MELIA, ΖΑΚΥΝΘΟΣ: Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΣΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΗΣ!

Παρακολουθώ, το βραβευμένο με αστέρι FNL, fine dining εστιατόριο του ξενοδοχείου Lesante Blu, στη Ζάκυνθο, από το 2019, τη δεύτερη χρονιά του executive chef Νίκου Ισπυρούδη εκεί. Όλα αυτά τα χρόνια μέχρι το 2023 δεν έπαψε να εξελίσσεται σε κάθε επίπεδο μέχρι που φέτος έκανε το άλμα!

Δεν μπορώ να φανταστώ ούτε ένα πεντάστερο ξενοδοχείο στην Ελλάδα που δεν θα ήταν περήφανο να διαθέτει ένα εστιατόριο σαν το Melia. Και η πορεία του είναι η απόδειξη πως η επιτυχία εξασφαλίζεται όταν η ομάδα διαθέτει όχι μόνο ταλέντο, αλλά και σταθερότητα. Ο executive chef Νίκος Ισπυρούδης είναι εκεί έξι χρόνια ήδη και ο ταλαντούχος και ανήσυχος Βασίλης Κρανιάς, είναι head chef του Melia τα τελευταία τρία.

Έχω παρακολουθήσει το εστιατόριο από το 2019 που ήταν ήδη μια ευχάριστη έκπληξη και εκείνο που σε εμένα τουλάχιστον δημιούργησε το ενδιαφέρον για τη Ζάκυνθο συνολικά και μου άλλαξε την εικόνα που είχα για το νησί. Από τότε δεν σταμάτησε ποτέ να εξελίσσεται, να ψάχνεται και ταυτόχρονα να γίνεται όλο και δημοφιλέστερο. Με σταθερό σκεπτικό την σύγχρονη ελληνική κουζίνα και έμφαση στις επτανησιακές αναφορές το Melia βραβεύεται σταθερά με αστέρι FNL από το 2020 που συμπεριλάβαμε τη Ζάκυνθο για πρώτη φορά στα FNL Best Restaurant Awards.

Η προσήλωση στην ποιότητα και η αμέριστη υποστήριξη από την οικογένεια Βυθούλκα (ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου) σε συνδυασμό με το αναμφισβήτητο ταλέντο και ικανότητες των δύο σεφ έχει χαρίσει στο εστιατόριο μια σταθερά ανοδική πορεία. Φέτος όμως, το καλοκαίρι του 2024 σε όλα αυτά προστέθηκε μια μαγειρική ωριμότητα, που σε συνδυασμό με τη διαρκή αναζήτηση κυριολεκτικά εκτόξευσε το εστιατόριο σε ένα άλλο επίπεδο! Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Είναι αδύνατον να μη γοητευτεί κανείς από την ατμόσφαιρα του Melia: ένα μπαλκόνι πάνω στο Ιόνιο με υπέροχη θέα και τραπέζια μέσα στο νερό, καλοδιαλεγμένη μουσική -είτε έχει dj είτε κάποιο από τα live του- και σέρβις που σε κάνει να νιώθεις τη φροντίδα και το ενδιαφέρον. Όμως όσο όμορφο και να είναι το στήσιμο του εστιατορίου, την προσοχή δεν αργεί να κερδίσει το …τραπέζι!

Φέτος, περισσότερο από ποτέ, το μενού πατάει γερά στην επτανησιακή παράδοση. Και ενώ η εικόνα των πιάτων είναι άρτια και μοντέρνα και οι φωτογραφίες δίνουν και παίρνουν, είναι η γεύση που κερδίζει τις εντυπώσεις. Κάθε μοντέρνα τεχνική, κάθε δημιουργικό twist, κάθε ένα επιμέρους στοιχείο στο πιάτο εξελίσσουν την συνταγή, υπηρετούν το conceptκαι κάνουν τη γεύση πιο κομψή και πιο βαθιά ταυτόχρονα. Τίποτα δεν είναι περιττό, τίποτα δεν υπηρετεί τον εντυπωσιασμό, η αναζήτηση στην πρώτη ύλη είναι εξαντλητική: το μενού του Melia βρίσκεται στην ωριμότερη στιγμή του και αποπνέει μια σιγουριά που συναρπάζει.

