24ο ΜΕΓΑΛΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΩΡΟΛΟΓΟΠΟΙΙΑΣ ΤΗΣ ΓΕΝΕΥΗΣ ΣΤΙΣ 14/11/2024: ΤΑ ΡΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΘΟΥΝ

Για άλλη μια χρονιά η Γενεύη θα συγκεντρώσει τα ομορφότερα μοντέλα της υψηλής ωρολογοποιίας της εποχής μας. Φουτουριστικά, κλασικά, νεωτεριστικά, έως και ρολόγια σαν ζωγραφικοί πίνακες. Ο Δημήτρης Κιουσόπουλος επιλέγει αυτά που αναμένεται να εντυπωσιάσουν περισσότερο. Αν και δεν είναι επετειακό, το φετινό Μεγάλο Βραβείο Ωρολογοποιίας της Γενεύης – Grand Prix d’Horlogerie de Genève (GPHG) είναι πάντως συμβολικό, καθώς πραγματοποιείται για 24η χρονιά, όσες δηλαδή και οι ώρες του εικοσιτετράωρου.

Ο θεσμός που από το 2001 αναδεικνύει την αριστεία της σύγχρονης ωρολογοποιίας σε διεθνές επίπεδο, μόλις ανακοίνωσε τις υποψηφιότητες για τον “Χρυσό Δείκτη” και τις υπόλοιπες διακρίσεις που θα απονεμηθούν κατά την καθιερωμένη τελετή στο Théâtre du Léman στη Γενεύη, στις 13 Νοεμβρίου 2024. Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από το gphg.org

Το καλοκαίρι, και ενώ ο υπόλοιπος κόσμος προτιμούσε να μην κοιτάει την ώρα της επιστροφής, τα 980 μέλη της Ακαδημίας του GPHG εξέτασαν προσεκτικά τις συνολικά 273 προτάσεις που εγγράφηκαν στον διαγωνισμό από 146 εταιρείες (η καταχώρηση των υποψηφιοτήτων γίνεται από τις ίδιες τις εταιρείες με την καταβολή αντιτίμου ανά μοντέλο) και επέλεξαν 90 από αυτά.

Χωρισμένα σε 15 κατηγορίες, τα ρολόγια αυτά διεκδικούν ένα από τα 20 βραβεία που απονέμονται στις καλύτερες ωρολογιακές δημιουργίες της χρονιάς, συμπεριλαμβανομένου του υψηλού κύρους Grand Prix “Aiguille d’Or” ή Χρυσός Δείκτης – διαφορετικά Χρυσή Ακίς, αν είστε φίλοι της κυριολεξίας, μολονότι δίνεται και σε ρολόγια χωρίς… ωροδείκτες, όπως το Récital 22 Grand Récital της Bovet 1822, το 2018.

Η “Aiguille d’Or” απονέμεται σε ρολόι επιλεγμένο από όλες τις κατηγορίες, αλλά εύλογα την προσοχή μας έλκουν αυτές που αφορούν περισσότερο τους κυρίους. Ο ενδιαφερόμενος δεν θα δυσκολευτεί να αναγνωρίσει οικεία ονόματα όπως το IWC Schaffhausen Portugieser Automatic 40 (κατηγορία Time Only) και το IWC Schaffhausen Portugieser Automatic 42 (κατηγορία Men’s), το Breitling Navitimer Automatic GMT 41 (κατηγορία Men’s Complication), το Tudor Black Bay 58GMT και το ORIS Propilot x Calibre 400 Laser (κατηγορία “Petite Aiguille” και τα δύο).

Πολλά εμβληματικά μοντέλα εμφανίζονται αναμενόμενα στην κατηγορία Iconic, όπως το Breitling Navitimer B12 Chronograph 41 Cosmonaute, το IWC Schaffhausen Big Pilot’s Watch 43 Tourbillon Markus Bühler, το TAG Heuer Formula 1 I Kith, αλλά και το Piaget Piaget Polo 79, το οποίο είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες επανεμφανίσεις του 2024.

Στην κατηγορία Tourbillon ξεχωρίζουν το Breitling Top Time B21 Shelby Cobra και το TAG Heuer Carrera Chronograph Tourbillon X Porsche Panamericana, αλλά και το Hublot Mp-15 Takashi Murakami Tourbillon Sapphire 42 mm σε σχήμα μαργαρίτας. Εξίσου όμως την προσοχή έλκουν ρολόγια που ξεχωρίζουν για το ασυνήθιστο ή πρωτοποριακό σχέδιό τους. Το Urwerk UR-102 Reloaded θυμίζει παρκόμετρο και το Otsuka Lotec No.6 μοιάζει με παλιά ζυγαριά του μπακάλη ή αναλογικό κοντέρ. Το Alto Art 01 με αναφορές στα 80’s είναι το απόλυτο φουτουριστικό – αφαιρετικό κομψοτέχνημα.

