μία γρήγορη στάση για πρωινό στο χέρι στη Boulangerie Utopie. Κλασικός παριζιάνικος συνδυασμός φούρνου και μικρού ζαχαροπλαστείου προσφέρει καθημερινά φρέσκο ψωμί, αφράτα κρουασάν, χορταστικές κις λορέν, πάστες, τάρτες και λοιπά επιδόρπια από πολύ νωρίς το πρωί και φημίζεται για το νόστιμο pain au chocolat που είναι, χωρίς αμφιβολία, από τις πιο ελαφριές επιλογές στην κατηγορία του κρουασάν σοκολάτα που μπορείτε να δοκιμάσετε σε όλη τη γαλλική πρωτεύουσα.
Σε αντίθεση με άλλα pain au chocolat που θα δοκιμάσετε σε άλλα, εξίσου πεντανόστιμα, σημεία της πόλης το κρουασάν με σοκολάτα στη Boulangerie Utopie δεν περιέχει τόσο βούτυρο όσο η συνηθισμένη γαλλική συνταγή και είναι έτσι ανάλαφρο σαν σύννεφο απίθανης γεύσης. Στα μεγάλα συν το γεγονός ότι περιέχει διπλή δόση σοκολάτας για να υπάρχει πλούσια γέμιση σε κάθε δαγκωματιά.
Τhe French Bastards
Παριζιάνικη αλυσίδα φούρνων με υποκαταστήματα στο 1ο, 3ο, 4ο, 11ο και 18ο διαμέρισμα της γαλλικής πρωτεύουσας, οι «Γάλλοι Μπάσταρδοι» με το ωραίο, τσαχπίνικο όνομα έχουν, σίγουρα, και όλη τη χάρη. Κάντε μία στάση στη Rue Oberkampf ή Rue Saint Denis ή στη Rue de Sèvres για να πάρετε στο χέρι τον πρώτο καφέ της ημέρας μαζί με μία κρατσανιστή μπαγκέτα γεμιστή με βούτυρο και ζαμπόν, με μία τυρόπιτα ή κρεμμυδόπιτα και, φυσικά, με τα διάσημα πατροπαράδοτα γαλλικά κρουασάν είτε βουτύρου είτε με σοκολάτα.
Καλοψημένα, με διπλή στρώση γέμισης και πραγματικά ολόφρεσκα γίνονται το ιδανικό πρωινό για το ξεκίνημα της ημέρας σας στο Παρίσι έτσι όπως σερβίρονται ζεστά (όσο πιο νωρίς φτάσετε στον φούρνο τόσο το καλύτερο) και απογειώνονται αν τα βουτήξετε στον καφέ σας.
Sain
«Sain» στα γαλλικά θα πει «υγιεινό». Τι είναι αυτό, λοιπόν, που κάνει αυτό τον μικρό φούρνο με τη χαρακτηριστική τιρκουάζ πρόσοψη να έχει το δικαίωμα να περηφανεύεται πως σερβίρει καθημερινά στις βιτρίνες του και τα ράφια του κάποια από τα γευστικότερα, πιο υγιεινά και ελαφριά εδέσματα που μπορείτε να απολαύσει κάνεις στην Πόλη του Φωτός. Σύμφωνα με τους ανθρώπους πίσω από τη δημιουργία του Sain το «μυστικό» κρύβεται στο αλεύρι που χρησιμοποιούν για την παρασκευή των προϊόντων τους, το οποίο είναι χωρίς τεχνικές επεξεργασίες και συντηρητικά.
Θα βρείτε τα πάντα, από μπισκότα βουτύρου, αλμυρές και γλυκές τάρτες, αφράτα muffins, σπιτικά κέικ, γλυκάκια, πάστες, φρέσκο ψωμί, σταφιδόψωμα και, φυσικά, κρουασάν. Σε μία ωραία ποικιλία γεύσεων είναι πάντα η απόλυτη γαλλική εμπειρία πρωινού.
Στο Sain σήμα-κατατεθέν του καταστήματος είναι το κρουασάν με σοκολάτα και αμύγδαλο που αξίζει από μόνο του μία στάση εδώ. Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια για το συγκεκριμένο έδεσμα αποτελεί το γεγονός ότι είναι αρκετά πιο σκληρό εξωτερικά, αφού φτιάχνεται από τα κρουασάν βουτύρου που δεν καταναλώθηκαν την προηγούμενη ημέρα, τα οποία γεμίζονται με σοκολάτα και αμύγδαλο και ψήνονται ξανά. Εμπιστευτείτε μας είναι εκπληκτικά νόστιμα και αληθινά ξεχωριστά.
Με σοκολάτα που λιώνει στο στόμα και μία απίθανα κρατσανιστή όψη τόσο το κλασικό pain au chocolat όσο και το κρουασάν με σοκολάτα και αμύγδαλο είναι πραγματικό «το κάτι άλλο». Αυτό που σίγουρα τα κάνει να ξεχωρίζουν είναι το γεγονός ότι η ζύμη τους είναι τόσο αφράτη που μοιάζει περισσότερο με μαλακό ψωμί παρά με το παραδοσιακό κρουασάν που ξέρουμε και αγαπάμε. Άλλωστε “pain au chocolat” στα ελληνικά σημαίνει «ψωμί με σοκολάτα».