Δεν θα απαριθμήσω πιάτα. Θέλω να σας προτρέψω να το επισκεφθείτε και να δοκιμάσετε χωρίς να χαλάσω την έκπληξη. Δεν είμαι καν σίγουρος αν μπορώ πραγματικά να ξεχωρίσω ανάμεσα στα τόσα -κυριολεκτικά- άρτια πιάτα. Θα σταθώ μόνο σε δύο που αφενός είναι από τα κορυφαία, αφετέρου αποτελούν τη ζωντανή απόδειξη όσων αναφέρω πιο πάνω.

Το πρώτο είναι το μπαρμπούνι Σαβόρο (φωτό). Ένα πιάτο που τα τελευταία χρόνια έχει γίνει το απόλυτο trend στα εστιατόρια σύγχρονης ελληνικής κουζίνας και εδώ σερβίρεται -κατ’ εμέ- στην απόλυτη εκδοχή του! Το μπαρμπούνι τηγανίζεται στην εντέλεια με ένα crumble δεντρολίβανου και γεμίζεται με καραβίδα, η σάλτσα είναι πυκνή και άψογη, με εξαίσια ισορροπία, η σταφίδα γίνεται μια μικρή σφαίρα μαρμελάδας και στο πλάι έχει ένα μικρό κανελόνι κολοκουθιού με χέλι πάνω σε ελάχιστο ταραμά που μοιάζει παράταιρο αλλά «δροσίζει» και αναδεικνύει ολόκληρο το πιάτο.

Το δεύτερο είναι η κεφαλλονίτικη χταποδόπιτα: ένας μικρός κύλινδρος με αέρινο, τραγανό φύλλο γεμισμένος με χταπόδι μαγειρεμένο με ντομάτα, πορτοκάλι και μαντζουράνα και ρύζι που συνδυάζεται με κρέμα αρμπαρόριζας και κρέμα στρειδιών. Μιλάμε για αριστούργημα!

Ξαναφέρνοντας στο μυαλό μου το μενού, δεν μπορώ να μην αναφερθώ και σε ένα τρίτο πιάτο τελικά: το παστίτσιο! Τι είναι; Pasta calamarata γεμισμένη με ένα εκπληκτικό ραγού κουνελιού που μαγειρεύεται 15 ώρες σε γάστρα σφραγισμένη με ζύμη, με αφρό μπεσαμέλ από Ζακυνθινή γραβιέρα, φρέσκια τρούφα Χαλκιδικής, κρέμα καμμένου κρεμμυδιού και μια πλούσια, γυαλιστερή, πεντανόστιμη σάλτσα στιφάδου.

Το πιο λιχούδικο και απολαυστικό πιάτο του μενού! Η εξαιρετική εικόνα συμπληρώνεται με τα εμπνευσμένα και άρτια επιδόρπια του pastry chef Δημήτρη Γιαβανόπουλου και το φροντισμένο wine-pairing.

Το Melia μπορεί να είναι ένα εστιατόριο ξενοδοχείου και άρα ξέρω ότι είναι πιο δύσκολο να το εντάξετε στο πρόγραμμά σας, μπορεί να είναι ένα fine dining εστιατόριο που απομακρύνεται από αυτό που έχουμε οι περισσότεροι στο μυαλό μας για τις διακοπές, μπορεί να είναι ακριβό (το μεγάλο μενού κοστίζει €170 χωρίς το κρασί), όμως -πιστέψτε με- είναι από μόνο του λόγος επίσκεψης στη Ζάκυνθο, τουλάχιστον για τους αληθινούς foodies!

Πηγή : fnl-guide.com