Το MING LW.01M Lightweight είναι προκλητικά λιτό και το Lebond Siza (by Álvaro Siza) ξεχωρίζει με το ρομβοειδές σχήμα του και τον “σπασμένο” ωροδείκτη. Το kollokium Projekt 01 έχει εντυπωσιακό νεομπρουταλιστικό καντράν εμπνευσμένο από τον ADOBE illustrator. To Amida Take Off Edition εμπνέεται από τα ψηφιακά ρολόγια των ‘70s και αναβιώνει ένα μοντέλο του 1976. Το Bvlgari Octo Finissimo Ultra COSC είναι ένα κατασκευαστικό θαύμα που μεταφράζει το τεχνικό επίτευγμα σε ανυπέρβλητη αισθητική (κατηγορία Mechanical Exception).

Στην ιδιαιτέρως απαιτητική – συμμετέχουν μόνο οκτώ υποψηφιότητες – κατηγορία Calendar and Astronomy το IWC Schaffhausen Portugieser Eternal Calendar  που έκανε μεγάλη είδηση στη φετινή έκθεση Watches & Wonders 2024 θα είναι ανθυποψήφιο με ρολόγια όπως το αφαιρετικό στην όψη, αλλά πολύπλοκο στη λειτουργία Anton Suhanov Chronotope και το πληθωρικό Frédérique Constant Slimline Perpetual Calendar Manufacture Designed by Peter Speake.

Στην ίδια κατηγορία, δύο αξιόλογα μοντέλα αντιπαρέρχονται τον ημερολογιακό ευρωκεντρισμό και ανοίγονται σε άλλους πολιτισμούς. Το H. Moser & Cie Endeavour Chinese Calendar συνυπολογίζει δυτικό και κινεζικό ημερολόγιο, ενώ το Parmigiani Fleurier Tonda PF Hijri Perpetual Calendar μετρά τον χρόνο αρχίζοντας από την έναρξη της ισλαμικής χρονολογίας, το έτος της Εγίρα (622 μ.Χ.), έχει αραβικά ψηφία και καντράν πράσινο, το ιερό χρώμα του Ισλάμ. Το Skill Tyr εγκαταλείπει συλλήβδην τον γεωκεντρισμό και έχει δεύτερη ζώνη ώρας την ώρα στον πλανήτη Άρη, δυστυχώς όμως δεν είναι πιστοποιημένο για χρήση στην επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη.

Η κατηγορία ολοκληρώνεται με το Laurent Ferrier Classic Moon Silver, ένα ρολόι με φάσεις σελήνης σε ιδιαίτερα κλασική γραμμή, και το ιδιαίτερα γοητευτικό είναι το εν μέρει ιόχρωμο Y-WSL Ton618 που παρά το μέγεθός του θα μπορούσε να είναι και γυναικείο. Στα αμιγώς γυναικεία ρολόγια, το Vieren Gold Waves Special Edition έχει ένα ενδιαφέρον σχήμα που θυμίζει λίγο τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων.

Όλες αυτές τις υποψηφιότητες οι ωρολογόφιλοι θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν και να τις δουν από κοντά στο Μουσείο Ρατ (Musée Rath) της Γενεύης, τμήμα του MAH (Musée d’art et d’histoire), από τις 30 Οκτωβρίου έως τις 17 Νοεμβρίου. Έχοντας επισκεφτεί ο ίδιος την αντίστοιχη έκθεση στο Μουσείο Rath το 2022, το συνιστώ ανεπιφύλακτα, καθώς είναι πραγματικά ενδιαφέρουσα εμπειρία, και μια ευκαιρία να δει κανείς σπουδαία ρολόγια από πολύ κοντά και σχεδόν να τα… αγγίξεις.

Σχεδόν. Εκτός Γενεύης, τα 90 ρολόγια που προκρίθηκαν φέτος θα εκτεθούν προηγουμένως και στις άλλες εκθέσεις της διεθνούς περιοδείας του GPHG: Χονγκ Κονγκ (28 – 30 Σεπτεμβρίου), Όπερα Σαϊγκόν στην πόλη Χο Τσι Μινχ (9 – 11 Οκτωβρίου) και Νέα Υόρκη (18 – 21 Οκτωβρίου). Μετά την τελετή απονομής τα βραβευθέντα ρολόγια (μόνο) θα εκτεθούν στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου από τις 21 έως τις 23 Νοεμβρίου.

Πηγή : andro.gr

9
9