Blé Sucré
Στη νότια πλευρά της συνοικίας του Marais, όχι μακριά από την πλατεία της Βαστίλης και μόλις μερικά βήματα μακριά από τον σταθμό μετρό Ledru-Rollin, θα συναντήσετε αυτό που αποκαλούμε «τυπικό φούρνο της γειτονιάς». Οι ωραίες μυρωδιές από το Blé Sucré, με τους χαρακτηριστικούς λευκούς τοίχους και τη μαύρη, διακριτική επιγραφή, πλημμυρίζουν τον δρόμο πριν καλά-καλά προλάβουμε να στρίψουμε στη γωνία. Ένα μικροσκοπικό μαγαζάκι με λιγοστά τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο ψήνει καθημερινά, από τα χαράματα, ολόφρεσκες πίτες και πεντανόστιμα κρουασάν με βουτυράτη ζύμη που λιώνει στο στόμα.
Οι Παριζιάνοι συμφωνούν πως το pain au chocolat που θα πάρετε από το Blé Sucré είναι η απόλυτη σπεσιαλιτέ του καταστήματος, ένα κρουασάν τόσο νόστιμο που θα νοσταλγείτε τη γεύση του για πάρα πολύ καιρό. Aυτό που κάνει τα κρουασάν του Blé Sucré να ξεχωρίζουν είναι το γεγονός ότι φτιάχνονται με πολύ μεράκι, ένα – ένα, στο χέρι και έτσι κανένα δεν είναι ακριβώς ίδιο με το άλλο, χαρακτηριστικό της χειροποίητης τέχνης του φούρναρη που κάθε πρωί απλώνει προσεκτικά τα απαλά φύλλα ζύμης και τα διπλώνει με φροντίδα και αγάπη, αφού πρώτα τα έχει γεμίσει με μία γενναία δόση σοκολάτας.
Μία δαγκωματιά στο κρατσανιστό φύλλο αυτού του τέλειου pain au chocolat θα σας πείσει πως πράγματι βρίσκεστε στο σωστό μέρος και πως εδώ είναι Παρίσι και τα πράγματα είναι πάντα πιο νόστιμα και πιο αυθεντικά. Πάρτε μαζί και μία χάρτινη κούπα ζεστό καφέ ή τσάι και καταναλώστε τα με τον γνωστό παριζιάνικο τρόπο, στα όρθια πριν μπείτε στο μετρό, περπατώντας στον δρόμο για το επόμενο αξιοθέατο της Πόλης του Φωτός ή καθισμένοι σε ένα από τα τραπέζια του καταστήματος, χαζεύοντας τον κόσμο να περνά.
Du Pain et Des Idées
Οι ντόπιοι τον λατρεύουν και οι τουρίστες κάνουν ουρές κάθε πρωί έξω από την εντυπωσιακή του είσοδο με τα χρυσά γράμματα στην επιγραφή, χαρακτηριστικό κατάλοιπο μίας άλλης εποχής. Ο περίφημος φούρνος Du Pain et Des Idées, ένας από τους παλιότερους που άνοιξαν τις πόρτες τους στην πόλη, είναι κάτι σαν «σύμβολο» για τους Παριζιάνους όταν μιλάμε για τις κορυφαίες boulangerie στη γαλλική πρωτεύουσα. Ένα μυρωδάτο σποτ όπου θα απολαύσετε στο έπακρο αυτό για το οποίο μιλάει ολόκληρος ο πλανήτης. Το μεγαλείο των γαλλικών κρουασάν, των αυθεντικών quiche lorraine, και, βέβαια, των κρατσανιστών γαλλικών ψωμιών που όμοιά τους δεν θα δοκιμάσετε σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου.
Εδώ είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα πετύχετε μεγάλες ουρές όλες τις ώρες της ημέρας, αλλά η αναμονή αξίζει τον κόπο και με το παραπάνω. Σε αυτό το μικρό μπαρόκ κατάστημα, τοποθετημένο στη γωνία ενός αυθεντικού παριζιάνικου δρόμου κοντά στο κανάλι St. Martin, θα αγοράσετε τάρτες αλμυρές και γλυκές, παραδοσιακές γαλλικές λιχουδιές, ένα εκπληκτικό estragot με γεύση φιστίκι και καταπληκτικές μπαγκέτες. Όπως και τέλεια κρουασάν σοκολάτα που εδώ δεν τα αποκαλούν pain au chocolat αλλά “chocolatine” πράγμα που μάλλον δείχνει πως οι ιδιοκτήτες αυτού του διάσημου πλέον φούρνου στο Παρίσι έχουν καταγωγή από το νότιο τμήμα της Γαλλίας. Μοναδική λιχουδιά που αξίζει να δοκιμάσετε εδώ είναι το «διπλό» κρουασάν με σοκολάτα και μπανάνα, που είναι η γλυκιά σπεσιαλιτέ στο Du Pain et Des Idées, και μία επιλογή που δεν θα συναντήσετε εύκολα αλλού.
Συνοδεύεται ιδανικά με ένα ζεστό ρόφημα στο χέρι ή σε κάποιον από τους ξύλινους πάγκους μπροστά από την είσοδο της boulangerie, η οποία εδώ και λίγα χρόνια χρωστά μέρος της φήμης της στη «συμμετοχή» της στο πρώτο επεισόδιο της δημοφιλούς σειράς Emily in Paris.
Πηγή : travel.gr